Zanyar για το coming out: «Ένας κόσμος γεμάτος αγάπη σε περιμένει»

28/05/2021
από
Darin Zanyar
Darin Zanyar

Ο Κουρδό-Σουηδός ποπ σταρ, Darin Zanyar, έγινε γνωστός, όταν στα δεκαέξι του συμμετείχε στο Pop Idol του 2004. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα δεκαέξι χρόνια, μέχρι να νιώσει έτοιμος, για να κάνει δημόσια coming out ως γκέι.

“Κάθε ιστορία coming out είναι διαφορετική”

Αυτό πιστεύει ο 33χρονος σήμερα Darin, όπως δήλωσε και στο περιοδικό Attitude, στην πρώτη του συνέντευξη, από τότε που μοιράστηκε την αλήθεια για τη σεξουαλικότητά του με το κοινό, τον περασμένο Αύγουστο.

“Η ιστορία μου -ακόμη και χωρίς το coming out- ήταν δύσκολη, ως προς τον τρόπο που μεγάλωσα”, εξηγεί ο Darin μέσω του Zoom από το διαμέρισμά του στη Στοκχόλμη.

«Δεν μπορούσα να βγω έξω τα πρώτα χρόνια, από τότε που έγινε γνωστός, υπήρχε μία υστερία στους δρόμους. Δεν περίμενα να είμαι τόσο αγαπητός και τόσο μισητός την ίδια στιγμή. Ήταν δύσκολο να το αφομοιώσω. Και το μίσος με έκανε ανασφαλή για το ότι είμαι ομοφυλόφιλος.»

Μιάμιση δεκαετία μετά (και επτά σουηδικά άλμπουμ που έφτασαν στο Νο1), ο Darin έκανε coming out με έναν υπέροχο τρόπο, με μια παραθαλάσσια εικόνα στο Instagram, και με την εξής συνοδευτική λεζάντα: «Όλες/οι/@ στον κόσμο θα πρέπει να είναι περήφανες/οι/@ και αποδεκτές/οί/@ γι’ αυτό που είναι. Ξέρω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. Μου πήρε λίγο, αλλά είμαι περήφανος που είμαι γκέι.» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη D A R I N (@darinofficial)

«Πιθανότατα δεν υπάρχει τέλεια στιγμή για το coming out», παραδέχεται σήμερα.

«Αλλά, σας παρακαλώ να το ξέρετε, ότι μπορείτε να αντλήσετε δύναμη από άλλους ανθρώπους. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος αγάπης που σας περιμένει.»

Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του κόσμου μετά το coming out του απαντά:

«Δεν ήξερα πώς θα αντιδρούσαν οι άνθρωποι, ειδικά στην πατρίδα του. Αλλά ένιωσα, ότι «αν δεν το κάνω τώρα, δε θα το κάνω ποτέ.» Και ήθελα να το κάνω τόσους μήνες. Όταν ξύπνησα εκείνο το πρωί, δεν ήξερα ότι θα έκανα coming out. Το αποφάσισα μερικές ώρες αργότερα. Έγραψα αυτό το κείμενο, ένιωσα καλά, μίλησα γι’ αυτό με τα στενά φιλικά μου πρόσωπα. Είχα την αδερφή μου στο τηλέφωνο: «Έλα, απλώς κάντ’ το!»

Πάτησα το κουμπί και… φυσικά περίμενα να γίνει κάτι, αλλά όχι να γίνει και τόσο μεγάλο θέμα. Ακόμα και εδώ στη Σουηδία, δεν περίμενα να γίνει αυτό που έγινε, ή να σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς ανθρώπους. Με άγγιξε. Υπήρχε τόση αγάπη.» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη D A R I N (@darinofficial)

Υπήρχαν, όμως, και αρνητικές αντιδράσεις:

«Φυσικά, υπήρξαν [και αρνητικές αντιδράσεις] ειδικά λόγω της κουρδικής καταγωγής μου. Αλλά, δεν καταλαβαίνω αραβικά, κάτι που ήταν καλό για μένα! Αυτό ήταν και θετικό και αρνητικό. Αλλά το περίμενα. Όμως, δεν περίμενα τόση πολλή μεγάλη αγάπη από ανθρώπους που είχαν καταγωγή από εκεί, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων εδώ στη Σουηδία, που κατάγονταν, επίσης, από εκεί.

