Οι rainbow (οφθαλμ)απάτες της κυβέρνησης

23/06/2021

Το μυστικό των ταχυδακτυλουργών είναι ότι κάνουν μία ανούσια, αλλά θεαματική κίνηση που μας αποσπά την προσοχή από τις λεπτομέρειες που θα προδώσουν ότι όλα είναι μία (οφθαλμ)απάτη.

Σε αυτή την αρχή κινείται ακριβώς και η κυβέρνηση: κάνει εντυπωσιακές ανακοινώσεις που παίρνουν δημοσιότητα, ενώ στο παρασκήνιο -και στην ουσία- κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Στις 17 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στις 17 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαζε ένα μήνυμα ενάντια στην ομοφοβία, την αμφιφοβία και την τρανσφοβία.

Στις 22 Ιουνίου η Ελλάδα δεν υπέγραψε τη δήλωση καταδίκης του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου της Ουγγαρίας.

Η τωρινή εικόνα περιγράφει την κατάσταση στην ΕΕ καλύτερα από κάθε άλλη, όπως περιγράφει και την πραγματική ιδεολογικοπολιτική θέση της Ελλάδας -είναι σαφές ότι έχουμε μετακινηθεί (οριστικά;) από το “ανήκομεν εις την Δύσιν”, και βρίσκουμε τη -φυσική- θέση μας ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι λόγοι για αυτό πολλοί και σύνθετοι -προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο ότι δεν περάσαμε Διαφωτισμό, αλλά εκτείνονται σε αποφάσεις και πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχίσμα, με τις πολιτικές γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και τις σπουδές φύλου να αποτελούν τον προπομπό μίας ευρύτερης σύγκρουσης αξιών. Όμως οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι τόσο σαφείς, όσο φαίνεται σε αυτή την εικόνα. Πριν λίγο καιρό στη Δανία το κοινοβούλιο πέρασε ένα ψήφισμα που καταδικάζει “τον υπερβολικό ακτιβισμό στα ερευνητικά περιβάλλοντα” και στο στόχαστρο μπαίνουν οι σπουδές φύλου, μετανάστευσης, λευκότητας και μετααποικιοκρατίας -ό,τι δηλαδή ταράζει και ξεβολεύει τις υπάρχουσες δομές εξουσίας. Δεν είναι ένας νόμος τόσο ακραίος ή τόσο επικίνδυνος όσο της Ουγγαρίας, δείχνει όμως μία σαφή τάση συντηριτικοποίησης και διατήρησης του status quo.
Το επίδικο είναι πολύ πιο ευρύ και σημαντικό από έναν νόμο σε μία χώρα· θα καθορίσει το μέλλον πολλών γενεών, ίσως και της ίδιας της ΕΕ. Και η χώρα μας διαλέγει τη λάθος πλευρά.

από τον τοίχο της Νάνσυ Παπαθανασίου

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/photos/a.10150531647872725/10158322363912725




Δες και αυτό!