Πόσο ομοφοβία να αντέξει αυτή η “κιβωτός”;

23/06/2021
Kivotos Channel

Από τις 10 Ιουνίου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προβάλλει στο YouTube το Kivotos Channel μια αναδυόμενη απομίμηση τηλεοπτικού καναλιού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Moving Borders, που υλοποιείται με την ανάθεση επτά ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βρετανικού συνόλου Quarantine.

Για την ελληνική συμμετοχή, η Στέγη ανέθεσε σε δύο νέους Έλληνες καλλιτέχνες να φανταστούν, σύμφωνα με το βασικό ερώτημα του Moving Borders, τι θα διέσωζαν σε μια κιβωτό, από έναν κόσμο πολωμένο, ξενοφοβικό, ομοφοβικό, τρανσφοβικό, μισογυνικό, κατάφωρα εθνοκεντρικό.

Έτσι προέκυψε το Kivotos Channel σε σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργία του Ηλία Αδάμ και καλλιτεχνική επιμέλεια της Εύας Γιαννακοπούλου. Πρόκειται για μια δημιουργία με έντονο queer περιεχόμενο και εξαιρετικά σύγχρονους προβληματισμούς.

Φυσικά, μιας και η λέξη “σύγχρονος” δεν μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία, το βίντεο δέχεται τις τελευταίες μέρες πλήθος φασιστικών και ομοφοβικών σχολίων από χρήστες του διαδικτύου, που μας έρχονται κατευθείαν από τον Μεσαίωνα.

Ευτυχώς, μέσα σ΄αυτόν τον φασιστικό/ομοφοβικό οχετό, υπάρχουν και κάποιες “λυτρωτικές φωνές διαφωτισμού”,

Ας τις κάνουμε περισσότερες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!