«Ουράνιο Τόξο», η απάντηση στις βιαιότητες των νεοναζί!

05/06/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Όσο περνούν οι μέρες και η έναρξη του Euro2102 πλησιάζει, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για κρούσματα ρατσισμού, ομοφοβίας και ξενοφοβίας που πιθανότατα να εμφανιστούν στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, ενώ οι αντιρατσιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντείνουν τις προσπάθειες για να τα αποτρέψουν…
Τον περασμένο μήνα, λίγες μόνο ημέρες πριν το πρώην «Κόκκινο στάδιο του Τρότσκι», το στολίδι του Κιέβου, ανοίξει τις πύλες του να υποδεχτεί Ουκρανούς και Σουηδούς, στο μεταξύ τους παιχνίδι, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας λίγο έλειψε να υπάρξει ρατσιστικό έγκλημα. Ο λόγος για την επίθεση που δέχτηκαν δύο μέλη LGBT οργανώσεων (σ.σ γκέι, λεσβίες, μπαϊσέξουαλ και τρανσέξουαλ), ο ένας εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα νεαρών που, σύμφωνα με τις αρχές, ανήκουν σε νεοναζιστική οργάνωση.

Σοκάρουν οι φωτογραφίες του Reuters με τον ξυλοδαρμό του ακτιβιστή, Σβάτλοσλαβ Σέρεμετ από νεοναζί χούλιγκανς στο Κιέβο.

Η δολοφονική επίθεση και οι ακροδεξιοί χούλιγκαν

Το περιστατικό συνέβη στα τέλη Μαΐου και λίγες ώρες μετά την ματαίωση του πρώτου Gay Pride, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Κιέβο. Τελικά, η παρέλαση αναβλήθηκε 30 λεπτά πριν από την έναρξη της και έπειτα από απόφαση της αστυνομίας, η οποία ενημέρωσε τους διαδηλωτές πως 500 ακροδεξιοί χούλιγκανς βρίσκονται καθ’ οδόν για να τους επιτεθούν.Λίγη ώρα αργότερα, ο Σβάτλοσλαβ Σέρεμετ, μέλος του φόρουμ για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, έπεφτε βαριά χτυπημένος στο πρόσωπο και στο σώμα. Αφορμή στάθηκε το ότι μίλησε στους δημοσιογράφους προκειμένου να τους ενημερώσει ότι το «Gay Pride» αναβάλλεται «για λόγους ασφαλείας»… Το παραπάνω περιστατικό προστέθηκε στα πολλά που δυστυχώς συμβαίνουν στην χώρα, με τους φόβους για έξαρση τέτοιου είδους γεγονότων στο Euro να αυξάνονται…

 

Το «Σπίτι της Υπερηφάνειας»

Το… ουράνιο τόξο και το «Σπίτι της Υπερηφάνειας»

Η FARE (σ.σ Football Against Rasism in Europe) κάνει, εδώ και χρόνια, πάμπολλες προσπάθειες προκειμένου να… σπείρει το «μικρόβιο» του αντιρατσισμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στο Euro. Ετσι, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή γκέι και λεσβιακή αθλητική ομοσπονδία (EGLSF) προγραμματίζει εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της ομοφοβίας στα γήπεδα, παράλληλα με όλες τις άλλες που θα διεξαχθούν στο περιθώριο του Euro2012. Τα μηνύματα αναμένεται να σταλούν με δύο τρόπους: Με την καμπάνια «Φόρα ένα ουράνιο τόξο στο Euro 2012» και με την δημιουργία του «Σπιτιού της Περηφάνιας στο Euro 2012». Οσον αφορά στο πρώτο, πρόκειται για μια εκστρατεία που έχει ως στόχο να δείξει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, μετά τις πάμπολλες επιθέσεις που δέχονται στην διοργανώτρια χώρα, την Ουκρανία. Αλλά και να προασπίσει τα δικαιώματά τους. Ετσι, όποιοι θέλουν, μπορούν να προμηθευτούν ένα βραχιολάκι από σιλικόνη με το ουράνιο τόξο για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την υποστήριξή τους.

Με μηνύματα ενάντια στην ομοφοβία
Τα βραχιολάκια μπορεί οποιοσδήποτε να τα προμηθευτεί στο «Σπίτι της Υπερηφάνειας» στην Βαρσοβία αλλά και σε δεκάδες άλλα σημεία σε όλες τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες. Οσον αφορά στα «Σπίτια της Υπερηφάνειας», έχουν στηθεί επίσης στις περισσότερες πόλεις και σε αυτά μπορεί κάποιος να ζητήσει συμπαράσταση ή συμβουλές, να προχωρήσει σε καταγγελίες ή απλά να προμηθευτεί μπλουζάκια και διάφορα άλλα αντικείμενα που θα φέρουν μηνύματα ενάντια στην ομοφοβία, στο ποδόσφαιρο. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η FARE προσπαθεί να στείλει μήνυμα ενάντια στην ομοφοβία, στα γήπεδα. Το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο της «εβδομάδας ενάντια στον ρατσισμό», μόνο που ελάχιστες χώρες ακολουθούν και ελάχιστες ομάδες δίνουν βαρύτητα στην ομοφοβία, καθώς οι περισσότερες περιορίζονται στα αντιρατσιστικά συνθήματα. Μεταξύ των ομάδων που έχουν κάνει εκδηλώσεις ενάντια στην ομοφοβία είναι η γερμανική Sankt Pauli.

Με ένα… ουράνιο τόξο, λοιπόν και στο Euro, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η κορυφαία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση θα φτάνει στο αποκορύφωμά της την ημέρα που θα συμπληρώνονται 43 χρόνια από το Stonewall και τις ταραχές που έγιναν στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανσέξουαλ και την αστυνομία. Ηταν η αρχή του κινήματος των LGBT για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

πηγή: sentragoal.gr

Νίκος Σοφιανός

Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!