Η Vassilina τραγουδά για τα “θραύσματα” του εαυτού μας

02/07/2021

Η Vassilina είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα, η οποία μέσα από το πρώτο της προσωπικό της άλμπουμ (σ.σ. Fragments), θέλει να μας μιλήσει όχι τόσο για τον έρωτα όσο για το ανθρώπινο σώµα και τους τρόπους µε τους οποίους τα όριά του µπορούν να παραβιαστούν.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες, ενώ στα 18 μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω Ψυχολογία. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έγραφα τα δικά μου κομμάτια και τραγουδούσα. Σαν τραγουδίστρια έχω πειραματιστεί με διάφορα είδη μουσικής jazz, blues, rock, trip hop ακόμα και musical αλλά πάντα ένιωθα ότι περιορίζομαι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ότι δεν μπορώ να εκφραστώ απόλυτα.

φωτογραφία: Ευτυχία Βλάχου

Το 2016 αποφάσισα να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην μουσική και να σπουδάσω μουσική παραγωγή και ηχοληψία στο Λονδίνο. Με την μουσική παραγωγή μου ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος. Άρχισα να πειραματίζομαι με το sound design και την ηλεκτρονική μουσική και κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε μέσα από τον πειραματισμό και αναζήτηση του ίδιου μου εαυτού το «VASSIŁINA» όπως είναι σήμερα.

Ανέκαθεν έγραφα αντλώντας έμπνευση από προσωπικές καταστάσεις. Κύριος άξονας στα κομμάτια μου είναι το σώμα και το πως αισθάνομαι μέσα σε αυτό. Η ιδέα του “Fragments” ξεκίνησε με την δική μου προσωπική/φιλοσοφική αναζήτηση των ορίων. Aν πάρουμε ως δεδομένο ότι το δέρμα και το σώμα είναι το καταφύγιο μας, το μέρος που θα έπρεπε να νιώθουμε ασφαλείς, το πιο ισχυρό δηλαδή νοητό και φυσικό όριο κάθε οντότητας… Τι γίνεται αν κάποιες καταστάσεις σε κάνουν να νιώθεις ξένη μέσα στο ίδιο σου το σώμα; Όταν το μέσα σου θέλει να ξεπεράσει τα όρια του δέρματος σου; Τι γίνεται λοιπόν αν κατακερματίσουμε τον εαυτό μας;

Κομμάτια στον δίσκο, όπως το «My heart is empty», «Floating Bones», «Sexyless», «Save me», ακόμα και το «Ατυχήσαμε» γεννήθηκαν από αυτό ακριβώς το συναίσθημα, μέσα από την δική μου διαδικασία αποδόμησης του σώματος και του εαυτού μου.

Δεν υπάρχει WOMXN που να μην έχει trιggaριστεί από όλα όσα βγαίνουν/συζητιούνται αυτόν το καιρό. Ως άνθρωπος, σωματοποιώ πολύ έντονα τα συναισθήματα και τα βιώματα μου. Μου πήρε όμως χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι ο λόγος που η ίδια ένιωθα τόσο ξένη μέσα στο σώμα μου ήταν αποτέλεσμα της χρόνιας αντικειμενικοποίησης και αστυνόμευσης του σώματος.

Από το slut shaming και body shaming μέχρι άλλες παραβιαστικές συμπεριφορές, ένα femme άτομο δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ απόλυτα ήρεμο μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα, πάντα θα βιώνει απειλές.

Το “Sexyless”, είναι ένα καθαρά ειρωνικό και έντονα βιωματικό κομμάτι που μιλάει για τα όρια και τις ταμπέλες που σου φοράει το male gaze.

Προσωπικά εκλαμβάνω την queer μουσική με τις λέξεις ελευθερία, αντισυμβατικότητα, ρευστότητα και πειραματισμός. Όχι μόνο με την έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας και του φύλου αλλά γενικότερα με την έννοια του ήχου, των στίχων, αλλά και της υφής που μπορεί να αφήσει ένα κομμάτι ή ένας καλλιτέχνης. Γενικότερα οτιδήποτε δεν μπαίνει σε κάποια φόρμα και πάει ενάντια στην νόρμα και στον συντηρητισμό.

φωτογραφία: Ευτυχία Βλάχου

Μπορεί η ίδια να μην εκλαμβάνω τον εαυτό μου ως queer αλλά εμπνέομαι καθημερινά από queer artists. Η ARCA, η Sophie και η Εartheater είναι μεγάλοι μου έρωτες. Στην εγχώρια σκηνή έχουμε επίσης πολύ δυνατές queer φωνές που πρέπει να ακουστούν όπως Capétte, Evripidis and his tragedies, Kristof, Krista Papista κ.α

Για ος@ ενδιαφέρεστε να ακούσετε το “Fragments” live, θα παίξουμε στο IOS Festival στις 21 Αυγούστου και στο Gazarte στις 7 Σεπτεμβρίου. Αν θέλετε όμως κάτι πιο άμεσο τότε, μπορείτε να το βρείτε είτε ψηφιακά είτε σε βινύλιο από την Inner Ear Records.

Follow VASSILINA
Website
Facebook
Instagram
Youtube
Spotify

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!