WorldPride 2021: Επιστρέφει με έναν ανανεωμένο σκοπό

18/06/2021
από
WorldPride 2021
WorldPride 2021: Επιστρέφει με έναν ανανεωμένο σκοπό

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να ανακάμπτει από το τραύμα του 2020 και οι σημαίες υπερηφάνειας αρχίζουν να ξετυλίγονται, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Κοπεγχάγη της Δανία και στο Μάλμο της Σουηδίας, που θα φιλοξενήσουν το WorldPride. Η Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσει, επίσης, το EuroGames, ένα αθλητικό ΛΟΑΤΚ+ γεγονός. Ωστόσο, το WorldPride του τρέχοντος έτους είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Για πρώτη φορά, το WorldPride θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να ευαισθητοποιήσει για τις αδικίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως όσον αφορά την ισότητα, τις κουήρ μετανάστριες και τους κουήρ μετανάστες, τα δικαιώματα των τρανς και τις διακρίσεις. Παρόλο που υπήρχαν παρόμοια φόρουμ σε προηγούμενες εκδηλώσεις του WorldPride στη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Τορόντο, δεν ενσωματώθηκαν ποτέ στο γενικό πρόγραμμα, όπως γίνεται φέτος.

Η Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια τριήμερη εκδήλωση από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου στην Κοπεγχάγη στοχεύει να είναι το σημαντικότερο ΛΟΑΤΚ+ συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την ακτιβίστρια και δημοσιογράφο γεννημένη στην Αφρική Omayra Issa. Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, η εκδήλωση θα έχει ομιλίες, συζητήσεις και breakout sessions με αξιωματούχους για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚ+ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – και το πιο σημαντικό, τι μπορούμε να κάνουμε για να τα λύσουμε.

«Η πανδημία έχει δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η ελευθερία μπορεί να αφαιρεθεί από οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε στάδιο, ανά πάσα στιγμή», αναφέρει ο Aron le Fèvre, διευθυντής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κοπεγχάγη 2021.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το φόρουμ για να μεγεθύνουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στα σημεία της ατζέντας που μοιραζόμαστε με πολλούς εκτελεστικούς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς – για παράδειγμα, αποποινικοποίηση, απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής, αύξηση των ΛΟΑΤΚ+ προσφύγων, και κοινοβουλευτική συνεργασία. Αυτά είναι στοιχεία που είναι εξαιρετικά σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Ο Le Fèvre, του οποίου το βιογραφικό περιλαμβάνει μία θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών των Κάτω Χωρών, όπου κλήθηκε ως ΛΟΑΤΚ+ ακτιβιστής, εξηγεί ότι τώρα είναι η στιγμή να εκμεταλλευτούμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε καρδιές, μυαλά και συστηματικές αδικίες.

«Σε περισσότερες από 70 χώρες, η κοινότητα εξακολουθεί να φυλακίζεται επειδή είναι [ΛΟΑΤΚ+]. Δώδεκα χώρες εξακολουθούν να καταδικάζουν τα μέλη της κοινότητας σε θάνατο», εξηγεί.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η εστίαση στα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα χαθεί κάπου σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Τα χρήματα που χρησιμοποιούμε για μια εκδήλωση, όπως το WorldPride, είναι χρήματα που διαφορετικά θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιούσαμε για να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε κοινότητες στον παγκόσμιο νότο. Είναι ευθύνη των διοργανωτών τέτοιων ειδών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο να διασφαλίσουν ότι αυτό το μήνυμα συνεχίζει να εμφανίζεται. Οι κυβερνήσεις είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικές και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε μια κυβέρνηση υπέρ των ΛΟΑΤΚ+ δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτήν τη στιγμή, αλλά είναι επίσης πολύ βαρύ. Υπάρχει κάποιο βάρος στους ώμους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή είναι μια χώρα στον κόσμο που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να μεταδώσει αυτό το μήνυμα εκεί έξω, και να ασκήσει πίεση σε χώρες που δεν τηρούν αυτά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.»

Copenhagen2021.com


Αυτό το κείμενο αποτελεί μέρος του Out Pride Issue του 2021, το οποίο ήδη κυκλοφορεί! Για να λάβετε το δικό σας αντίτυπο απευθείας, υποστηρίξτε τα queer media και εγγραφείτε σ’ αυτό – ή κατεβάστε το δικό σας από τα Amazon, Kindle, Nook ή Apple News.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!