Μεταρρυθμίσεις στην ισότητα των γάμων στο Μεξικό

18/06/2021
από
Μεξικό, ισότητα στον γάμο
Μεξικό

Νομοθέτες σε δύο πολιτείες του Μεξικού έχουν περάσει μεταρρυθμίσεις, που καταργούν την απαγόρευση της ισότητας των γάμων.

Την Τρίτη (15/06/21), η μεξικανική πολιτεία της Σιναλόα ενέκρινε την κατάργηση της γλώσσας από τους νόμους της, η οποία απαγόρευσε ουσιαστικά την ισότητα των γάμων και τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Οι μεταρρυθμίσεις στον τοπικό οικογενειακό κώδικα πέρασαν με ομόφωνη ψηφοφορία, αν και με 17 αποχές, και τώρα πηγαίνει στον κυβερνήτη για τελική επικύρωση.

Ένα παρόμοιο μέτρο μεταρρύθμισης της ισότητας των γάμων εγκρίθηκε την Τετάρτη (16/06/21) στην πολιτεία της Μπάχα της Καλιφόρνια, αλλά οι αλλαγές στον τοπικό αστικό κώδικα πρέπει τώρα να εγκριθούν από τρεις από τις πέντε τοπικές κυβερνήσεις εντός της πολιτείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού είχε διαπιστώσει ότι οι νόμοι που απαγορεύουν την ισότητα των γάμων ήταν αντισυνταγματικοί το 2015, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτειών της χώρας αρνήθηκαν να μεταρρυθμίσουν τους νόμους τους για να συμμορφωθούν με την απόφαση.

«Η ευτυχία του να έχει κάθε πολίτης ελευθερία, ασφάλεια και ισότητα… δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε ο Francisca Abello, νομοθέτης και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Φύλου και Οικογένειας, στο τοπικό μέσο teleSUR.

«Υπέροχα νέα για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία αξίζουν να αναγνωριστούν οι σχέσεις τους, όπως όλων των άλλων», έγραψε ο Cristian González Cabrera, ερευνητής που ειδικεύεται σε θέματα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο Human Rights Watch.




Δες και αυτό!