Απόφαση για τέλεση γκέι γάμων από την Εκκλησία του Μεθοδισμού

30/06/2021
από
γκέι γάμους
γκέι γάμους

Η προτεσταντική Εκκλησία του Μεθοδισμού ψήφισε για να επιτρέψει την τέλεση γκέι γάμων, ορίζοντας τον γάμο μεταξύ «δύο ανθρώπων» και όχι μεταξύ «ενός άνδρα και μιας γυναίκας.» 

Το 2019, η Ομάδα Εργασίας Γάμων και Σχέσεων παρουσίασε μια έκθεση στο ετήσιο συνέδριο της εκκλησίας, με τίτλο “God in Love Unites Us.”

Η έκθεση παρουσίασε τα προτεινόμενα ψηφίσματα για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ατόμων, και αυτά εγκρίθηκαν από όλες τοπικές συνόδους μεθοδιστών πλην μίας.

Την Τετάρτη (30 Ιουνίου), το συνέδριο του 2021 ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα αυτών των ψηφισμάτων, δηλώνοντας ότι πλέον θα επιτρέπεται η τέλεση γκέι γάμων σε μεθοδιστικές εκκλησίες. Το συνέδριο ψήφισε συντριπτικά για την ισότητα των γάμων, με 254 ψήφους υπέρ και 46 κατά.

Οι πάγιες εντολές ή οι κανόνες της εκκλησίας ενημερώνονται κάθε χρόνο από το συνέδριο.

«Η Μεθοδιστική Εκκλησία πιστεύει ότι ο γάμος είναι δώρο του Θεού και ότι είναι πρόθεση του Θεού ο γάμος να είναι μια ισόβια ένωση στο σώμα, στο μυαλό και στο πνεύμα ενός άνδρα και μιας γυναίκας.» 

Τώρα έχει τροποποιηθεί ως εξής: «Η Μεθοδιστική Εκκλησία πιστεύει ότι ο γάμος δίνεται από τον Θεό για να είναι ένα συγκεκριμένο κανάλι της χάρης του Θεού και ότι είναι σύμφωνο με τους σκοπούς του Θεού, όταν ένας γάμος είναι μια δια βίου ένωση στο σώμα, το μυαλό και πνεύμα δύο ανθρώπων που εισέρχονται σε αυτόν ελεύθερα.» 

«Στην Εκκλησία των Μεθοδιστών αυτό γίνεται κατανοητό με δύο τρόπους: ο γάμος μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και ότι ο γάμος μπορεί να είναι μεταξύ δύο ατόμων. Η Εκκλησία Μεθοδιστών επιβεβαιώνει και τις δύο αντιλήψεις και τις προβλέπει στις πάγιες εντολές της.» 

Στην «επιβεβαίωση» τόσο εκείνων που συμφωνούν όσο και εκείνων που διαφωνούν με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, οι πάγιες εντολές ορίζουν ότι οι ιερείς, ή άλλοι αξιωματούχοι, δε θα υποχρεωθούν να τελέσουν γκέι γάμους σε περίπτωση που είναι αντίθετο με τις εντολές ή με τη συνείδησή τους.

Οι πάγιες εντολές δηλώνουν, επίσης, ότι η εκκλησία «αντιτίθεται στις διακρίσεις με βάση τη σεξουαλικότητα, το φύλο ή τη φυλή.» 

Η Jayne Ozanne, διευθύντρια του Ιδρύματος Ozanne που συνεργάζεται με «θρησκευτικές οργανώσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικότητας ή φύλου», δήλωσε στο PinkNews: «Είμαι απολύτως ενθουσιασμένη που η Μεθοδιστική Διάσκεψη ψήφισε συντριπτικά για να επιτρέψει τον γκέι γάμο στις εκκλησίες της.

«Αυτό αντικατοπτρίζει τη σημαντική αλλαγή που υπήρξε μεταξύ των χριστιανικών στάσεων στην Αγγλία και δείχνει πόσοι πολλοί άνθρωποι θα επαναλάβουν την πρόσφατη έκκληση του επισκόπου Paul Bayes να επιτρέψει τον γκέι γάμο στην Εκκλησία της Αγγλίας.

«Οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι και οι φίλοι και οι οικογένειές τους θα κλαίνε τα δάκρυα της χαράς σήμερα – τι θαυμάσιος τρόπος για να τελειώσεις τον μήνα της Υπερηφάνειας!»

 




Δες και αυτό!