Μεξικό: Βασάνισαν μέχρι θανάτου νεαρό γκέι και HIV οροθετικό άνδρα

05/07/2021
από
HIV οροθετικό άνδρα

Ένας γκέι και HIV οροθετικός άνδρας βασανίστηκε, κάηκε, και τελικά έχασε τη ζωή του στο Μεξικό, αφού αποκάλυψε σε ένα πάρτι, ότι ζει με τον ιό HIV, λένε ακτιβιστές.

Το θύμα, το οποίο δεν έχει κατονομαστεί, φέρεται να σκοτώθηκε σε σιδηρουργείο στο Κανκούν, μια νοτιοανατολική παραλιακή πόλη στην πολιτεία Κουιντάνα Ρου, στις αρχές Ιουνίου στο Μεξικό.

Ήταν μια νύχτα γιορτής που κατέληξε σε χάος, όταν το θύμα ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα άτομα, ότι ζει με τον ιό του HIV, δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης Resilientxs στο Presentes, ένα τοπικό κουήρ μέσο.

Δολοφονήθηκε από «χτύπημα στο κεφάλι με ένα αμβλύ, κοντό αντικείμενο», ανέφερε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα σε έκθεση.

«Αυτή η υπόθεση μας προκάλεσε πολύ θυμό, γιατί βρισκόμαστε στον μήνα που εορτάζει την υπερηφάνεια της κοινότητάς μας, όπου ζητούνται και διεκδικούνται δικαιώματα», δήλωσε ένα μέλος του Resilientxs, με το όνομα Edwin Reyes.

Έκτοτε, οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον φερόμενο δολοφόνο στο Ταμπάσκο, περίπου 900 χιλιόμετρα από το Κανκούν, ο οποίος ήταν ένας άνδρας που πιστεύεται ότι ήταν γείτονας του θύματος.

Μερικοί θεωρούν το Μεξικό ως «παράδεισο» | Κάθε άλλο, λένε οι ακτιβιστικές οργανώσεις

«Αυτή η σκληρή υπόθεση δε θα έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε το άτομο Reyes. «Και μας λέει απλά, ότι το κράτος απέτυχε να νομοθετήσει και να δημιουργήσει τις απαραίτητες δημόσιες πολιτικές για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, και την τιμωρία της βίας λόγω προκατάληψης που υπάρχει στο κράτος. Αυτός είναι ο λόγος που υψώνουμε τις φωνές μας, επειδή η Κουιντάνα Ρου δεν είναι παράδεισος, δεν είναι φιλικό για τα γκέι άτομα.» 

Φαινομενικά, το Vallarta Daily News ανέφερε ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Κράτους έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό – αλλά αξιωματούχοι το αντιμετωπίζουν ως ανθρωποκτονία, αλλά όχι ως έγκλημα μίσους. Τα εγκλήματα μίσους δεν αποτελούν μέρος του ποινικού κώδικα του κράτους.

«Το Quintanarroense LGBT Network, στο οποίο συμμετέχουμε, ζήτησε από όλες τις αρχές να μεταρρυθμίσουν τον Ποινικό Κώδικα, ώστε να συμπεριλάβουν τα εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», πρόσθεσε το άτομο Reyes.

«Αλλά δεν το έχουν κάνει, ή δε μας έχουν λάβει υπόψη, κι αυτό δείχνει τη θεσμική εγκατάλειψη που υπάρχει στο κράτος.» 

Χωρίς επίσημο μητρώο από την πολιτεία για δολοφονίες ΛΟΑΤ+ ανθρώπων, αυτό το έργο αφήνεται στις ντόπιες ακτιβιστικές οργανώσεις, που αναζητούν εκθέσεις από τον τύπο και την αστυνομία.

Το 2020, τουλάχιστον εβδομήντα εννέα ΛΟΑΤ+ άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με την Resilientxs. Σαράντα εννέα από τα θύματα ήταν τρανς γυναίκες, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη τάση του Μεξικού να είναι μία από τις πιο θανατηφόρες χώρες στον κόσμο για τους τρανς ανθρώπους.

«Αυτά είναι τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ και δεν είναι όλα πολυτελή ξενοδοχεία, όμορφες παραλίες και πάρτι.» 




Δες και αυτό!