Πως το «νέο» Nitro φετιχοποίησε τον λεσβιακό έρωτα

Πριν μπω στην δουλειά τις προάλλες πετάχτηκα στο απέναντι μαγαζί για να αγοράσω το περιοδικό Nitro. Το έπιασα στα χέρια. Ένιωσα το βάρος του κι αμέσως είδα την βαριά τιμή του. Το τριμηνιαίο νέο Nitro είναι ογκώδες, σε ακριβό χαρτί και κοστολογείται εν είδη βιβλίου. Μπήκα στον πειρασμό να το αγοράσω γιατί ήθελα από πρώτο χέρι να διαβάσω την συνέντευξη της Ιωάννας Τούνη, για την οποία έγινε μεγάλος λόγος τις προηγούμενες ημέρες. Παρόλο που τσιγκουνεύτηκα και δεν το αγόρασα τελικά, αποφάσισα να σχολιάσω την συνέντευξη μέσα από την αναπαραγωγή της από site και εκπομπές.

Ο λόγος; Ο τίτλος που κυριάρχησε και δεν ήταν άλλος από το «Έχω πάει με γυναίκα και ήταν τέλεια». Βλέπεις αυτή η φράση μ’ έκανε να νιώσω ότι είμαι στο 2008, όταν η Katy Perry έβγαλε το “I kissed a girl and I liked it”. Θέλω να πω ότι απ’ ότι φαίνεται το περιοδικό επένδυσε το comeback του στην δήλωση μιας γυναίκας ότι έχει «πάει» με μια άλλη γυναίκα. Και εδώ ξεκινούν οι απορίες και τα ερωτήματα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «έχω πάει»;

Ξέρεις είναι άλλο να ακουστεί «έχω σεξουαλικές σχέσεις και με γυναίκες» και είναι άλλο αυτό το «έχω πάει». Αυτή η φράση μου κάνει του στυλ «έχω κάνει και bungee jumping». «Έχω δοκιμάσει και αυτό και εκείνο και το άλλο». Ο τρόπος δηλαδή που προβάλλεται μέσα από τη συνέντευξη ο λεσβιακός ερωτισμός μένει σ’ ένα επίπεδο πειραματισμού και δοκιμής.

Και συμπληρώνει αμέσως μετά η Ιωάννα:

“Μου αρέσουν και οι άντρες και οι γυναίκες. Για να κάνω σχέση με άντρες, μου αρέσουν περισσότερο αυτοί. Ίσως αν ζούσα σε μια κοινωνία που ήταν πιο αποδεκτός ο μη ετερόφυλος συνδυασμός, θα μπορούσα να κάνω σχέση και με γυναίκα.”

Σε συνδυασμό λοιπόν με μια sexy φωτογράφηση, οι ανωτέρω δηλώσεις αναπαρήχθησαν ικανοποιώντας την κυρίαρχη διάσταση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας που δεν είναι άλλη από «το κουτσομπολιό».

Ενδεικτικά αναφέρω τίτλους από τα site:

Κυκλοφόρησε το Nitro: Η Τούνη αποκαλύπτει στον Πέτρο Κωστόπουλο ότι έχει πάει και με γυναίκες (iefimerida.gr)

Ιωάννα Τούνη: Έχω πάει με γυναίκα και ήταν τέλεια – Τι αποκαλύπτει για τον πατέρα της (enikos.gr)

Αποκαλύψεις βόμβα από την Ιωάννα Τούνη: Έχω πάει με γυναίκα, ήταν τέλεια – Ο πατέρας μου με είπε μπάσταρδο (thetoc.gr)

Κι εγώ αναρωτιέμαι όταν σε διεθνές επίπεδο πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι μιλούν ανοιχτά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και τον έμφυλο προσδιορισμό τους, στην Ελλάδα θεωρείται αποκάλυψη-βόμβα ότι μια γυναίκα «έχει πάει» με μια άλλη γυναίκα;

Είναι όντως έτσι η σύγχρονη κοινωνία μας; Ή η ματιά του περιοδικού είναι κάπως παλιά; Μήπως έχω ageism (ηλικιακό ρατσισμό) και ότι κι αν έκανε ο Πέτρος θα μου φαινόταν παλιό; Πάντως σίγουρα είναι παλαιό-πατριαρχικός ο τρόπος που το νέο Nitro χειρίζεται, χρησιμοποίει και προβάλλει την Ιωάννα Τούνη. Το περιοδικό μας παρουσιάζει μια «μέγα» αποκάλυψη για τις σεξουαλικές εμπειρίες κάποιου προσώπου με στόχο να ικανοποιήσει την ανδρική ματιά και φαντασίωση. Ο λεσβιακός ερωτισμός μετατρέπεται σε ένα φετίχ προς τέρψιν των ανδρικών ετεροφυλόφιλων φαντασιώσεων.

Η Ιωάννα μπορεί να έχει «πάει με γυναίκα» αλλά κάνει σχέσεις μόνο με άνδρες. Μπορεί δηλαδή να ξεφεύγει λίγο από την ετεροκανονική νόρμα αλλά στο τέλος μπαίνει στην σωστή θέση. Βρίσκει έναν άνδρα, κάνει σχέση μαζί του και επιτελεί τον ετεροφυλόφιλο ρόλο που οφείλει στην κοινωνία. Έτσι και «κανονική» είναι και ικανοποιεί την ανδρική φαντασίωση που ακούει στο «ένας άνδρας αγκαλιά με δυο γυναίκες να ερωτοτροπούν για πάρτη του».

Το τραβάω από το μαλλί; Μια lifestyle συνέντευξη είναι, θα μου πεις, χαλάρωσε λίγο κουκλίτσα μου. Ναι μια lifestyle συνέντευξη που έπαιξε στα κυρίαρχα ΜΜΕ για μέρες. Και ξέρεις γιατί κυριάρχησε; Επειδή κάποιο άτομο δήλωσε ότι έχει γευτεί τον ομοφυλόφιλο έρωτα. Αλλά βλέπεις ο τρόπος που παρουσιάζεται εδώ ο ομοφυλόφιλος ερωτισμός δεν γιορτάζεται ως καθεαυτό εμπειρία αλλά υμνείται σαν ένα φετιχιστικό εξτραδάκι της ανδρικής ηδονής.

Μπορεί να είμαι υπερβολικός. Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος. Μπορεί να μην βλέπω πέρα από την μύτη μου. Μπορεί να είμαι απλά ένας άσχετος που δεν έχει ιδέα από lifestyle. Αυτή όμως είναι η ταπεινή μου άποψη και είπα να στην μεταφέρω.

Πάω να πουλήσω ποπ κορν. Φιλιά!

Γιάννης Παυλόπουλος

Στο μεταπτυχιακό (Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ) αντί να κάνω διπλωματική για τον Αλμοδόβαρ έκανα για το Ζεϊμπέκικο. Στη δραματική σχολή («δήλος» - Δήμητρα Χατούπη) αντί να παίξω την Πατρόνα έπαιζα τον Καπετάνιο. Γράφω μπας και θυμηθώ κάτι από το ταμπεραμέντο της παιδικής ηλικίας, εκείνου του αγοριού που φόραγε τα τακούνια της μαμάς και έπαιζε με τη barbie και τη bibibo. Αγαπημένη μου φράση: «Ο καθωσπρεπισμός και οι νοικοκυραίοι μου μαύρισαν την ψυχή. Ευχαριστώ, δε θα πάρω.»




Δες και αυτό!