“Σ’ αγαπώ τρελλά”: Κύκλος ταινιών LGTBI+ μικρού μήκους

29/06/2021
από
σ' αγαπώ τρελλά
σ' αγαπώ τρελλά

Αυτόν τον Ιούλιο, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε στο κανάλι μας στο Vimeo τις μικρού μήκους ταινίες LGTBI+ του κύκλου «Σ’ αγαπώ τρελλά».

Μέσα από οκτώ εξαιρετικές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους κινηματογραφικές προτάσεις, λόγω της θεματικής τους ποικιλίας, των πρωταγωνιστών και του ιδιώματός τους, θα παρακολουθήσετε ιστορίες που προκαλούν τον προβληματισμό γύρω από την ταυτότητα φύλου, τον ομοφυλοφιλικό έρωτα και τη διεμφυλικότητα.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: από τις 06/07/2021 ως τις 01/08/2021
Παρατηρήσεις: Διαδικτυακές προβολές δωρεάν
Υπότιτλοι προς επιλογή: Αγγλικά, πορτογαλικά, ισπανικά
Τόπος: Instituto Cervantes. Canal Vimeo

Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Ινστιτούτου Θερβάντες στο Vimeo, για 48 ώρες από τις 21:00 ώρα Ελλάδος της ημέρας που αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Γιορτάστε μαζί μας τη διαφορετικότητα!


Πρόγραμμα

Μια άγρια αφιέρωση

Από 6 ως 8 Ιουλίου

Το εξαιρετικό αυτό ντοκυμαντέρ-καταγγελία είναι έργο της ομάδας Nucbeade που αποτελείται από τις καλλιτέχνιδες Quiela Nuc και Andrea Beade, οι οποίες, με διάφορα μέσα αντλούν διηγήσεις που έμειναν από την κυριαρχούσα ιστοριογραφία. Παρά τη σύντομη διάρκειά της, η ταινία μας προσφέρει πινελιές μεγάλης αξίας για να κατανοήσουμε ένα άβολο και λίγο γνωστό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μας: την καθημερινότητα και τον τρόπο που λειτουργούσε η έδρα του Διοικητηρίου Προστασίας της Γυναίκας στο Σαν Φερνάντο Ντε Ενάρες.


Μετά επίσης

Από 9 ως 11 Ιουλίου

Después también

Μετά επίσης είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί η Carla Simón μετά το διάσημο Καλοκαίρι 1993, που διακρίθηκε στα βραβεία Γκόγια, στο Φεστιβάλ Βερολίνου και της Μάλαγα το 2017. Με το έργο αυτό προσεγγίζει ρεαλιστικά, με ευαισθησία και χωρίς φιοριτούρες, τον αντίκτυπο του AIDS στη ζωή κάποιων νέων. 

Περίληψη: Ένα βράδυ γιορτής, ο Έντου δέεται την επίσκεψη του πρώην φίλου του, Άλεξ, ο οποίος του ανακοινώνει ότι βρέθηκε θετικός στον ιό του AIDS.

Σου

Από 13 ως 15 Ιουλίου

Su

Η Laia Foguet γράφει και σκηνοθετεί την Σου όταν ακόμη κάνει το Μάστερ σκηνοθεσίας στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Αν και είχε ήδη δουλέψει στον κινηματογράφο, η νεαρή σκηνοθέτις από την Μενόρκα γίνεται γνωστή από αυτή την ταινία, η οποία, παρά τη μικρή της διάρκεια, μας αφηγείται μια ολοκληρωμένη, μακρά και σύνθετη ιστορία για τις ερωτικές σχέσεις, την αναζήτηση μιας προσωπικής πορείας και τις δυσκολίες που εμπεριέχει η εγκατάλειψη των φαντασμάτων του παρελθόντος. Το μέγεθος αυτών των δυσκολιών ο θεατής το αντιλαμβάνεται μέσα από σοφά επιλεγμένους υπαινιγμούς.


Βίκτωρ ΧΧ

Από 16 ως 18 Ιουλίου

Víctor XX

Ο Ian de la Rosa γράφει και σκηνοθετεί αυτό εδώ το πρώτο του έργο, ενώ ακόμη σπουδάζει στο τελευταίο έτος στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Γίνεται ευρέως γνωστός και πηγαίνει στο Φεστιβάλ Καννών. Σε αυτή την ταινία, ο de la Rosa φτιάχνει μια έξυπνη και όμορφη ιστορία γύρω από τον νεαρό Βίκτορ που αναζητά την ταυτότητά του και μιλά για τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες του. 

