Αυξάνονται οι ομοφοβικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη | Θύμα υποβλήθηκε σε χειρουργείο στο πρόσωπο

01/06/2021
από

Συνεχείς επιθέσεις εναντίον γκέι ατόμων καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βαρκελώνη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της βίας εναντίον γκέι ατόμων έκρουσε το Παρατηρητήριο Κατά της Ομοφοβίας, που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Καταλωνίας.

Ειδικότερα, το Σάββατο και την Κυριακή σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις βίαιες και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον γκέι ανδρών. Στη σοβαρότερη από αυτές, ένα από τα θύματα υπέστη κάταγμα των οστών του προσώπου από τις δυνατές κλωτσιές που δέχθηκε και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Εβγένι Ροντρίγκεζ, εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που έλαβε χώρα στην παραλία Σομορόστρο της Βαρκελώνης, δύο ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οι φίλοι τους δέχθηκαν επίθεση από τρεις άνδρες. Αφού τους πλησίασαν, τους εξύβρισαν και στη συνέχεια, αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν υπήρχαν κοντά αστυνομικοί, άρχισαν να τους χτυπούν, στέλνοντας τον ένα στο νοσοκομείο. Μια εξίσου ανησυχητική πτυχή της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από όσους ήταν στην παραλία δεν προσέτρεξε να βοηθήσει τα θύματα.

Ο Ροντρίγκεζ χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών βίας έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιμάκωση της βίας στην οποία, δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει. Είναι φρικτό ότι μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας είμαστε σε αυτή την κατάσταση». Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, το Παρατηρητήριο Κατά της Ομοφοβίας έχει καταγράψει 76 ανάλογα συμβάντα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εξάλλου, σημειώθηκαν δύο ακόμη επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Η πρώτη από αυτές συνέβη στη συνοικία Γκράθια, το πρωί του Σαββάτου. Το θύμα, ο Μαρκ Σαγκτ, γεμάτος μώλωπες και εμφανώς σοκαρισμένος και φοβισμένος από την εμπειρία του, έγραψε στο Twitter ό,τι ακριβώς του είχε συμβεί. Περίπου στις 9 π.μ., ανέφερε, μία ομάδα ανδρών τον περικύκλωσε την ώρα που περπατούσε, άρχισε να τον βρίζει και τελικά να τον κλωτσάει και να τον χτυπάει βάναυσα. «Αυτές οι οδυνηρές εμπειρίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Μέχρι πότε θα αναγκαζόμαστε να ανεχόμαστε αυτές τις επιθέσεις;», αναρωτήθηκε. Δώδεκα ώρες αργότερα. ένας άλλος γκέι άνδρας δέχθηκε επίθεση ενώ περπατούσε κοντά στο συναυλιακό κέντρο Λ’ Οντιτόρι. Ένας άνδρας τον πλησίασε, εκτόξευσε εναντίον του απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και στη συνέχεια τον χτύπησε.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία που ερευνά τις υποθέσεις δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη. Πολιτικοί παράγοντες της Καταλωνίας έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπουργός Ισότητας της Καταλωνίας, Τάνια Βέργκε, καταδίκασε τις επιθέσεις, επισημαίνοντας στο Twitter ότι η εξάλειψη της ομοφοβίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο της. Ο Μαρκ Σέρα Σολέ, υπεύθυνος για τα δικαιώματα των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, σε ανάρτησή του τόνισε ότι «ποτέ δεν θα καταφέρουμε να ομαλοποιήσουμε αυτή την κατάσταση».




Δες και αυτό!