Γιατί τόσα μέσα κακοποιούν την πρώτη τρανς αρσιβαρίστρια που θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες

06/07/2021

H αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ, θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την τροποποίηση που έγινε στους προκριματικούς για τη διοργάνωση στο Τόκιο.

Με αφορμή αυτό, όλο και περισσότερα μέσα αποφασίζουν να ασχοληθούν μαζί της, καταλήγοντας τις περισσότερες φορές να την κακοποιούν. Τελευταίο παράδειγμα το άρθρο που δημοσίευσε η Daily Mail αυτή την εβδομάδα.

Όπως για τα περισσότερα άτομα, η ιστορία της Λόρελ είναι περίπλοκη. Ο δρόμος της προς το Τόκιο αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν απλός ή εύκολος.

Μετά την άρση βαρών που ξεκίνησε στο σχολείο και την κατάκτηση ενός εθνικού ρεκόρ σε ηλικία 20 ετών, σταμάτησε να ασχολείται με το άθλημα «επειδή έγινε πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθω στην πίεση να προσπαθήσω να ταιριάξω σε έναν κόσμο που ίσως δεν είχε δημιουργηθεί για ανθρώπους σαν κι εμένα».

Αφού έκανε coming out ως τρανς γυναίκα το 2012, η ​​Λόρελ άρχισε να διαγωνίζεται ξανά. Είχε περάσει πάνω από μια δεκαετία.

Το 2017 κέρδισε το Australian International & Australian Open στη Μελβούρνη και έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία που κέρδισε έναν διεθνή τίτλο άρσης βαρών. Και από εκεί ξεκίνησε πραγματικά το μίσος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αυστραλιανής Άρσης Βαρών, Michael Keelan, να αποκαλεί τη διάκρισή της «άδικη».

Έκτοτε η ίδια έχει υποστεί τη γελοιοποίηση και το μίσος από τον Τύπο, τις αντι-τρανς εκστρατείες αλλά κι από κάποιες αντιπάλους της.

Το όνομα της Λόρελ Χάμπαρντ έχει γίνει συνώνυμο με τη μισογυνιστική και τρανσφοβική «συζήτηση» σχετικά με το αν είναι «δίκαιο» για τις τρανς γυναίκες να διαγωνίζονται.

Πολλές φόρες μάλιστα δημοσιεύματα επιλέγουν να αναφέρουν το deadname της Λόρελ, κακοποιώντας την ταυτότητα φύλου της και πυροδοτώντας περισσότερο μίσος εναντίον της. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτός της Daily Mail, η οποία έστειλε έναν δημοσιογράφο να βρει τους συμμαθητές της, για να μάθει κίτρινες πληροφορίες για τη ζωή της. Ακόμη χειρότερα στις επικεφαλίδα του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρεται σε εισαγωγικά και με μεγάλη γραμματοσειρά το deadname της.

Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούμε να βρούμε δυστυχώς και στην Ελλάδα.

liberal.gr
sputniknews.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!