Συνέντευξή: Μarsheaux – “Άλλωστε οι Μarsheaux είναι gay friendly group!”

24/05/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Δύο γυναίκες η Μαριάνθη και η Σόφη γνωστές ως Μarsheaux που διαπρέπουν στο εξωτερικό με τις μουσικές τους μίλησαν στο www.antivirusmagazine.gr με αφορμή το dj set τους στο backstage του Sodade2.

Πώς περάσατε από fans στην μουσική παραγωγή; Ποια ήταν η εσωτερική διαδικασία που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Η αλήθεια είναι ότι εξακολουθούμε να είμαστε περισσότερο φαν παρά μουσικοί παραγωγοί. Έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό όπως είχαμε πριν κάνουμε τις Μarsheaux. Δεν υπήρχε καμία εσωτερική διαδικασία που μας ώθησε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Ήταν μια σκέψη της στιγμής που την υλοποιήσαμε την ίδια στιγμή.

 

Πώς αντιμετωπίσατε την επιτυχία που ήταν τόσο άμεση;

Στην αρχή ζούσαμε σε ένα δικό μας παράλληλο σύμπαν. Δεν είχαμε καταλάβει τι γινόταν μέχρι που παίξαμε live στο Wave Gothic Treffen στη Λειψία. Εκεί μας κόλλησε ο υπολογιστής στη μέση του Dream Of The Disco και 3000 κόσμος τραγουδούσε το τραγούδι acappella μέχρι το τέλος του. Ποτέ δεν φανταζόμαστε ότι ήξεραν τόσοι πολλοί τα τραγούδια μας. Ήταν σοκαριστικό!

 

Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας, ως τώρα?

Που τον Ιούλιο κυκλοφορούμε τον τέταρτο δίσκο μας. Έχουμε καταφέρει να βρούμε μια χημεία μεταξύ μας που λειτουργεί και φέρνει αποτελέσματα και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα απ όλα. Υπάρχουν φορές που η μία δεν θέλει να βλέπει την άλλη αλλά και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Επίσης ο Rusty Egan δήλωσε πριν ένα μήνα στο BBC ότι αν κάναμε καριέρα το 1982-83 στην Βρετανία θα ήμαστε πανεύκολα “οι βασίλισσες στη κορυφή του βουνού”. Δεν είναι και μικρό πράγμα να το ακούς αυτό από τα χείλη του Rusty Egan.

 

Το γεγονός ότι ζείτε στην Ελλάδα σας περιόρισε στην καριέρα σας;

Τελικά πιστεύουμε πως ναι. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν μέναμε μόνιμα στο εξωτερικό. Αλλά ποτέ δεν επιδιώξαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω. Μας αρέσει που ζούμε εδώ, θεωρούμε την Ελλάδα ευλογημένο τόπο άσχετα με την κατάσταση που επικρατεί τώρα.

 

Φτάσατε να συνεργάζεστε και να εμφανίζεστε στην σκηνή με τα είδωλά σας. Πώς νιώσατε γι’ αυτό;

Όταν ξεκινήσαμε τις Μarsheaux ούτε καν το φανταζόμαστε αλλά τώρα είμαστε πολύ υπερήφανες γι αυτό που έχουμε καταφέρει.

 

Είστε και οι δύο μητέρες. Συνδυάζεται εύκολα αυτό με την καριέρα σας στη μουσική; Έχετε μεταδώσει το ‘γονίδιο’ στα παιδιά σας;

Κάποιες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να το συνδυάσεις ,ειδικά όταν πρέπει να φύγεις στο εξωτερικό για συναυλία. Πολλές φορές τα παίρνουμε μαζί τα παιδιά μας. Έχουν μεγαλώσει πια και μπορούν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν διαφορετικούς τόπους και κουλτούρες. Τα παιδιά μας είναι ελεύθερα να ακούνε ότι θέλουν. Τα ερεθίσματα που παίρνουν από τα σπίτια μας είναι αυτά που τους δίνουμε εμείς αλλά στο σχολείο με τους συμμαθητές τους όλα εκμηδενίζονται. Έχει πλάκα όμως. Μαθαίνουμε και εμείς νέα πράγματα από αυτά!

 

Τι σας ενοχλεί και τι σας αρέσει στην Ελλάδα του 2012;

Μόνο πράγματα που μας ενοχλούν υπάρχουν πλέον. Να μας αρέσει τι; Όπως είπαμε πριν, θεωρούμε την Ελλάδα ευλογημένο τόπο αλλά αρκεί αυτό; Όταν τα παιδιά μας μεγαλώνοντας αυτό που μαθαίνουν είναι ότι θα ζήσουν σε μια κοινωνία που η αξιοκρατία έχει αντικατασταθεί από τις δημόσιες σχέσεις ,πως περιμένεις να συμπεριφερθούν μετά; Τι εφόδια να τους δώσεις και τι ιδανικά, όταν όλα γύρω τους λειτουργούν με τον τελείως ανάποδο τρόπο;

 

Έχετε θέσει, οι ίδιες, τον πήχη πολύ ψηλά στην καριέρα σας. Σας αγχώνει αυτό;

Ποτέ δεν θέσαμε κανένα πήχη πουθενά. Είναι σαν να κάνουμε επί κοντώ χωρίς πήχη. Λατρεύουμε την διαδικασία να ανεβαίνουμε ψηλά και μετά να πέφτουμε στο στρώμα!

