«Φοβόμαστε να ζούμε ανοιχτά ως γκέι»

08/07/2021

Η Alejandra Aguado άρχισε να σκέφτεται περισσότερο τα ρούχα που θα βάλει πριν βγει έξω. Φοβάται πως παρόλο που ζει στην Ισπανία, είναι πολύ πιθανό να δεχθεί επίθεση λόγω της αυξανόμενης βίας κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

«Έχω αλλάξει τον τρόπο που ντύνομαι και φοράω μακιγιάζ. Είμαι λιγότερο έντονη, λιγότερο επιδεικτική», δηλώνει στο Reuters η 23χρονη τρανς γυναίκα από τη νότια πόλη της Σεβίλλης.

«Φοβάμαι περισσότερο να αντιμετωπίσω ορισμένες καταστάσεις. Και δεν είναι επειδή δεν είμαι αρκετά γενναία. Αλλά κοίτα τι συνέβη στον Samuel».

Ο Samuel Luiz, ένας 24χρονος βοηθός νοσηλευτικής, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από ένα νυχτερινό κέντρο το Σάββατο στη βόρεια πόλη A Coruna.

Ένας μάρτυρας που έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση είπε ότι ένας απ΄αυτούς που επιτέθηκαν στον Samuel φώναζε ομοφοβικές βρισιές, κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα για τη δολοφονία.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ισπανία τη Δευτέρα για να εκφράσουν την οργή τους μετά το θάνατο του Luiz και να απαιτήσουν καλύτερη προστασία για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν 278 εγκλήματα μίσους που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου στην Ισπανία το 2019. Οι ΛΟΑΤ+ ομάδες λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Fernando Grande-Marlaska δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα εγκλήματα μίσους κατά της κοινότητας των ΛΟΑΤ + έχουν αυξηθεί.

«Πολλές από τις επιθέσεις που βλέπουμε τώρα είναι σε ομάδες και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο βίαιες», δήλωσε ο Marc Serra, σύμβουλος της Βαρκελώνης. «Αρκετοί διαπράττουν επιθέσεις στο φως της ημέρας και ακόμη και μπροστά σε μάρτυρες».

ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο το 2005 και το 89% των Ισπανών λένε ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2020.

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι η ομοφοβία και η τρανσφοβία έχουν αυξηθεί στο παραδοσιακά συντηρητικό καθολικό έθνος με την αυξανόμενη δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τα λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη.

«Πριν από χρόνια, ανοιχτά ομοφοβικές, τρανσφοβικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές ήταν αδιανόητες. Τώρα δεν είναι πια ταμπού. Δεν ντρέπονται για το μίσος τους», δήλωσε ο Ruben Serrano, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο πέρυσι για επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤ+ ανθρώπων στην Ισπανία.

«Όσο πιο ορατοί είμαστε, όσο περισσότερο καταλαμβάνουμε ένα χώρο που πιστεύουν ότι ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς, τόσο πιο βίαιη είναι η αντίδρασή τους. Όλα αφορούν στη δύναμη και τα προνόμια».

Το Vox ιδρύθηκε το 2013 από πρώην μέλη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κατείχε την εξουσία από το 2011 έως το 2018.

Στις εκλογές του 2019, το Vox δεσμεύθηκε να περιορίσει τις Pride παρελάσεις, γελοιοποίησε τα μαθήματα διαφορετικότητας, υποστηρίζοντας ότι θέλει να διαλύσει στα σχολεία και μάλιστα έκανε παραλληλισμό της ομοφυλοφιλίας με την κτηνοβασία.

«Οι ομοφοβικοί δεν αισθάνονται πλέον καταπιεσμένοι, επειδή έχουν φωνή στο κοινοβούλιο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παντού», δήλωσε η Carmen Garcia de Merlo, πρόεδρος της COGAM, μιας ΛΟΑΤ+ ομάδας με έδρα τη Μαδρίτη.

Τα δύο δεξιά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης τον Μάιο, οι οποίες έπληξαν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Ένιωσε ότι η πρόοδος ήταν σε εξέλιξη και τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα, αλλά αυτό το γυάλινο κουτί είναι σπασμένο», δήλωσε ο Lucas Roman, ένας 26χρονος γκέι άνδρας που ζει στη Βαρκελώνη που σκέφτεται να λάβει μαθήματα αυτοάμυνας.

«Πριν, άκουγα για αυτές τις επιθέσεις στις ειδήσεις. Τώρα τα θύματα είναι φίλοι των φίλων μου, ή ακόμη και των δικών μου φίλων. Ο κύκλος κλείνει … Φοβάμαι περισσότερο να είμαι ανοιχτά γκέι απ΄ότι πριν από δύο χρόνια».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!