Πολωνία και Τουρκία υπονομεύουν τα γυναικεία και ΛΟΑΤ δικαιώματα

24/06/2021
από
Πολωνία, Τουρκία

Νέα έκθεση αναφέρει ότι οι αυταρχικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Τουρκία χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές για να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤ ατόμων, που ενθαρρύνονται από την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου από το Hafiza Merkezi Berlin [Memory Center Berlin], μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εστιάζει στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την Ευρώπη, αναφέρει ότι οι τουρκικές και πολωνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές για να υπονομεύσουν τα δικαιώματα γυναικών και των ΛΟΑΤ ομάδων, ενώ η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενθάρρυνε άλλους αυταρχικούς ηγέτες να ακολουθήσουν το ίδιο.

«Η Τουρκία και η Πολωνία πρόσφατα μίλησαν για την ευρωπαϊκή πολιτική και προσέλκυσαν τη διεθνή προσοχή με τους εντυπωσιακούς παραλληλισμούς τους όσον αφορά τα αυταρχικά, λαϊκιστικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα», αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η πολιτική για τα φύλα και μετά: Πολωνία και Τουρκία.»

Πρόσθεσε ότι τα κυβερνώντα κόμματα στην Τουρκία και την Πολωνία που κυριαρχούνται από άνδρες έχουν υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές, με στόχο τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών, την προώθηση θρησκευτικών και συντηρητικών αξιών, την επίθεση στα ΜΜΕ και τη δυσφήμιση του κράτους δικαίου.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι μια συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Άνοιξε για υπογραφές τον Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε τη συνθήκη, αλλά Ισλαμιστές και συντηρητικοί επικριτές ισχυρίστηκαν ότι υπονόμευε τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και, τελικά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αποχώρησε από τη συνθήκη για την Τουρκία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Η κυβέρνησή του δε, έχει απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα για επιστροφή της Τουρκίας στη σύμβαση.

Και για τις δύο χώρες, η έκθεση σημειώνει ότι η βία κατά των γυναικών και κατά των ΛΟΑΤ+ ομάδων αποτελούν μείζονα προβλήματα, ενώ στην Τουρκία οι γυναικοκτονίες και στην Πολωνία οι εκτρώσεις έχουν γίνει σημαντικά καυτά θέματα συζητήσεων.

«Η επίσημη στρατηγική και των δύο χωρών για την πρόληψη της βίας είναι η ενσωμάτωση της οικογένειας, αντί να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει επαρκώς τη διάσταση της βίας με βάση το φύλο», δήλωσε η Cemre Baytok, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας της έκθεσης.

«Και στις δύο χώρες, κρατικοί αξιωματούχοι, θρησκευτικές αρχές και συντηρητικές ομάδες αλληλουποστηρίζονταν στην προσπάθεια να καταγγείλουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε.

Η Baytok αναφέρει ότι ένας από τους κύριους στόχους των επιθέσεων κατά της Σύμβασης είναι ο όρος «φύλο», τον οποίο αμφότερες οι κυβερνήσεις λένε ότι απειλεί τις κοινωνικές αξίες, στοχοποιεί την οικογένεια και προκαλεί ηθική επιδείνωση και το πιο σημαντικό, προωθεί τις ΛΟΑΤ+ ταυτότητες.

«Υποστηρίζουν ότι το εθνικό τους δίκαιο είναι επαρκές για την καταπολέμηση της βίας και ανακοίνωσαν, επίσης, ότι εργάζονται σε μια εναλλακτική διεθνή συνθήκη στη σύμβαση», πρόσθεσε η Baytok.

Ενώ οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών έχουν μειώσει τα δικαιώματα των γυναικών και άλλων ομάδων, η έκθεση σημειώνει ότι και οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν ισχυρά γυναικεία κινήματα, που βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για κυβερνητικά μέτρα που βλάπτουν τις γυναίκες.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τις σχέσεις της με την Πολωνία-μέλος της ΕΕ και την υποψήφια χώρα Τουρκία για να ενθαρρύνει την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αρχές.

Η έκθεση ζητά επιτέλους τη διεθνή αλληλεγγύη και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς καλεί τις γυναίκες και τις ΛΟΑΤ ομάδες να διεκδικήσουν την κυριότητα της Σύμβασης ως παγκόσμιο επίτευγμα.

«Σε μια εποχή που οι συναθροίσεις είναι επικίνδυνες ή η απαγορευμένη και ο ακτιβισμός πλήττεται σαφώς από την πανδημία, οι διαμαρτυρίες των γυναικών και των ΛΟΑΤ+ κοινοτήτων συνεχίζονται, με σύνθημα από το σύνθημα «η αρρενωπότητα βλάπτει περισσότερο από την COVID-19» ανέφερε η έκθεση.




Δες και αυτό!