Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Ομόφωνα υπέρ των διακρίσεων από Καθολικές υπηρεσίες της Φιλαδέλφειας

18/06/2021
από
UNITED STATES - OCTOBER 8: Protesters rally in front of the Supreme Court as it hears arguments on whether gay and transgender people are covered by a federal law barring employment discrimination on the basis of sex on Tuesday, Oct. 8, 2019. (Photo By Bill Clark/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)

Την Πέμπτη (17 Ιουνίου), το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο έχει πια συντηρητική πλειοψηφία 6-3 από τότε που η Amy Coney Barrett πήρε την έδρα της αείμνηστης Ruth Bader Ginsburg, αποφάσισε ομόφωνα υπέρ των Καθολικών Κοινωνικών Υπηρεσιών (CSS), υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα φορολογούμενα άτομα, παρά την άρνησή τους να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια σε επίπεδο αναδοχής ή τεκνοθεσίας.

Η πόλη της Φιλαδέλφειας σταμάτησε να παραπέμπει τα παιδιά σε CSS το 2018, αφού έμαθε την πολιτική τους, που εισάγει διακρίσεις, αλλά ο οργανισμός αναδοχής και τεκνοεθσίας υποστήριξε ότι η πόλη παραβίασε το δικαίωμα της πρώτης τροποποίησης στη θρησκευτική ελευθερία. Η υπόθεση Fulton κατά Φιλαδέλφειας ασκήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από ήττες σε κατώτερα δικαστήρια.

Στην απόφασή του την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο έγραψε:

«Η άρνηση της Φιλαδέλφειας να συνάψει σύμβαση με τις CSS για την παροχή υπηρεσιών ανάδοχης φροντίδας, εκτός εάν οι CSS συμφωνήσει να πιστοποιήσει ομόφυλα ζευγάρια ως θετούς γονείς παραβιάζει τη ρήτρα ελεύθερης άσκησης της πρώτης τροποποίησης.

«Οι ενέργειες της πόλης επιβαρύνουν τη θρησκευτική άσκηση των CSS, αναγκάζοντάς την είτε να περιορίσει την αποστολή της είτε να πιστοποιήσει ομόφυλα ζευγάρια ως θετούς γονείς κατά παράβαση των θρησκευτικών πεποιθήσεών της.»

Αν και στο Fulton κατά της Φιλαδέλφειας, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι διασφάλειες κατά των διακρίσεων της πόλης παραβίασαν το δικαίωμα των CSS στη θρησκευτική ελευθερία, η απόφαση σημειώνει: «Το ερώτημα δεν είναι εάν η πόλη έχει επιτακτικό ενδιαφέρον για την επιβολή των πολιτικών της κατά των διακρίσεων γενικά, αλλά αν έχει τόσο συμφέρον να αρνηθεί μια εξαίρεση στις CSS.»

Η απόφαση δεν εμποδίζει τις τοπικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν κανόνες μη διάκρισης σε εξωτερικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζονται, αλλά αναφέρει ότι αυτοί οι κανόνες μη διάκρισης πρέπει να είναι «ουδέτεροι και γενικά εφαρμόσιμοι.»

Το δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική μη διάκρισης της Φιλαδέλφειας δεν ήταν «ουδέτερη και γενικά εφαρμόσιμη» διότι, όπως γράφτηκε στη σύμβασή της με τις CSS, περιλάμβανε εξαιρέσεις, οι οποίες εναπόκεινται στην «αποκλειστική διακριτική ευχέρεια» ενός αξιωματούχου της πόλης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Alphonso David, είπε σε μια δήλωση:

«Αν και η σημερινή απόφαση δεν είναι πλήρης νίκη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάθε οικογένεια που έχει τις προϋποθέσεις είναι έγκυρη και άξια – τα παιδιά αξίζουν ένα αγαπητό, στοργικό, αφοσιωμένο σπίτι .

«Γιορτάζουμε τις ΛΟΑΤΚ οικογένειες που είναι αφοσιωμένες στο να προσφέρουν ένα σπιτικό σε χιλιάδες παιδιά στο σύστημα πρόνοιας των παιδιών. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι το καλύτερο συμφέρον του παιδιού έχει πάντα προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής επανένωσης. Και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα ΛΟΑΤΚ άτομα δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις οπουδήποτε στη χώρα σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής – το επόμενο βήμα μας είναι να ψηφίσουμε τον νόμο περί ισότητας.»

Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η απόφαση δε δίνει άδεια για διακρίσεις

Αν και η απόφαση ήταν ένα πλήγμα για οικογένειες στη Φιλαδέλφεια που μπορεί να ήθελαν να τεκνοθετήσουν ή να προχωρήσουν σε αναδοχή μέσω της υπηρεσίας, ήταν «συγκεκριμένη για τα γεγονότα» και δεν «καθιερώνει ένα γενικό δικαίωμα για θρησκευτικές οργανώσεις να παραβιάζουν τους νόμους περί μη διάκρισης», σύμφωνα με το ACLU.

Η απόφαση εξέτασε συγκεκριμένα τον μηχανισμό που επιτρέπει εξαιρέσεις από νόμους που προστατεύουν από τις διακρίσεις στη σύμβαση μεταξύ της πόλης και των CSS.

Στην πραγματικότητα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε στην απόφασή του ότι το επιχείρημα για «ίση μεταχείριση των υποψήφιων θετών γονέων και των θετών παιδιών» ήταν «βαρύ.»

Επικαλούμενοι την περίφημη υπόθεση Masterpiece Cakeshop, έγραψαν: «Η κοινωνία μας έχει αναγνωρίσει ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα και τα ομόφυλα ζευγάρια δε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κοινωνικά αποκλεισμένα ή ως κατώτερα στην αξιοπρέπεια και την αξία.»

Η Leslie Cooper, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος LGBTQ & HIV της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), εξήγησε σε μια δήλωση:

«Η απόφαση δε θα επηρεάσει τα προγράμματα ανάδοχης φροντίδας που δεν έχουν το ίδιο σύστημα για εξατομικευμένες εξαιρέσεις που υπήρχαν εδώ. Και αυτή η απόφαση δεν επιτρέπει διακρίσεις σε άλλα κυβερνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους, όπως καταφύγια αστέγων, προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές και υγειονομική περίθαλψη. Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να ψηφίζουν και να επιβάλλουν ολοκληρωμένους νόμους περί μη διάκρισης. Αυτό είναι κρίσιμο, δεδομένου του υψηλού ποσοστού των διακρίσεων που βιώνει η ΛΟΑΤΚ κοινότητα, ιδιαίτερα η κοινότητα των τρανς Μαύρων και σκουρόχρωμων γυναικών.»

Συνέχισε: «Είμαστε ανακουφισμένοι που το δικαστήριο δεν αναγνώρισε άδεια διάκρισης βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων.»

«Οι αντίπαλοι της ΛΟΑΤΚ ισότητας επιδιώκουν να αναιρέσουν τις προστασίες κατά των διακρίσεων ζητώντας από το δικαστήριο να θεσπίσει ένα συνταγματικό δικαίωμα να εξαιρεθούν από αυτούς τους νόμους, όταν οι διακρίσεις οφείλονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Είναι η δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια, που το δικαστήριο αρνήθηκε να το πράξει. Αυτά είναι καλά νέα για τα ΛΟΑΤΚ άτομα και για όλα τα άτομα που εξαρτώνται από την προστασία των νόμων περί μη διάκρισης.»

Ο Amit Paley, Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης LGBT+ The Trevor Project, πρόσθεσε:

«Οι ΛΟΑΤ+ νεολαία ενδέχεται να λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το τι συνέβη στο Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα και να ενσωματώσουν αυτά τα νέα.

«Αυτή η απόφαση είναι απογοητευτική με κάποιους τρόπους, αλλά η ΛΟΑΤ+ νεολαία πρέπει να γνωρίζει ότι είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη και εξαρτάται από τις μοναδικές συνθήκες στη Φιλαδέλφεια.

«Η καθοδήγηση από τη διοίκηση Biden κατέστησε σαφές ότι η ΛΟΑΤ+ νεολαία προστατεύεται από διακρίσεις σε σχολεία, στέγαση, απασχόληση και καθημερινή ζωή.

«Ανεξάρτητα από τα νέα και την πολιτική της ημέρας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην ΛΟΑΤ+ νεολαία μας ότι είναι όμορφες/οι/@, όπως είναι και αξίζουν την αγάπη και την υποστήριξή μας.»




Δες και αυτό!