Περίληψη: Του Βίκτορ του αρέσει να παίζει με το φύλο του: δεν ξέρει αν αισθάνεται αγόρι ή κορίτσι. Ζει σ’ ένα μικρό ψαροχώρι στην Αλμερία με τη μάνα του και το κορίτσι του, αλλά στην πόλη, κρυμμένος στην ανωνυμία, αποκαλύπτεται. Τα μυστικά όμως δεν κρατιούνται για πάντα κι ο Βίκτορ πρέπει να αντιμετωπίσει τις δυο γυναίκες για να υπερασπιστεί την πραγματική εικόνα που του δείχνει ο καθρέφτης.


Τραγουδώντας στις ταράτσες

Από 20 ως 22 Ιουλίου

Cantando desde las azoteas

Ο Βαρκελωνέζος σκηνοθέτης Enric Ribes, που εστιάζει το έργο του στο ντοκυμαντέρ, στην ταινία Τραγουδώντας στις ταράτσες συνθέτει μια ιστορία συγκινητική και τρυφερή – σαν την πρωταγωνίστριά του – της Τζίλντα Λόβ, που, όπως εξομολογείται, βαφτίστηκε Εδουάρδο Ενρίκε Γκουστάβο Φρανθίσκο, αλλά ποτέ δεν ένοιωσε σαν κάποιος απ’ αυτούς τους άνδρες. Η υπέροχη μουσική του Guillermo Irriguible και η κινηματογραφική γλώσσα που ενίοτε αγγίζει τα όρια του videoart, συνθέτουν μια υπέροχη οπτικοακουστική αφήγηση.



SNAP

Από 23 ως 25 Ιουλίου

SNAP
Οι κινηματογραφιστές Felipe Elgueta και Ananké Pereira από την Χιλή γυρίζουν την πιο πειραματική ταινία μικρού μήκους του αιώνα μας: μια ιστορία που συντίθεται μέσω μιας γλώσσας χαρακτηριστικής του εφήμερου οπτικοακουστικού περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διακρίνεται ένας άψογος χειρισμός της αφήγησης και της επεξεργασίας που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της καινοτόμου οπτικής, που προτείνει ενδιαφέροντες προβληματισμούς σχετικά με την σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο.
Περίληψη: Ο 22χρονος Αλφόνσο θέλει ν’ αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο. Ο 24χρονος Μπαστιάν συζεί με την Άννα Μπαλμάνικα, το drag alter ego του και η 23χρονη Αλέξα μαζεύει λεφτά για να μπορέσει ν’ αλλάξει φύλο. Το Snap είναι ένας προβληματισμός για το σώμα, το φύλο και την ταυτότητα όπως προκύπτει από το υλικό που έχουν καταγράψει οι ίδιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Άλμα

Από 27 ως 29 Ιουλίου

Alma

Η μικρού μήκους ταινία Άλμα, του Κολομβιανού σκηνοθέτη Santiago León Cuéllar είναι μια ιστορία γεμάτη ανθρωπιά, που ξεχωρίζει επειδή βάζει τον θεατή στο πετσί της πρωταγωνίστριας, σ’ αυτή την άσκηση ενσυναίσθησης που καταφέρνει πάντα ο καλός κινηματογράφος. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει με έξυπνο και κομψό τρόπο αυτή την ιστορία μύησης με τις συγκρούσεις που εμπεριέχει, για την νεαρή κοπέλα που πρέπει να περάσει μια σκληρή προσωπική διαδικασία για να αναγνωρίσει τον εαυτό της στην εικόνα που βλέπει στον καθρέφτη. Περίληψη: Η Άλμα πηγαίνει σ’ ένα καινούριο γυμνάσιο και ο συμμαθητής της ο Βίκτορ την καλεί σε μια γιορτή. Η αλλαγή στο σώμα της και οι κρυφές επιθυμίες της την ωθούν το να αντιμετωπίσει τους ενδόμυχους φόβους της και να κάνει το πρώτο βήμα για ν’ αγαπήσει τον εαυτό της όπως είναι.


Το σώμα της γυναίκας χωρίς σκιά

Από 30 Ιουλίου ως 1η Αυγούστου

El cuerpo de la mujer sin sombra

Το σώμα της γυναίκας χωρίς σκιά είναι το πιο πρόσφατο ντοκυμαντέρ της Βάσκας σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Tamara García Iglesias, που εργάζεται μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας. Για τα γυρίσματα αυτής της ταινίας πήγε στο Μπουένος Άιρες, το Παρίσι και τη Γενεύη, πόλεις-κλειδιά στη ζωή της καλλιτέχνιδας Alicia D’Amico, στην οποία αναφέρεται αυτό το ντοκυμαντέρ. 

Περίληψη: Αυτή η ταινία περιλαμβάνει τα υλικά που ώθησαν την καλλιτέχνιδα Alicia D’Amico να γίνει διάσημη φωτογράφος και είναι μια περιήγηση στο Μπουένος Άιρες και το Παρίσι, σε αναζήτηση της γυναίκας που με το σώμα και τον αγώνα της κατέκτησε μια θέση στην τέχνη.




Δες και αυτό!