Ην. Βασίλειο: Περισσότερα άτομα από ποτέ αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑ

28/05/2021
από
Ην. Βασίλειο: Περισσότερα άτομα από ποτέ αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑ

Ο αριθμός των άνω των 65 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλα ή αμφιφυλόφιλα άτομα αυξήθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (27 Μαΐου).

Σε μία μικρή, αλλά σημαντική εξέλιξη μεταξύ 2018 και 2019, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, που λένε ότι είναι ΛΟΑ άγγιξε από το 0,7% το 1%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά την αύξηση αυτή, η νέα ανάλυση έδειξε ότι η μακροχρόνια τάση του μεγαλύτερου αριθμού των ΛΟΑ ατόμων συγκεντρωμένο σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Η ανάλυση, που βασίστηκε σε στοιχεία από την Ετήσια Έρευνα Πληθυσμού, έδειξε ότι το 1/3 των ΛΟΑ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ 16 και 24 ατών.

Συνολικά, η έκθεση του 2019 για τον σεξουαλικό προσανατολισμό έδωσε ένα στιγμιότυπο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου όλο και περισσότερο οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν τον αυθεντικό εαυτό του με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ στο παρελθόν, και να μοιραστούν τη ΛΟΑ ταυτότητά τους.

Τα πρόσφατα ετήσια δεδομένα έδειξαν ότι το ποσοστό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 16 ετών και άνω που είναι στρέιτ, μειώθηκε από 94,6% το 2018 σε 93,7% το 2019.

Το 2019, το 2,7 % του πληθυσμού δήλωσε ότι ήταν ΛΟΑ άτομο, από 2,2% το προηγούμενο έτος. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα εκπληκτικό άλμα 200.000 ανθρώπων.

Αυτή η άνοδος παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία. Οι ΛΟΑ γυναίκες σημείωσαν άνοδο από 0,2% σε 2,5%, ενώ οι άνδρες από 2,5% σε 2,9%.

Οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να αυτοπροσδιοριστούν ως ομοφυλόφιλοι, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι αμφιφυλόφιλες συγκριτικά με τους άνδρες.

Μια αναμενόμενη αύξηση υπήρξε στην αύξηση του αριθμού των ΛΟΑ νεαρών ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου ένα στα δεκαπέντε άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών είναι ΛΟΑ (6,6%).

Οι στατιστικολόγοι δήλωσαν ότι «οι νεότεροι άνθρωποι θα ήταν πιο πιθανό να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, σε συνδυασμό με περισσότερη κοινωνική αποδοχή διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων και την έκφραση αυτών σήμερα.»

Μέσα στα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η επιλογή «άλλο», το οποίο αναφέρει ότι καταγράφει όσα άτομα δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή ΛΟΑ, έχει επίσης αυξηθεί. Το 2018, ήταν στο 0,6% και από τότε έχει αυξηθεί κατά 0,1%.

Όσο παρατηρήθηκαν αυξήσεις σε όλη την Αγγλία και τη Σκωτία, τα στοιχεία για τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία παραμένουν στατικά.

Το Λονδίνο παραμένει ένας κόμβος ασφάλειας και αποδοχής για τη ΛΟΑ κοινότητα στην Αγγλία, σύμφωνα με τα στοιχεία, με το 3,8% των κατοίκων να αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑ. Οι στατιστικολόγοι δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή υπάρχουν περισσότερα νεαρά άτομα, που ζουν στο Λονδίνο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην πρωτεύουσα είναι πιο πιθανό να είναι ΛΟΑ από οπουδήποτε αλλού στην Αγγλία, ενώ εκείνα που μένουν ανατολικά είναι τα λιγότερο πιθανό να είναι ΛΟΑ άτομα, μόλις 2,1%.

Πράγματι, η άνοδος του αριθμού των ΛΟΑ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «σημαντική», δήλωσε η Penelope McClure, η οποία εργάζεται στο τμήμα στατιστικών πληθυσμού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτοπροσδιορίστηκαν ως λεσβίες, γκέι ή αμφιφυλόφιλα άτομα (ΛΟΑ) το 2019 – μια στατιστικά σημαντική αύξηση από 1,2 εκατομμύρια το 2018 – συνεχίζοντας την τάση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», είπε.

«Τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑ άτομα, ωστόσο, το ποσοστό των ηλικιωμένων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑ άτομα, παρόλο που είναι πολύ μικρότερο, αυξάνεται επίσης.»




Δες και αυτό!