Η Sally Gearhart -ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός- πέθανε στα ενενήντα της

19/07/2021
από
Sally Gearhart
Sally Gearhart

Η ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Sally Miller Gearhart, γνωστή για το αγώνα της ενάντια στην αντι-γκέι πολιτική Briggs της Καλιφόρνια, πέθανε σε ηλικία ενενήντα ετών.

Sally Gearhart
Sally Gearhart

Η Gearhart πέθανε την Τετάρτη (14/07/21), σύμφωνα με το The Bay Area Reporter, με αναφορά σε email που έστειλε η φίλη της Jean Crosby. Η υγεία της Gearhart ήτανεπιβαρυμένη εδώ και αρκετά χρόνια, και πρόσφατα είχε μετακομίσει από το σπίτι της στο Willits της Καλιφόρνια, σε ένα κέντρο φροντίδας στην Ukiah.

Η Gearhart δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Το 1973 έγινε η πρώτη ανοιχτά λεσβία που εργάστηκε σε θέση διδάσκουσας (σε εκπαιδευτικό ίδρυμα και, προφανώς, σε ολόκληρο το έθνος). Στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η ίδια ίδρυσε ένα από τα πρώτα προγράμματα σπουδών γυναικών και φύλων. Ήταν επίσης συγγραφέας φεμινιστικής επιστημονικής φαντασίας.

Το 1978 έκανε εκστρατεία εναντίον της Πρότασης 6 της Καλιφόρνιας, ενός μέτρου που θα απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες να διδάσκουν στα δημόσια σχολεία της Πολιτείας. Η Πρόταση 6 ονομάστηκε “Πρωτοβουλία Briggs” από το όνομα του συντάκτη της, τον γερουσιαστή John Briggs. Η Gearhart συμμετείχε μαζί με τον Harvey Milk στη συζήτηση για το Briggs, μέρος της οποίας συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ του 1984 «The Times of Harvey Milk». Οι ψηφοφόροι τότε κατέληξαν να απορρίπτουν την πρωτοβουλία.

«Ο Harvey Milk και εγώ κάναμε υπέροχα πράγματα μαζί. Φαινόμαστε σαν μαμά και μπαμπάς», είχε δηλώσει στο ντοκιμαντέρ του 2018 «A Great Ride» , από τις κινηματογραφίστριες Deborah Craig και Veronica Deliz. Αυτό το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη γυναικεία κοινότητα Women’s Land, που δημιούργησε η Gearhart στο Willits.

Η Gearhart εμφανίζεται και σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ, το «Last Call at Maud’s» του 1993, για ένα φημισμένο λεσβιακό μπαρ του Σαν Φρανσίσκο.

«Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να πούε μια υπέροχη αμερικανική ιστορία μετασχηματισμού», είχε δηλώσει η Craig τότε. «Ήταν ένα μικρό κορίτσι από τον Νότο και έγινε ηγέτιδα και πρότυπο. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, ένιωσαν ότι δεν την έχουμε τιμήσει αρκετά. Δεν αναφέρθηκε στην ταινία Milk [του 2008 με πρωταγωνιστή τον Sean Penn ως Harvey Milk]. Προσπαθώ να μην κρίνω, αλλά αυτό συνέβη.» 

Sally Gearhart
Sally Gearhart

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της, στη δεκαετία του 1970 η Gearhart ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Θρησκεία και τα Ομοφυλόφιλα άτομα, το οποίο εκπαιδεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις Ιουδαιο-χριστιανικές θρησκείες. Το 2016 τιμήθηκε για τα επιτεύγματά της με το Pride Freedom Award του San Francisco LGBT Pride Celebration Committee Heritage of Pride.

«Η απώλεια της Sally είναι σαν να πέφτει ένα τεράστιο δέντρο», είπε η φίλη της, Ruth Mahaney, σε μια ανάρτηση στη σελίδα του GLBT Historical Society στο Facebook. «Ήταν πολύ μεγάλη και ήταν τόσο σημαντική στον κόσμο.»

«Η συνεισφορά της Sally στην ιστορία και στον ΛΟΑΤΚ πολιτισμό ήταν ανυπολόγιστη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της GLBT Historical Society, Terry Beswick. «Ήταν μια θαρραλέα μαχήτρια για την ισότητα, σε μια εποχή που έκανε μια ανεξίτηλη διαφορά και τότε και τώρα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν την ιστορία της, και είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ για να τιμήσει αυτήν την ηρωίδα.» 




Δες και αυτό!