«Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε» | Κλιμακούμενη βία στην Κωνσταντινούπολη

30/06/2021
από
Κωνσταντινούπολη
«Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε» | Κλιμακούμενη βία στην Κωνσταντινούπολη

Μια ομάδα από κουήρ άτομα φοβήθηκαν για τη ζωή τους, μετά από μια επίθεση ομοφοβικής ομάδας, που προσπάθησε να λυντσάρει την παρέα, καθώς έφυγαν από την παρέλαση του Pride της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία.

Η τρομακτική σκηνή συνέβη μετά το 19ο Pride Κωνσταντινούπολης στο Ταξίμ το Σάββατο (26 Ιουνίου), μια ειρηνική διαμαρτυρία που αμαυρώθηκε από την αστυνομική βία, τα δακρυγόνα και τις λαστιχένιες σφαίρες.

Μιλώντας ανώνυμα στο Bianet, η παρέα έκανε λόγο για βία που κλιμακώθηκε γρήγορα σε «κατάσταση ζωής και θανάτου» όταν αναγκάστηκαν να σταματήσουν από ένα πλήθος 30 ανδρών, καθώς προσπάθησαν να φύγουν από την εκδήλωση.

«Καθώς ένας από τους φίλους μας φορούσε ένα κοντό μπλουζάκι (crop top), είπε σε αυτόν τον φίλο, «Καλύψου λίγο, ρε φίλε», και «Τότε, χωρίς να καταλάβουμε τι συνέβαινε, έτρεξαν κατά πάνω μας και μας επιτέθηκαν. Μας έβριζαν και μας χτύπησαν στο κεφάλι μόνο, για αρκετά λεπτά. Ενώ τρέχαμε σε άλλους δρόμους, προσπαθώντας να δραπετεύσουμε, άνθρωποι έβγαιναν από τα σπίτια τους, και μας έκαναν επιθέσεις και μας χτυπούσαν.»

Η μικρή ομάδα από επτά έως οκτώ φίλους γρήγορα ξέφυγε από τον όχλο και ζήτησε βοήθεια από τα παρευρισκόμενα άτομα, αλλά κανένας άνθρωπος δε βοήθησε.

«Ένας από τους φίλους μου πιάστηκε στο πλήθος. Καθώς δε μπορούσαμε να πάμε πίσω να τον πάρουμε -κι εμείς μόλις που είχαμε καταφέρει να ξεφύγουμε- ζητήσαμε βοήθεια από τους καταστηματάρχες και τους ανθρώπους εκεί γύρω, λέγοντας: «Ο φίλος μας πεθαίνει, παρακαλώ βοηθήστε». Αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό.»

«Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να φύγουμε και να ελπίζουμε ότι και οι φίλοι μας θα διαφύγουν. Θα ήθελα να το υπογραμμίσω, γιατί θέλω όλοι να καταλάβουν την απόγνωση και τη σοβαρότητα του εγκλήματος μίσους, που διαπράχθηκε εκεί.»

Ένας άλλος φίλος που πιάστηκε στα χέρια του όχλου είπε ότι δε μπορούσε να κάνει τίποτα εκτός από το να καλύψει το κεφάλι του και να περιμένει να σταματήσει.

Αυτό συνέχισε για αρκετά λεπτά έως ότου η αστυνομία μπήκε με σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες, επιτρέποντάς τους να διαφύγουν. «Αν ερχόταν λίγο πιο αργά, μερικοί από εμάς δε θα είχαμε επιβιώσει», είπαν.

Αφού διέφυγαν της τρομακτικής επίθεσης, «απλά κάθισαν στον δρόμο και άρχισαν να κλαίνε», χωρίς να έχουν στήριξη και συμπαράσταση από την αστυνομία που τους είχε σώσει.

«Ένας αστυνομικός μας είπε: «Δεν έπρεπε να πάτε από εκεί. Εκεί παίζουν το παιχνίδι «Pit» [μια τηλεοπτική σειρά για τη μαφία] και «Δεν πρέπει να το υπερβάλετε τόσο πολύ. Είσαι άνθρωπος, μπορείς να παλέψεις.» 

«Ενώ εμείς -επτά ή οκτώ άτομα- καθόμασταν στον δρόμο και προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι παραλίγο να μας λιντσάρουν και να μας σκοτώσουν επειδή ένας από τους φίλους μας φορούσε ένα κοντό μπλουζάκι.»

Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα βοηθάει την ομάδα να προσφύγει στον εισαγγελέα για να διασφαλίσει ότι αυτό που έζησαν δε θα ατιμώρητο. Έχουν λάβει ιατρική έκθεση που τεκμηριώνει την χτυπήματα και σκοπεύουν να υποβάλουν ποινική καταγγελία μέσω των δικηγόρων τους.

«Σε αυτήν τη χώρα, η κυβέρνηση και η επιβολή του νόμου που συνδέονται με αυτήν διαπράττουν εγκλήματα μίσους καθημερινά», ανέφεραν.

«Αυτός που είναι υπεύθυνος για την απόπειρα λιντσαρίσματός μας, είναι επίσης η κυβέρνηση, η οποία σταδιακά αυξάνει τις πολιτικές μίσους και τη ρητορική μίσους ενάντια σε ΛΟΑΤΙ+.»

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 γλεντζέδες υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν στην πορεία, η οποία έχει απαγορευτεί από τις αρχές για επτά συνεχόμενα χρόνια.

Η συγκλονιστική βία μετά από χρόνια αυξανόμενης κυβερνητικής εχθρότητας εναντίον της κουήρ κοινότητας στην Τουρκία, κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων χωρών στην Ευρώπη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

https://avmag.gr/165314/enosi-anthropinon-dikaiomaton-toyrkias-kataggelei-astynomiki-via/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!