Ουγγαρία : Η αστυνομία απαγορεύει το 16ο pride

16/02/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Η αστυνομία Βουδαπέστης απέσυρε της άδεια της για το φετινό gay pride, το οποίο διοργανώνεται εδώ και δεκαπέντε έτη στην Ουγγρική πρωτεύουσα.

Η διοργάνωση καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτήν την απόφαση. Το gay pride για το 2011 είχε λάβει αρχικά την άδεια της αστυνομίας για την συνηθισμένη πορεία της εκδήλωσης στο κέντρο της πόλης.

Αυτό το έτος, οι διοργανωτές θέλησαν να επεκτείνουν την πορεία μέχρι την έδρα του κοινοβουλίου, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αμφισβητούμενο νόμο της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Viktor Orban για τα ΜΜΕ και ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης του συντάγματος.

Η αστυνομία από την πλευρά της μίλησε για «δυσανάλογη αναταραχή της κυκλοφορίας» αλλά οι διοργανωτές υποψιάζονται ότι η απόφαση έχει «πολιτικά κίνητρα» δεδομένου «τα πολλά πράγματα που έχουν συμβεί στην πολιτική» από την άνοιξη του 2010 με την άφιξη στην εξουσία των συντηρητικών.

Στη φωτογραφία η ανακοίνωση των διοργανωτών στην ιστοσελίδα του pride της Βουδαπέστης ( www.budapestpride.hu )

Λίγα λόγια για την Ουγγαρία

Η Ουγγαρία (επίσημα Δημοκρατία της Ουγγαρίας, Ουγγρικά: Magyar Köztársaság) είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 10.029.873 κατοίκους με βάση τις εκτιμήσεις του 2009. Πρωτεύουσα είναι η Βουδαπέστη που βρίσκεται στις δυο όχθες του Δούναβη.

Καταλήφθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945 και με τη βοήθειά τους εγκαθιδρύθηκε κομμουνιστικό καθεστώς το 1948. Στις 23 Οκτωβρίου 1956 η αντισταλινική λαϊκή εξέγερση με ηγέτη τον Ίμρε Νάγκυ πνίγηκε στο αίμα με την επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1967 η Σοβιετο-Ουγγαρική συμμαχία ανανεώθηκε για 20 χρόνια.To 1978 Το «Στέμμα του Αγίου Στεφάνου» (εθνικό σύμβολο της χώρας και του λαού), που βρίσκονταν σε αμερικανικά χέρια από το 1945 επέστρεψε στην Ουγγαρία.

Σταδιακά άρχισαν να υλοποιούνται οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το 1990 διεξήχθησαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Η χώρα έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Η Αντιπολίτευση αναδείχθηκε νικήτρια δημοψηφίσματος στις 9 Μαρτίου του 2008 για τους τομείς της υγείας και της παιδείας, καθώς με περίπου 83% καταψηφίστηκαν οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις.

Το Δεκέμβριο του 2008 δικαστήριο διέταξε τη διάλυση της ακροδεξιάς οργάνωσης Ουγγρική Φρουρά, που ιδρύθηκε το 2007 και κατηγορήθηκε για επιθέσεις με στόχο τους τσιγγάνους Ρομά.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν σε δύο γύρους, στις 11 Απριλίου και στις 25 Απριλίου 2010. Στον πρώτο γύρο των εκλογών η δεξιά αντιπολίτευση του κόμματος Ένωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) του Βίκτορ Ορμπάν πλειοψήφησε με ποσοστό 52,77% των ψήφων και 206 έδρες σε σύνολο 386 του εθνικού κοινοβουλίου. Οι σοσιαλιστές καταποντίστηκαν με 19% των ψήφων, ενώ για πρώτη φορά εισήλθε στο κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα Jobbik (16,71% των ψήφων). Έπειτα και από τη διεξαγωγή του β΄ γύρου, στις 25 Απριλίου, η αντιπολίτευση συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο Ορμπάν ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 29 Μαΐου.

Πηγή σημειώσεων : Wikipedia

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!