Σχεδόν το 50% των γκέι και bi αντρών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση

22/07/2021
από

Σχεδόν οι μισοί γκέι και bi άνδρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το SurvivorsUK, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει άνδρες και non-binary άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση, ρώτησε 505 γκέι και bi άνδρες αν είχαν βιώσει ποτέ «κάτι που θα περιγράφατε ως σεξουαλική επίθεση.»

Περίπου το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση, ενώ όσοι ήταν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών πιθανότατα να είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, το 37% αυτών που είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση ανέφερε ότι ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν σε κανέναν για την εμπειρία τους. Πάνω από το ένα τρίτο των επιζώντων σεξουαλικής επίθεσης στοχεύθηκαν σε μπαρ ή παμπ.

Ενώ σημαντικός αριθμός γκέι και bi ανδρών έχει βιώσει σεξουαλική επίθεση, μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτούς το ανέφερε στην αστυνομία, σύμφωνα με την έρευνα. Μόνο το 14% ανέφερε τη σεξουαλική επίθεση σε αρχές επιβολής του νόμου.

Σχεδόν το ένα τρίτο εκείνων που ανέφεραν τη σεξουαλική τους επίθεση στην αστυνομία δήλωσαν ότι ένιωθαν «ότι δε γίνονταν πιστευτοί» ή ότι το παράπονό τους δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά. Οι νεότεροι και εκείνοι που ζουν στο Λονδίνο ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται άνετα να αναφέρουν τη σεξουαλική τους επίθεση στην αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο των γκέι και bi ανδρών δήλωσε ότι μια εικόνα τους είχε κοινοποιηθεί σε τρίτο πρόσωπο χωρίς τη συγκατάθεσή του, ενώ το 50% είπε ότι είχαν υποστεί άγγιγμα «με σεξουαλικό ή οικείο τρόπο» χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σχεδόν το ένα τρίτο των γκέι και bi ανδρών δήλωσε ότι η ΛΟΑΤ+ κοινότητα υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τους επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης (32%), αλλά το 12% είπε ότι «το φταίξιμο στα θύματα» ήταν πρόβλημα στην κοινότητα.

Επιπλέον, το 15% είπε ότι η ομαλοποίηση της σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ των κουήρ ανθρώπων ήταν ένα ζήτημα, ενώ το 19% επισήμανε την επικράτηση του «φετιχισμού» στην κοινότητα.

Ακόμη σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (το 19%) είπε ότι ένας σεξουαλικός σύντροφος είχε αφαιρέσει ένα προφυλακτικό χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς τη συγκατάθεσή τους κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το 28% είπε ότι έκανε σεξ ενώ δεν μπορούσε να δώσει συναίνεση λόγω ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Η έρευνα ανατέθηκε από την SurvivorsUK και πραγματοποιήθηκε από εξωτερική εταιρεία έρευνας δημοσκοπήσεων και μάρκετινγκ τον Αύγουστο του 2020 μέσω ενός διαδικτυακού πάνελ.

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, ονομαζόμενος μόνο ως Hugh, είπε στο SurvivorsUK για την τραυματική του εμπειρία σεξουαλικής επίθεσης, η οποία τον βρήκε να κάνει χρήση ουσιών και στη συνέχεια να βιάζεται από μια ομάδα ανδρών.

Ο 58χρονος Hugh, έκανε coming out ως γκέι πριν από 10 χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε αυτόν και τη σύζυγό του να χωριστούν. Ήταν πρόθυμος να εξερευνήσει τον γκέι κόσμο και συμμετείχε σε μερικές εφαρμογές γνωριμιών με την ελπίδα να συναντήσει άλλους άντρες.

Λίγο αργότερα, συναντήθηκε με έναν άντρα και συζήτησαν τα όριά του – αλλά η εμπειρία ξέφυγε, όταν του εγχύθηκε μια ουσία παρά τη θέλησή του.

Όταν πέρασε η επήρεια, ο Hugh συνειδητοποίησε ότι αρκετοί άνδρες είχαν σεξουαλική επαφή μαζί του, ενώ ήταν αναίσθητος, ενώ ολόκληρη η δοκιμασία είχε γυριστεί σε βίντεο.

Το SurvivorsUK μοιράστηκε την εμπειρία του Hugh για να ρίξει φως στην πολυπλοκότητα της σεξουαλικής επίθεσης μέσα στην κουήρ κοινότητα.

Ο Alex Feis-Bryce, Διευθύνων Σύμβουλος της SurvivorsUK, σημείωσε ότι οι γκέι και bi άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους στρέιτ ομολόγους τους να βιώσουν σεξουαλική βία.

«Ως Διευθύνων Σύμβουλος ενός οργανισμού που υποστηρίζει εκατοντάδες γκέι και bi άνδρες επιζώντες κάθε χρόνο και ως επιζών ο ίδιος, που έχω βιώσει σεξουαλική βία σε κουήρ χώρους, δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι από αυτά τα ευρήματα,» δήλωσε ο Feis-Bryce.

Ο Feis-Bryce είπε ότι τα στατιστικά στοιχεία «πρέπει να μας απασχολούν σοβαρά ως κοινωνία».

«Πρέπει να γίνουν πολλά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το ζήτημα στη ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα, καθώς και να διασφαλιστεί ότι το σύστημα αστυνομίας και ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο σήμερα αποτυγχάνει σε τόσους πολλούς επιζώντες να είναι ένα ασφαλές και προσβάσιμο μέρος για γκέι και bi άντρες.» 


  • Γραμμή 1018 (24ωρη) για την αυτοκτονικότητα
  • ΛΟΑΤΚΙ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι εκτός λειτουργίας. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις για την επαναλειτουργία της εδώ)
  • Γραμμή 10306 για τον κορονοϊό
  • Γραμμή 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (24ωρη)
  • Γραμμή 1595 για ζητήματα αστεγίας
  • Γραμμή 15900 (24ωρη) για την έμφυλη βία



Δες και αυτό!