Str8 talking #15 – Είναι η φιλία μια διαχρονική αξία ;

30/01/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Παρασκευή βράδυ . Η καθιερωμένη βραδιά που παρέες ενώνονται να γιορτάσουν το τέλος της εβδομάδας , να πουν τα νέα τους, να γελάσουν και να χορέψουν μέχρι ο ήλιος να ανατείλει και να καταλάβουν πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν σπίτι τους αφού κάνουν στάση σε κάποιο κοντινό Everest για να γεμίσουν το γεμάτο αλκοόλ στομάχι τους . Στα αυτιά μου ακούγεται σαν να διαβάζω κάποιο βιβλίο ιστορίας όλο αυτό , της δικής μου ιστορίας .

Πιθανότατα την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, ο Βασίλης ξεσαλώνει στο s-cape ξεχνώντας για λίγο πως την Δευτέρα κατατάσσεται στο στρατό , ο Παρασκευάς βρίσκεται με τον Παύλο στο σπίτι του αδερφού του ενοχλώντας κόσμο με τις τηλεφωνικές φάρσες τους και η Άννα μπουκωμένη με pop corn παρακολουθεί την ταινία που έχει νοικιάσει με την ξαδέρφη της .Είναι όλοι φίλοι μου , φίλοι που πλέον βλέπω σπάνια αφού προτίμησα να ακολουθήσω τον έρωτα της ζωής μου στην πόλη του, αφήνοντας πίσω όλα αυτά που αγαπώ για την αγάπη ! Δεν μετανιώνω ποτέ όμως για τις επιλογές μου , πάντα κάτι μου προσφέρουν ανεξαρτήτως αποτελέσματος, την εμπειρία . Η απόσταση με έχει κάνει να φιλοσοφήσω αρκετά την σημασία της φιλίας . Να καταλάβω το πόσο όμορφα σε κάνει να νιώθεις όταν το σπίτι σου γεμίζει με ήχους από γέλια κοντινών σου προσώπων , όταν ανυπομονείς να έρθει ακόμα ένα Σαββατόβραδο για να την βγάλετε στο στέκι σας ,όταν το να βλέπεις ένα video clip μετατρέπεται σε απόλαυση από τα αστεία σχόλια ενός φίλου και όταν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης δεν είναι κουραστική αλλά μια ευκαιρία να μάθεις τις εξελίξεις στην ζωή τους . Μικρές στιγμές που όταν τις μοιράζεσαι αποκτούν άλλο νόημα . Γιατί να ξέρετε πως ότι θεωρείται στην ζωή σας δεδομένο όταν ανατρέπεται είναι απίστευτο πως μετατρέπεται σε ολόκληρη περιουσία και ξαφνικά κατηγορείς τον εαυτό σου για το πόσο τυφλός ήσουν!

Υπήρχαν πολλές στιγμές που αμφισβήτησα την σημαντικότητα πολλών ανθρώπων γύρω μου ακόμα και των κολλητών μου . Αναρωτιόμουν γιατί είναι φίλοι μου , τι τους ξεχωρίζει από τους άλλους για να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία , τι μας ενώνει και αν αυτά που μας χωρίζουν μπορούν να αποτελέσουν λόγους ‘’χωρισμού’’ . Αλλά υποθέτω πως είναι μια φάση που λίγο , πολύ όλοι μας περνάμε . Σωστά ; Μέχρι που αποφάσισα αυτό το ξεκαθάρισμα να το αναλάβει ο χρόνος και ομολογώ πως έκανε υπέροχη δουλειά . Έτσι πλέον μπορώ να πω πως δίπλα μου έχω τη elite όσων πέρασαν από την ζωή μου. Η φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις λένε και εγώ θα συμπληρώσω πως όταν δεν έχεις οικογένεια οι φίλοι είναι η μόνη οικογένεια που έχεις. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ανά διαστήματα η σχέση μου μαζί τους περνάει κρίση. Τους επιφορτίζω με τόσες προσδοκίες που κάτι λιγότερο δεν θεωρείται ανεκτό ,μιας και από την πλευρά μου νιώθω εξίσου ως δική τους οικογένεια, πάντα πρόθυμος να βρεθώ στο πλευρό τους .

Τι ξεχωρίζει όμως τους φίλους από τους κοινούς γνωστούς που κατακλύζουν την ζωή μας και την τηλεφωνική μας ατζέντα ; Όταν είσαι κοινωνικός και ακόμα περισσότερο όταν είσαι gay χωμένος σε ένα lifestyle ψευτοκουλτουριάρικο όπου οι δημόσιες σχέσεις έχουν μετατραπεί ασυναίσθητα στο δεύτερο επάγγελμά σου είναι εύκολο να χαθείς στον κυκεώνα γνωριμιών και να μπερδέψεις τους χαιρετισμούς στο Γκάζι και τα like στο Facebook με πράξεις φιλίας έχοντας την ψευδαίσθηση πως σε περικυκλώνουν φίλοι . Δεν λέω πολύ cool συναίσθημα μέχρι βέβαια να φας το’’ χαστούκι’’ όταν ζητήσεις βοήθεια ή όταν έχεις ανάγκη την υποστήριξη κάποιου και να αρχίσεις να παραπονιέσαι πως δεν υπάρχει φιλία . Παρά να γκρινιάζεις απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου , έχεις ξεχωρίσει τους φίλους σου από την μάζα και αν ναι τι παραπάνω τους προσφέρεις ; Είναι γνωστή η τάση μας να μένουμε στα λόγια κάνοντας την φιλία άλλη μια ταμπέλα, ξεχνώντας πως τα λόγια είναι αέρας και οι πράξεις απαραίτητες αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποιον κοντά μας .

‘’Ξέρω πως θα σου φανεί περίεργο , αλλά το νιώθω και θέλω να στο πω Σ’αγαπώ !’’ είπα σε ένα πρωινό τηλεφώνημα στην Αντωνία (κολλητή) . Η αντίδρασή της ; Σάστισε γιατί δεν το περίμενε και μου είπε πως την έκανα να νιώσει υπέροχα , της έφτιαξα την μέρα .Έχεις εκφράσει τα συναισθήματα σου ; Γιατί ντρεπόμαστε να δείξουμε την αγάπη μας σε όποιον την έχει κερδίσει ενώ σε αντίθεση το μίσος ή τα νεύρα μας τα δείχνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ; Ένα πάρτι έκπληξη την ημέρα των γενεθλίων του , μια απρόσμενη επίσκεψη στο σπίτι του όταν δεν νιώθει καλά , συχνά μηνύματα υποστήριξης όταν χωρίσει και κλειστεί στον εαυτό λέγοντας πως δεν θέλει να μιλήσει σε κανέναν και το να μπεις στην θέση του ώστε να είσαι σε θέση να του δώσεις μια καλή συμβουλή στο άκουσμα ενός προβλήματος του είναι λίγες από τις κινήσεις που ο καθένας μας πρέπει να κάνει . Και αν σε σταματάει ότι η άλλη πλευρά δεν πράττει αναλόγως αδιαφόρησε και κάνε την αρχή . Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει . Όσο κυνικά και να βλέπεις το θέμα δεν θα διαφωνήσεις στο ότι μια δουλειά μπορείς να την χάσεις , ένα ακριβό αυτοκίνητο μπορεί να στο κλέψουν ή να χαλάσει , μια ερωτική σχέση μπορεί να διαλυθεί, σε μια φιλία όμως όσο επενδύεις θα κερδίζεις ως το τέλος !

Κώστας Πάρης

[email protected]




Δες και αυτό!