Λονδίνο: Πυροβόλησαν ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter

25/05/2021
από

Η διακεκριμένη ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter, Sasha Johnson, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος «Λαμβάνοντας την Πρωτοβουλία» (TTIP).

Το Κόμμα «Λαμβάνοντας την Πρωτοβουλία» (TTIP) είπε ότι υποβλήθηκε σε εντατική φροντίδα μετά από «βίαιη επίθεση» τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η 27χρονη δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Άγνωστος την πυροβόλησε στο Consort Road, στο Peckham, στο νότιο Λονδίνο.

Το TTIP δήλωσε ότι η Johnson υποβλήθηκε σε εγχείρηση και παραμένει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι να ανάρρωση.

Μία κινητοποίηση οργανώθηκε στο Ruskin Park, κοντά στο King’s College Hospital, όπου η Johnson θεραπεύεται. Ο κόσμος βρέθηκε εκεί για να στείλει ευχή για περαστικά στη Johnson, έπαιξαν αφρικανικά ντραμς και προσευχήθηκαν.

Η αστυνομία ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοχεύουν την επίθεση.

Οι ακτιβιστικές ομάδες κάνουν λόγο για στοχευμένη επίθεση. Ο Charles Gordon, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του TTIP είπε: “Θα ήθελα να πω ότι πρέπει να μείνουμε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί εδώ.”

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε: «Ενώ καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τη φύση του συμβάντος, προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ανάρρωση της Sasha».

Οι ντετέκτιβ δήλωσαν ότι δεν υπήρχε προς το παρόν τίποτα που να υποδηλώνει ότι το θύμα είχε λάβει αξιόπιστες απειλές εναντίον της και ζήτησαν μάρτυρες.

Ο Det Ch Insp Jimi Tele είπε: “Αυτό ήταν ένα σοκαριστικό περιστατικό που άφησε μια νεαρή γυναίκα με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της που τους παρέχεται υποστήριξη σε αυτήν την τρομερά δύσκολη στιγμή.”

Πρόσθεσε: “Εάν είδατε κάτι ύποπτο στην περιοχή Consort Road τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ή εάν έχετε ακούσει πληροφορίες δεδομένου ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ντετέκτιβ, είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή μαζί τους.”

Η Johnson ήταν γνωστή για την εκστρατεία της κατά του ρατσισμού που οργάνωσε μια διαδήλωση για το Black Lives Matter το περασμένο καλοκαίρι, στην πατρίδα της στην Οξφόρδη.

Πολλοί έχουν επαινέσει το θάρρος και την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Μαύρων, φωνάζοντας ακούραστα για τις αδικίες και τις ανισότητες.

Η Johnson έχει μιλήσει ανοιχτά για το αίτημα να μπορεί να ζήσει σε μια κοινωνία, όπου οι μαύροι γιοι της θα γίνονταν αποδεκτοί και θα είχαν ένα καλύτερο σύστημα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μεγαλώσουν. Έχει δηλώσει αποφασισμένη να συνεχίσει την εκστρατεία και ήθελε να κάνει τη διαφορά μέσα στη δική της κοινότητα.

Η Johnson, η οποία δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την κοινότητά της ενώ υπήρξε ηγετική προσωπικότητα στο κίνημα Black Lives Matter στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέλος της επιτροπής ηγεσίας του κόμματος «Λαμβάνοντας την Πρωτοβουλία» .

Στο μανιφέστο του, το κόμμα περιγράφει την Johnson ως έναν άνθρωπο με στόχο “να δημιουργήσει πραγματική αλλαγή σε κοινότητες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θέτοντας την ατζέντα στην κυβέρνηση.”

Σε μια δήλωση στο Instagram, το κόμμα ανέφερε ότι η Johnson ήταν μητέρα δύο παιδιών και μια «ισχυρή φωνή» που παλεύει πάντα για τα Μαύρα άτομα και ενάντια στις αδικίες που επηρεάζουν τη Μαύρη κοινότητα.

Το Black Lives Matters UK δήλωσε ότι ήταν σοκαρισμένες/οι από τον πυροβολισμό μιας «νέας μητέρας και άφοβης πολιτικού που ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών διαδηλώσεων BLM το περασμένο καλοκαίρι.»

Είπαν ακόμη ότι ενώ δεν ήταν μέλος της οργάνωσης, “ίδρυσε εντυπωσιακά ένα νέο πολιτικό κόμμα υπό την ηγεσία των Μαύρων, που ήταν αφιερωμένο στην αντίσταση στον ρατσισμό με βάρος των Μαύρων ατόμων.»

Η ομάδα πρόσθεσε: “Οποιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού ή σιωπής της, είναι επίθεση σε όλες/ους μας.”




Δες και αυτό!