Όταν σημείωνα εξέλιξη και πρόοδο στην καριέρας μου, το να είμαι διαφορετικός δεν ήταν αποδεκτό. Δεν ήταν αποδεκτός να είμαι ομοφυλόφιλος. Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν εικασίες για τη σεξουαλικότητά μου, και για άλλα πράγματα βέβαια. Τα τελευταία δύο χρόνια, θυμάμαι να διαβάζω το βιβλίο «The Velvet Rage» και είχε μεγάλη επίδραση στη ζωή μου. Παρακολούθησα, επίσης, ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τις ταραχές του Stonewall -όλους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για μας- που με συγκίνησε. Ήμουν τύπου: «Τι κάνω; Γιατί το κρύβω; Ειδικά σε σχέση με το πού βρίσκομαι, τη στιγμή που μπορώ να κάνω τη διαφορά, ακόμη και σε ένα άτομο;»

«[Μετά το coming out] Τον πρώτο μήνα, κρύφτηκα στην Ισπανία. Ο Τύπος έγραφε πολλά γι’ αυτό και δεν ήθελα να επιστρέψω στη Στοκχόλμη. Επειδή, ήταν αφόρητα τα πράγματα. Η μεγαλύτερη διαδικασία ξεκίνησε μετά – πηρέασε την τέχνη και τη δημιουργικότητά μου, δεν με περιορίζει τόσο πολύ.» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη D A R I N (@darinofficial)

Σε ερώτηση σχετικά με τις επισκέψεις του στο Ιράν και σε άλλη μέρη της Μέσης Ανατολής είπε:

«Δε θα άφηνα να με σταματήσει [το coming out μου]. Οι γονείς μου είναι και από τα δύο μέρη του Κουρδιστάν, από το Ιράν και το Ιράκ. Αν μου ζητούσαν να επιστρέψω εκεί για μια συναυλία, φυσικά και το έχω σκεφτεί, αλλά στο τέλος της ημέρας, δε θα το αφήσω να με σταματήσει. Όπως είπα, υπάρχουν πολλά άτομα που είναι χαρούμενα για μένα εκεί. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο πλευρές. Διαφορετικοί πολιτισμοί βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Μεγαλώνοντας με δύο πολιτισμούς, πάντα ήξερα [ότι υπάρχουν περισσότερες από μία πλευρές στα πράγματα]. Για μένα, αυτό που βοήθησε ήταν να ξεφύγω από τις σκέψεις μου και να διαβάσω περισσότερα για διαφορετικές ΛΟΑΤΚ ιστορίες και να παρακολουθήσω ντοκιμαντέρ σχετικά με την κουήρ κουλτούρα, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.»

Ως προς τη θρησκευτικότητά του είπε ότι ο ίδιος δεν είναι άνθρωπος της πίστης, είναι περισσότερο πνευματικός και περίεργος, ενώ το πιο σοβαρό πρόβλημα που τον απασχολεί αναφορικά με την ΛΟΑΤΚ κοινότητα σήμερα είναι η βία και οι διακρίσεις σε βάρος των τρανς ατόμων: «Ελπίζω ότι όλ@ μπορούμε να μάθουμε να δεχόμαστε ανθρώπους για αυτό που είναι. Έχω γράψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα στα τραγούδια μου. Πάντα με επηρέαζε.» 

Το μήνυμά του σε κάθε άτομο που αγωνίζεται με το coming out του έχει να πει το εξής:

«Θα πω τι μου είπαν οι καλύτερες/οι/@ φίλες/οι μου. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με σένα. Στην πραγματικότητα, απλώς σε κάνει πιο όμορφο. Είστε υπέροχες/οι/@ όπως είστε. Οι άνθρωποι που έχουν σημασία, θα σας αγαπήσουν όπως ακριβώς είστε.» 

https://avmag.gr/127180/darin-quot-moy-pire-ligo-alla-eimai-perifanos-poy-eimai-gkei-quot/




Δες και αυτό!