Ιερέας βίασε λεσβία έφηβη για να τη «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία

24/06/2021
από
Ιερέας βίασε λεσβία

Μια λεσβία την οποία βίαζε ένας ιερέας όταν ήταν έφηβη, για να τη «θεραπεύσει» επειδή ήταν γκέι, μίλησε για την εμπειρία της πριν από τη διαβούλευση για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Angela Paterson είναι σήμερα 49 ετών και ζει ανοιχτά ως λεσβία, αλλά είπε στο inews ότι «ποτέ δε θα ξεχάσει» τις φρικτές εμπειρίες της θεραπείας μεταστροφής ως έφηβη.

Η Paterson εντάχθηκε στην Εκκλησία Lancing Tabernacle στο Δυτικό Σάσεξ, όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών, όπου λειτουργούσε τότε ο αιδεσιμότατος Max Donald.

Όταν ήταν 19 ετών, το 1990, έμεινε άστεγη. Ο Donald γνώριζε ότι η έφηβη ήταν ευάλωτη, με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, και της ζήτησε να μετακομίσει μαζί του και με τη γυναίκα του.

Η Paterson είπε ότι ο ιερέας ήξερε ότι ήταν λεσβία, και πίστευε κι εκείνος ό,τι πιστεύει γενικά η ευαγγελική εκκλησία της, ότι δηλαδή αν είσαι γκέι πας κατευθείαν στην κόλαση. Ο Donald την έστειλε αρχικά σε έναν σύμβουλο για θεραπεία μεταστροφής, αλλά όταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, ξεκίνησε τέσσερα χρόνια κακοποίησης για να τη «θεραπεύσει.»

Η κακοποίηση ξεκίνησε σταδιακά, εξήγησε η Paterson: «Θα ήμουν στο κρεβάτι μου, θα έμπαινε στο δωμάτιό μου με ένα φλιτζάνι καφέ, θα καθόταν στο κρεβάτι και σε μία αμήχανη σκηνή θα άγγιζε τα μαλλιά μου και θα έλεγε: «Θέλουμε πραγματικά να σε φροντίζουμε.» Αργότερα, απλά θα ήμασταν στο σαλόνι και θα άρπαζε απλώς το χέρι μου.» 

«Ήμουν μπερδεμένη, αλλά σκεφτόμουν επίσης: «Αυτός είναι ιερέας, κάποιος που μπορώ να εμπιστευτώ.» Ένα βράδυ ήμουν στην κουζίνα στο ψυγείο και με άρπαξε και με φίλησε στα χείλη. Με εξέπληξε πραγματικά, αλλά προσπαθούσε να με καθησυχάσει, [λέγοντας], «Είναι εντάξει, απλά σε νοιάζομαι.»

Ο ιερέας της είπε ότι θα μπορούσε να «θεραπεύσει» το ότι να είναι λεσβία και η κακοποίηση σύντομα μετατράπηκε σε βιασμό ως μορφή θεραπείας μεταστροφής.

Ο Donald της έλεγε ότι ο βιασμός ήταν «οκ από τον Θεό», και πρόσθεσε: «Όσο για μένα, είμαι πιο κοντά στον Θεό από οποιονδήποτε άλλο… Νόμιζα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ήμουν ένα κατεστραμμένο άτομο, όταν μετακόμισα εκεί. Έτσι έμεινα.»

Τελικά, σε ηλικία 23 ετών, η Paterson εμπιστεύτηκε τη σύζυγο ενός αρχηγού νεολαίας, και ενώ την απομάκρυναν από τον ιερέα και την έστειλαν σε ένα ευαγγελικό σπίτι αστέγων, σύντομα την έστειλαν πίσω. Μόλις επέστρεψε, αναγκάστηκε να «ομολογήσει» ότι είχε διαπράξει «μοιχεία» με τον ιερέα μπροστά σε ολόκληρη την εκκλησία.

Ο Donald αργότερα ομολόγησε «μοιχεία» και εγκατέλειψε την εκκλησία και πέθανε το 2010.

Στα χρόνια από τότε που διέφυγε από την κακοποίηση, η Paterson προσπάθησε να μιλήσει σε διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις για την εμπειρία της, αλλά αγνοήθηκε, κάτι που είπε ότι είχε «τεράστια επίδραση στην ευημερία μου» και την απέτρεψε από το να πάει στην αστυνομία.

Σε μια δήλωση προς το inews, η εκκλησία Lancing Tabernacle είπε ότι «δε γνώριζε τίποτα» για τους ισχυρισμούς της Paterson, αλλά επέμεινε ότι θα αντιμετώπιζε αυτούς τους ισχυρισμούς «πράγματι πολύ σοβαρά.»

Σήμερα, η Paterson αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για την εμπειρία της πριν από τη κυβερνητική διαβούλευση σχετικά με τη θεραπεία μεταστροφής, η οποία «θα διασφαλίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να εξαλείψει την πρακτική αυτή, προστατεύοντας ταυτόχρονα το ιατρικό επάγγελμα, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου· και την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.»

Η Paterson επέμεινε ότι οποιαδήποτε μορφή θεραπείας μεταστροφής, από βιασμό μέχρι προσευχή, προκαλεί τεράστια «ζημιά» και ότι τυχόν θρησκευτικές εξαιρέσεις «θα αφήσουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κακοποιήσεις.»

Θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της ως απόδειξη κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση:

«Συγκεντρώστε μερικούς ανθρώπους που είχαν μία τέτοια εμπειρία σε ένα δωμάτιο και ακούστε τις/τους προσεκτικά.»




Δες και αυτό!