 

Τι ετοιμάζετε αυτή την εποχή;

Έχουμε τελειώσει τον τέταρτο δίσκο μας που θα λέγεται “Inhale” και θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο, κάνουμε ένα τραγούδι με τους FUTURECOP! για το δίσκο τους και γράφουμε ένα τραγούδι για το νέο δίσκο των VISAGE.

 

Η τεράστια άνοδος-δύναμη-κατά-χρήση του διαδικτύου επηρεάζει τους καλλιτέχνες θετικά, ή αρνητικά; Πώς θα νιώθατε αν ο νέος σας δίσκος δινόταν δωρεάν από κάποιο blog/site/torrent, πριν την επίσημη κυκλοφορία του;

Επηρεάζει τους καλλιτέχνες θετικά (ειδικά τους νέους) και τις εταιρίες αρνητικά. Δεν μας πειράζει καθόλου αν ο δίσκος μας διαρρεύσει σε blogs/sites/torrents.Ισα ισα έτσι μας μαθαίνουν περισσότεροι. Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε και την υποκρισία. Για παράδειγμα η LykeLi έγινε μεγάλη και τρανή από τα blogs. Δεν μπορείς λοιπόν τον πρώτο χρόνο να τους παρακαλάς να σε προωθούν παντού και μετά ένα χρόνο, όταν πια “την έχεις κάνει” στην Αμερική να κάνεις μηνύσεις στους ίδιους που πριν ένα χρόνο έγλυφες.

 

‘Queens of the electronic dancefloor’. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο τίτλος;

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το εξώφυλλο Disco 2000 των Pulp.

 

Έχετε κάνει remix πολλών γνωστών καλλιτεχνών (Kylie Minogue, Katy Perry κ.α) που είναι αρκετά αγαπητοί στο gay κοινό. Σας ενδιαφέρει το κοινό αυτό ;

Φυσικά και μας ενδιαφέρει.

Άλλωστε οι Μarsheaux είναι gay friendly group!

 

Πολλοί λένε πως αν σε αγαπήσουν οι gay ως καλλιτέχνη θα πετύχεις, πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο;

Ακόμα και σήμερα πολύς κόσμος νομίζει ότι είμαστε ζευγάρι. Από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει. Πριν μια εβδομάδα που παίζαμε στο Λονδίνο οι μισές ερωτήσεις που μας έγιναν είχαν να κάνουν με προσωπικές ερωτήσεις για την μεταξύ μας ερωτική ζωή. Πιστεύουμε ότι η gay αγορά είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Είναι ίσως οι μόνοι που εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα για κάτι που παθιάζονται. Αν σε κάνουν θεό οι gay είσαι Θεός παντού.

 

Το gay κοινό είναι δύσκολο να το αγγίξει και να το πάρει με το μέρος του ένας καλλιτέχνης;

Είναι; Νομίζουμε πως ναι αν και στην περίπτωση μας οι gay ήταν αυτοί που μας ανακάλυψαν πρώτοι και αυτοί έκαναν όλο το buzz για τις Marsheaux .Δεν χρειάστηκε να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας. Ίσως να βγάζουμε κατι, ίσως η μουσική μας να βγάζει κάτι.

 

Η gay κοινότητα παγκοσμίως προσπαθεί να διεκδικήσει ίσα δικαιώματα στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία κ.α. Εσείς τάσσεστε υπέρ αυτών των πρωτοβουλιών;

Φυσικά και τασσόμαστε υπέρ αυτών των πρωτοβουλιών. Αν και πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για μια τέτοια τεράστια αλλαγή στην κοινωνία. Κοιτάτε τι γίνεται στην Αφρική η στον μουσουλμανικό κόσμο. Πως θα πείσεις αυτούς για μια κοινωνία με ισα δικαιώματα; Εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι…Μακάρι να αλλάξουμε. Προχθές στην Αμερική αποφοίτησαν οι πρώτοι δηλωμένοι gay αεροπόροι και ήταν πρώτο θέμα παντού. Φαντάζεστε αυτό να είχε συμβεί εδώ ; θα έκραζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ

 

Τι να περιμένουμε από εσάς την Παρασκευή το βράδυ στο Sodade2?

Nα περάσουμε καλά και να χορεύουμε συνέχεια! (το event)

 Συνέντευξή στους Έλλη Γεράρδου & Νίκο Σοφιανό

Νίκος Σοφιανός

Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.




Δες και αυτό!