Καταδίκη της Ρουμανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

03/06/2021
από
Ρουμανία, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) καταδίκασε τις αρχές στη Ρουμανία για την αποτυχία δίωξης των δραστών που εμπλέκονται σε ένα τρομακτικό περιστατικό κατά ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Τον Φεβρουάριο του 2013, περίπου 50 διαδηλωτές εισέβαλαν σε έναν κινηματογράφο, που πρόβαλε την ταινία «LGBT+ The Kids Are All Right» στη Βουκουρέστι της Ρουμανίας, σύμφωνα με το AFP. Η προβολή είχε διοργανωθεί από την ομάδα υπεράσπισης των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων ACCEPT.

Όμως, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στον χώρο και φώναζαν «θάνατο στους ομοφυλόφιλους», καθώς και ομοφοβικές βρισιές στον κόσμο που ήταν μέσα στον κινηματογράφο. Υποστηρίχθηκε, επίσης, ότι οι διαδηλωτές κουβαλούσαν ακροδεξιές σημαίες και σύμβολα.

Μια έρευνα για το περιστατικό έκλεισε στις 14 Οκτωβρίου 2014, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «ανταλλαγή απόψεων». Μια άλλη έρευνα για το κατά πόσον οι δράστες παρουσίασαν δημόσια «φασιστικά σύμβολα» διακόπηκε τον Αύγουστο του 2017.

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε την Τρίτη (1 Ιουνίου του 2021) ότι η ρουμανική αστυνομία «απέτυχε να αποτρέψει τις ομοφοβικές προσβολές» και «να διασφαλίσει ότι η προβολή θα μπορούσε να συνεχιστεί, παρά την επαρκή παρουσία της στον χώρο». Κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι οι αρχές «απέτυχαν να προσφέρουν επαρκή προστασία» στους αιτούντες και να «διερευνήσουν αποτελεσματικά την πραγματική φύση της ομοφοβικής κακοποίησης που στρέφεται εναντίον τους.»

«Έτσι, οι αρχές εισήγαγαν διακρίσεις εις βάρος των αιτούντων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού», αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Το ΕΣΔΑ χαρακτήρισε τις ενέργειες της αστυνομίας εκείνο το βράδυ ως πολύ λιγότερο από ικανοποιητικές. Ανέφερε ότι η ρουμανική αστυνομία «μπήκε στον χώρο, κατάσχεσε μερικές σημαίες κι έφυγε» – «παρά το γεγονός ότι της ζητήθηκε να παραμείνει.» 

Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι «πολλές καταγγελίες» της ACCEPT και πέντε Ρουμάνων υπηκόων «στα δικαστήρια ήταν μάταιες». Και γενικά, δεν ασκήθηκαν κατηγορίες εναντίον των δραστών.

Η απόφαση πρόσθεσε ότι οι σχετικές αστυνομικές αναφορές για το περιστατικό «δεν αναφέρουν ομοφοβία.»

Το ΕΣΔΑ διέταξε τις ρουμανικές αρχές να καταβάλουν 7.500 € στην ACCEPT και 9.750 € σε κάθε αιτούντα. Οι ρουμανικές αρχές θα πρέπει επίσης να πληρώσουν 3.264 € «από κοινού σε όλα τα αιτούντα για έξοδα και αμοιβές», ανέφερε το δικαστήριο.

Η ACCEPT δήλωσε στο AFP ότι καλωσορίζει την απόφαση. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του ECHR έδειξε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις μίσους δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες.» Η Iustina Ionescu, δικηγόρος της ομάδας, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, το ΕΣΔΑ σημείωσε ότι οι ρουμανικές αρχές δεν εκπλήρωσαν τις νομικές τους υποχρεώσεις λόγω της προκατάληψής τους εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.»

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ καταδικάζει τη Ρουμανία. Την Τρίτη (19 Ιανουαρίου), έκρινε τη Ρουμανία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο υποστηρίζει το «δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής». Το ΕΔΑΔ αποφανθεί εναντίον της Ρουμανίας, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ταυτότητα του φύλου δύο τρανς ανδρών, αν δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

 




Δες και αυτό!