Τουρκία: Γιατρός αρνήθηκε να χειρουργήσει ασθενή επειδή είναι τρανς

17/06/2021
από
Τουρκία, τρανς, τρανσφοβία
Τουρκία: Γιατρός αρνήθηκε να χειρουργήσει ασθενή επειδή είναι τρανς

Ένας τρανσφοβικός γιατρός αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει χειρουργική επέμβαση σε ασθενή στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, μόνο και μόνο επειδή η ασθενής είναι τρανς.

Προσοχή!
Αυτό το κείμενο περιέχει περιγραφές βίας. Αν και δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες, το περιστατικό αναπτύσσεται ως αφήγηση. Το περιεχόμενο μπορεί να ανασύρει αναμνήσεις εκείνων που έχουν προηγουμένως εκτεθεί ή έχουν υπάρξει μάρτυρες βίας, διακρίσεων, μίσους και τραυματικών εμπειριών.

Η 32χρονη Pelin, που ζει στην ανατολική συνοικία Beyoğlu και είναι σεξεργάτρια, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και Έρευνας Taksim για μια μικρή επέμβαση στις 25 Μαΐου.

Όμως, ο γιατρός ξεκίνησε τρανσφοβικά σχόλια, όταν συνειδητοποίησε ότι είναι τρανς, και την πέταξε έξω από το δωμάτιο σκίζοντας και τα ιατρικά της έγγραφα.

«Αυτό που με έχει πληγώσει περισσότερο είναι ότι είπε ότι τα χέρια του λερώθηκαν», δήλωσε η Pelin στο Kaos Gay και στην Ένωση Πολιτιστικών Ερευνών και Αλληλεγγύης Λεσβιών, της παλαιότερης ΛΟΑΤ+ ομάδας δικαιωμάτων της χώρας.

«Δε θέλω προνόμιο, θέλω απλώς ίση μεταχείριση.»

Αφού υπέβαλε καταγγελία, οι αρμόδιοι της είπαν, ότι ο γιατρός μάλλον είχε μια «ευέξαπτη στιγμή.»

«Αρχικά, έδειξε ενδιαφέρον και φροντίδα», θυμάται η Pelin. «Είπε ότι θα προχωρούσαμε με τοπική αναισθησία στις [28 Μαΐου].»

Όταν ο γιατρός ζήτησε τον αριθμό αναγνώρισης της Pelin «ξαφνικά άρχισε να φωνάζει» ενώ καθόταν στον υπολογιστή του.

Της είπε: « Είσαι τραβεστί;», θυμάται η Pelin. «Όταν είπα, «Ναι», της είπε, «Δεν είμαι γιατρός για τραβεστί», και έσκισε τα χαρτιά μου και τα πέταξε.»

Η Pelin του θύμισε ότι την έχει ήδη εξετάσει στο παρελθόν. «Δε θα το έκανα αν ήξερα ότι είσαι τραβεστί» της απάντησε ο εκείνος, «Τα χέρια μου είναι βρώμικα τώρα.»

«Στη συνέχεια με άρπαξε και με πέταξε έξω», πρόσθεσε η Pelin.

Ο γιατρός συνέχισε να φωνάζει τρανσφοβικές βρισιές στην Pelin, καθώς έφυγε από το γραφείο του μέχρι έξω, ενώ δύο φρουροί ασφαλείας του νοσοκομείου τον υποστήριζαν.

Η κοπέλα υπέβαλε αναφορά παραπόνων στον υπάλληλο για τα δικαιώματα των ασθενών του νοσοκομείου, ο οποίος στις 26 Μαΐου την ενημέρωσε ότι: «Ίσως συναντήσατε τον γιατρό σε ευέξαπτη στιγμή.»

Ως αποτέλεσμα, παραπέμφθηκε σε άλλον γιατρό στο νοσοκομείο.

Μετά το περιστατικό, η Pelin υπέβαλε περαιτέρω καταγγελία στο Ιατρικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, τον κορυφαίο ιατρικό σύλλογο της πόλης, καθώς και στο γραφείο του εισαγγελέα.

Τα τρανς άτομα στην Τουρκία

Τα τρανς άτομα στην Τουρκία αντιμετωπίζονται με αυξημένη εχθρότητα τα τελευταία χρόνια σε μια εποχή, όπου τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων έχουν πληγεί από αδιάκοπες επιθέσεις νομοθετών στη χώρα.

Τον Μάιο, η υπηρεσία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης της χώρας επέβαλε πρόστιμο και ανάγκασε εκπομπή να αφαιρέσει ένα επεισόδιο, επειδή περιείχε συνέντευξη με μια τρανς γυναίκα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!