Η ηθελημένη δημόσια προσφώνηση σε λάθος φύλο ή γένος προς τρανς ανθρώπους είναι βία

23/06/2021
από

Tο να θεωρεί κάποιος ότι οι τρανς αθλήτριες έχουν πλεονεκτήματα έναντι των cis αθλητριών, είναι μια τεράστια και άκρως επικίνδυνη διαστρέβλωση τόσο του νόμου όσο και της επιστήμης.

Δεν υπάρχει καμία, μα καμία επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει το επιχείρημα ότι τα τρανς πρόσωπα στον αθλητισμό, διατηρούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στα cis πρόσωπα.

Με την ίδια παράλογη αυτή λογική ένα cis πρόσωπο που είναι πχ αθλητής άλματος και που θα ήταν ψηλότερος, που θα είχε πιο μακριά πόδια από έναν άλλον, θα έπρεπε να αποκλείεται από τον αγώνα λόγω του ότι έχει “προνόμια” σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εισήγαγε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το 2015, οι τρανς άντρες είναι σε θέση να αγωνίζονται χωρίς περιορισμούς, ενώ οι τρανς γυναίκες πρέπει να αποδείξουν ότι το επίπεδο τεστοστερόνης τους είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο, για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον πρώτο αγώνα τους.

Επομένως, η ίδια η Επιτροπή έχει λύσει το ζήτημα αυτό, εδώ και έξι χρόνια.

Πέραν όλων αυτών όμως, το να ισχυριστεί κάποιος κάτι τέτοιο για τις τρανς αθλήτριες, κρύβει από πίσω βαθιά ριζωμένα τρανσφοβικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, που έχουν ως σκοπό να στοχοποιήσουν τα τρανς πρόσωπα.

Η κυρία Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πολιτευτής ‘Α Θεσσαλονίκης όπως η ίδια αυτοπροσδιορίζεται, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χθες με ανάρτηση της σε προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media, αναφερόμενη σε τρανς γυναίκα αθλήτρια της άρσης βαρών έγραψε:

«Με τον άκρατο δικαιωματισμό καμαρώστε τώρα στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες έναν πρώην άντρα, νυν γυναίκα να σαρώνει ως γυναίκα τα μετάλλια στους αγώνες.
Εχθές η Νέα Ζηλανδία και η Ολυμπιακή της Επιτροπή ανακοίνωσε τη συμμετοχή της αθλήτριας άρσεως βαρών Laurel Hubbard η οποία θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες στην γυναικεία κατηγορία των υπερβαρέων βαρών.

Η 43χρονη αθλήτρια έπαιρνε μέρος σε αντρικούς αγώνες μαλιστα πριν το 2013 οπότε εκανε και το Transitioning. Αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε;»

Ενώ συνέχισε και στα σχόλια, αποκαλώντας τους τρανς ανθρώπους «Παρακμή».

Όταν κάποια/κάποιος, αποκαλεί εν γνώση του δημόσια και μάλιστα θελημένα σε λάθος γένος ή φύλο ένα τρανς πρόσωπο, αυτό αποτελεί κακοποίηση για λόγους ταυτότητας φύλου, που οδηγεί στη βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται και εναντίον ολόκληρης της τρανς κοινότητας, μιας κοινότητας που επί χρόνια υποφέρει στο μέγιστο βαθμό από περιθωριοποίηση, βία, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με το Άρθρο 1 του ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, “Δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου“, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«1. Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.
2. Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του».

Επίσης, σύμφωνα με τον ν. 4285/2014, στο Άρθρο 1 “Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους” αναφέρει:

«Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 -20.000) ευρώ».

Σε ένα Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές που κακοποιούν ανθρώπους ευάλωτους, που προσβάλουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια τους και που παρακινούν επιθέσεις εναντίων τους.

Άννα Απέργη για t-zine.gr

 




Δες και αυτό!