«Τα τελευταία λόγια που άκουσε ήταν οι ομοφοβικές βρισιές που του φώναζαν»

06/07/2021

Ο νεαρός Samuel Luiz ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και δολοφονήθηκε από δώδεκα άνδρες στην A Coruña της Ισπανίας. Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει το ομοφοβικό αυτό έγκλημα. 

Ο 24χρονος Luiz, που οι φίλοι του τον περιγράφουν ως «ένα στοργικό πλάσμα, που πάντα ήθελε να κάνει τους ανθρώπους να γελούν», δολοφονήθηκε έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πολυσύχναστη περιοχή του λιμανιού.

«Τα τελευταία λόγια που άκουσε ήταν οι ομοφοβικές βρισιές που του φώναζαν», αναφέρουν οι φίλοι του στην El Mundo.

Περίπου στις 3 π.μ. το Σάββατο (3 Ιουλίου) κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που διεξαγόταν Pride, ο Luiz και η φίλη του Lina στάθηκαν έξω από ένα τοπικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και ξεκίνησαν να κάνουν FaceTimε με έναν φίλο. Ένας άντρας πλησίασε τότε και είπε: «Σταματήστε να τραβάτε, θα σε σκοτώσω, σκατά».

Αλλά πριν ο Luiz προλάβει να απαντήσει, ο άντρας του επιτέθηκε. Η φίλη του Vanesa, κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, παρακολούθησε όλο το περιστατικό: «Ο άντρας τον χτύπησε πολύ σκληρά και ο Luiz άρχισε να ουρλιάζει», θυμάται.

«Άκουγα τα χτυπήματα και τη Lina να φωνάζει: «Αφήστε τον, είναι φίλος μου, παρακαλώ αφήστε τον!»

Στη συνέχεια κάποιοι παρενέβησαν για να βοηθήσουν τον Luiz, καταφέρνοντας να διώξουν τον άγνωστο άνδρα. Λίγο μετά, όμως, ο άνδρας επέστρεψε.

Καθώς η Λίνα έψαχνε για το κινητό του Luiz που είχε πέσει κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού, μια ομάδα 12 ανδρών τον τραυμάτισε θανάσιμα.

«Είδα στο βάθος ένα πλήθος ανθρώπων να κινείται με μεγάλη ταχύτητα», είπε η Lina. «Όταν έφτασα βρήκα τον Luiz αναίσθητο στο έδαφος [Οι επιτιθέμενοι] είχαν φύγει και τον είχαν αφήσει ξαπλωμένο εκεί».

Το ασθενοφόρο έφτασε και οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να σώσουν τον Luiz για δύο ώρες. Τελικά κατέληξε αργότερα εκείνο το πρωί από τους τραυματισμούς του στο συγκρότημα του νοσοκομείου La Coruna University Hospital.

Από τότε, η αστυνομία της πόλης ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, συνδυάζοντας τοπικά πλάνα κάμερας παρακολούθησης και ανακρίνοντας τόσο μάρτυρες όσο και νυχτερινά κέντρα. Τουλάχιστον 13 ύποπτοι συνελήφθησαν.

«Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια, μόνο η έρευνα θα μας πει εάν ήταν ομοφοβικό έγκλημα ή όχι», δήλωσε ο τοπικός δημοσιογράφος, Jose Minones, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Jose Minones, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η υπουργός Ισότητας Ίριν Μόντερο καταδίκασε την επίθεση στο Twitter.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μεταξύ όλων μας μια πιο ελεύθερη κοινωνία», είπε, «στην οποία δεν αφήνουμε χώρο για μίσος».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!