Str8 talking #20 – Ο μύθος του χρόνου

09/03/2012
antivirus magazine διαφήμιση

 

‘’Σαν χθες μου φαίνεται που έγινε’’ ακούω τριγύρω μου και σκέφτομαι ’’ Nα μια φράση που όλοι μας έχουμε πει’’ .Αν περνάμε καλά θα διαπιστώσουμε πόσο γρήγορα περνά η ώρα, οι μήνες, τα χρόνια και αν τίποτα δεν πάει’’ σύμφωνα με το σχέδιο’’ το ρολόι έχει κολλήσει, πρέπει να αλλάξω μπαταρίες … Έχουμε την συνήθεια να προσδίδουμε σε διάφορες αυτούσιες έννοιες, ανθρώπινα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα και ο χρόνος φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση . Αρνούμαστε να αντιληφθούμε πως κάποια πράγματα παραμένουν ανεπηρέαστα ανεξαρτήτως της δυσάρεστης ή καλής περιόδου που ενδεχομένως να διανύουμε .Μπορεί να είναι ένα ακόμη κατάλοιπο του εγωισμού μας ή μια προσπάθεια επικράτησης της κυριαρχίας μας και της ανάγκης να τα ελέγχουμε όλα το γεγονός πως κάθε φορά που η φθορά του χρόνου αγγίζει τις σχέσεις , τις στιγμές και το περιβάλλον μας, δυσανασχετούμε και προσπαθούμε να καταλαγιάσουμε τον πόνο που μια αλλαγή έχει προκαλέσει, κατηγορώντας κάτι άυλο όπως ο χρόνος. Ίσως στο άγνωστο πρόσωπο του βρήκαμε έναν κατ’ ανάγκη εχθρό , μόνιμα πλάι μας έτοιμος να δεχθεί τα πυρά μας ανά πάσα στιγμή, την κάθε κατηγορία χωρίς να μιλήσει , χωρίς να αντικρούσει το τεράστιο ‘’τίποτα’’ μας και αυτό ( τι τυχαίο !) έχει γίνει τόσο βολικό και επόμενο στην υπέροχη κατά τα άλλα ύπαρξη μας.

 Ο χρόνος φταίει που χάθηκα με την κολλητή μου από το λύκειο , που όταν με είχες ανάγκη δεν κατάφερα να έρθω να σε δω, που έχω να δω την γιαγιά μου στο νησί από το 2009, που σταμάτησα να σε αγαπώ , που δεν ελκύομαι πλέον ερωτικά από εσένα και που δεν με συγκινούν τα προβλήματα σου πια αγαπητέ μου πρώην- τι και αν μέχρι πριν λίγο σε αποκαλούσα ζωή μου . Για όλα φταίει αυτός ο αδίστακτος χρόνος και ποτέ εμείς και η έλλειψη καταβολής κάποιας παραπάνω προσπάθειας . Αλλά συγχωρέστε με , ξέχασα… ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται και μπλα, μπλα, μπλα . Δυο προτάσεις , δυο φιλοσοφίες ζωής που δεν ξέρω αν πρέπει καν να τις αποκαλώ έτσι ή παρηγοριά στον άρρωστο( ή για του λόγου το αληθές στον απαθή) ! Μάλλον έχουμε ξεχάσει ή καλύτερα μας συμφέρει να αποδυναμώνουμε την δύναμη του θέλω και να θεοποιούμαι το χρόνο χρησιμοποιώντας τον ως την μόνιμη δικαιολογία .

