Αργεντινή: Δείκτη «Χ» για το φύλο σε ταυτότητες

22/07/2021
από
Αργεντινή
Αργεντινή

Η Αργεντινή γίνεται η πρώτη χώρα στη Νότια Αμερική που κυκλοφόρησε δείκτη φύλου «Χ» στα διαβατήρια και τα εθνικά έγγραφα ταυτότητας.

Σε ένα τεράστιο άλμα για την ισότητα στην ήπειρο, ο πρόεδρος Alberto Fernández εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει σε όλους τους Αργεντινούς πολίτες να επιλέξουν μεταξύ των κατηγοριών «άνδρες», «γυναίκες» ή «Χ» στα διαβατήρια και στις ταυτότητες (DNI).

«Υπάρχουν κι άλλες ταυτότητες φύλου, εκτός από εκείνες του «άνδρα» και της «γυναίκας», και πρέπει να γίνονται σεβαστές», δήλωσε ο Fernández σε τελετή στο Μπουένος Άιρες.

Ο δείκτης «X» παρουσιάστηκε, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Αργεντινής, ή το «Boletín Oficial de la República Argentina», για οποιοδήποτε πολίτη της Αργεντινής που «δεν αισθάνεται ότι γίνεται κατανοητό υπό το αρσενικό/θηλυκό δυισμό», συμπεριλαμβανομένων των non-binary ατόμων.

«Το ιδανικό θα είναι, όταν όλα τα άτομα είμαστε ακριβώς αυτά που είμαστε και κανείς δε νοιάζεται για το φύλο των ανθρώπων», δήλωσε ο Fernández, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «χιλιάδες τρόποι για να αγαπάς, να αγαπιέσαι και να είσαι ευτυχισμένος.»

Η Αργεντινή εντάσσεται σε μια αυξανόμενη ομάδα χωρών που έχουν υιοθετήσει πιο συμπεριληπτικά εθνικά συστήματα ταυτότητας, όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία και σύντομα οι ΗΠΑ.

Οι ακτιβιστές πανηγύριζαν, χειροκρότησαν και ύψωσαν non-binary σημαίες υπερηφάνειας στο Bicentennial Museum, καθώς ο πρόεδρος σκιαγράφησε την αλλαγή, η οποία έχει γίνει από το 2012.

«Κάνουμε δυνατό αυτό που κάποτε φαινόταν αδύνατο», πρόσθεσε σε ένα tweet.

Ακτιβιστικές ομάδες χαιρέτισαν την «ιστορική ανακάλυψη» του δείκτη φύλου «Χ» ως δείγμα, του γιατί η Αργεντινή παραμένει στην «πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» 

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτύχουμε αυτήν την πραγματική ισότητα που όλοι θέλουμε», δήλωσε η Flavia Masenzio, πρόεδρος της ΛΟΑΤ Ομοσπονδίας της Αργεντινής, σε μια δήλωση στο Facebook.

«Αλλά αυτή η αναγνώριση θέτει στον παγκόσμιο πίνακα συζητήσεων ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί: υπάρχουν non-binary ταυτότητες και είναι σημαντικό να τις αναγνωρίσουμε.»

«Η αναγνώριση από το κράτος των non-binary ανθρώπων είναι μια άλλη σημαντική πρόοδος που μας οδηγεί περισσότερο να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να απαιτούμε ίσα δικαιώματα για όλους», πρόσθεσε ο Masenzio.




Δες και αυτό!