Η ταχύτητα του ομολογώ πως με παραξενεύει ,με τρομάζει και με στενοχωρεί .Ορισμένες φορές νιώθω πως δεν μπορώ να την αντέξω .Δεν είναι το γεγονός ότι μεγαλώνω αυτό που με θλίβει περισσότερο . Άλλωστε κάθε μέρα ,εβδομάδα ,μήνας που περνά σου προσφέρει και κάτι ξεχωριστό !Ούτε πρόκειται για την δύναμη του κάποιες φορές να τα αλλάζει όλα και να σε αφήνει άναυδο παρατηρητή της δικής σου ζωής .Αλλά το ότι αποδυναμώνει την μοναδικότητα της κάθε στιγμής !Τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής σου ,από την πρώτη σου αγάπη μέχρι την γέννηση του παιδιού σου από έντονα συναισθήματα κ ανεπανάληπτες εμπειρίες τα μετατρέπει απλά σε αναμνήσεις αποτυπωμένες σε φωτογραφίες . Τις κοιτάς , αναπολείς μα τίποτα παραπάνω δεν μπορείς να κάνεις από το να μοιρολογείς για τις στιγμές που χάθηκαν…. ή μήπως μπορείς ;

Φαντάσου πως υπάρχει μια τράπεζα που κάθε πρωί καταθέτει στο λογαριασμό σου το πόσον των 86.400 Ε. Κάθε βράδυ διαγράφει το ποσόν που δεν μπόρεσες να ξοδέψεις .Οπότε τι θα κάνεις λοιπόν με την σημερινή σου κατάθεση ?Λογικά μόνο μια λύση υπάρχει. Να ξοδέψεις ότι έχεις σήμερα!

Καθένας από εμάς έχει μια τέτοια τράπεζα. Το όνομα της είναι ΧΡΟΝΟΣ. Κάθε πρωί μας δανείζει 86.400 δευτερόλεπτα . Κάθε βράδυ διαγράφει όλα εκείνα τα δευτερόλεπτα που δεν τα επενδύσαμε σε ένα καλό σκοπό. Δυστυχώς δεν πρόκειται να μεταφερθεί ότι περισσεύσει στον αυριανό λογαριασμό. Αν δεν αξιοποιήσουμε το χρόνο μας αυτός θα χαθεί για πάντα . Δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, ούτε να τον αποταμιεύσουμε , δεν μπορούμε να του ζητήσουμε συγνώμη και δεν μπορούμε να τον τρομάξουμε . Αυτός κυλάει και εμείς έχουμε μια και μοναδική δυνατότητα: να τον ζήσουμε. Σήμερα ,τώρα, με χαρά , πάθος και επίγνωση. Ο χρόνος έχει αξία. Για παράδειγμα:

*Aν θέλεις να καταλάβεις την αξία ενός έτους, ρώτησε έναν μαθητή που απέτυχε στις εξετάσεις του.

* Για να καταλάβεις την αξία ενός μήνα, ρώτησε την μητέρα που γέννησε ένα πρόωρο μωρό.

*Για να καταλάβεις την αξία μιας ώρας, ρώτησε δυο ερωτευμένους που περιμένουν να συναντηθούν.

* Για να νιώσεις την αξία ενός λεπτού ρώτησε κάποιον που μόλις έχασε το τρένο.

* Για να αντιληφθείς την αξία ενός δευτερολέπτου ρώτησε κάποιον που μόλις απέφυγε ένα δυστύχημα.

* Για να καταλάβεις την αξία ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου ρώτησε ένα αθλητή των εκατό μέτρων που τερμάτισε δεύτερος .

Για αυτό Απόλαυσε κάθε στιγμή που έχεις! Ο χρόνος σε προκαλεί να τον διαθέσεις , να τον χρησιμοποιήσεις ,να τον ξοδέψεις με τον τρόπο που θα σου δώσει χαρά . Χαμογέλασε στο διπλανό σου , μίλησε του όμορφα ,βοήθησε τον . Πάρε τον αγαπημένο σου αγκαλιά και κοιτάξτε μια ακόμη φορά το ηλιοβασίλεμα. Ρίσκαρε , γέλα, διασκέδασε. Αυτή είναι η αξία του χρόνου. Και να θυμάσαι ότι ο χρόνος δεν περιμένει και δεν είναι δεδομένος.

Το χθες είναι ιστορία. Το αύριο είναι άγνωστο. Το Σήμερα όμως είναι δώρο. Και είναι τώρα !Ζήσε το !

Κώστας Πάρης

[email protected]




Δες και αυτό!