ΛΟΑΤΚΙ+ και στρατός: Συμβουλές για μια πιο ομαλή θητεία

21/05/2021
stratow
Η Γ’ Εκπαιδευτική Σειρά Στρατεύσιμων Οπλιτών έχει ήδη ξεκινήσει. Ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο και ως πρώην φαντάρος, θα σας γράψω μερικά πράγματα που θα ήταν καλό να έχετε κατά νου, προκειμένου να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή θητεία. Για το αν ο στρατός και η υποχρεωτική κατάταξη είναι αναγκαία, θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο. Ας πούμε, όμως, κάποια βασικά πράγματα

Υπακούστε χωρίς να κρίνετε

Η καθημερινή ζωή στο στρατόπεδο είναι γεμάτη εντολές από ανώτερους. Κάποιες από αυτές τις εντολές μπορεί να σας ακούγονται ανόητες, ανούσιες ή παράλογες. Στον στρατό δεν υπάρχει λογική, οπότε μην προσπαθείτε να αναλύσετε πράγματα που δεν περνούν καν από το χέρι σας. Υπακούστε σε ό,τι σας λένε, και φυλάξτε την γκρίνια για τις στιγμές που θα είστε παρέα με άλλους φαντάρους.


Ξεκινήστε τις επαφές με επιφύλαξη

Στην αρχή της θητείας σας, θα γνωρίσετε πολύ κόσμο. Κάποιοι θα γίνουν και φίλοι σας. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε να μην ανοίγεστε σε πολύ προσωπικά σας θέματα. Οι κακεντρεχείς άνθρωποι υπάρχουν παντού, και θα βρουν ευκαιρία να σας πληγώσουν αν θέλουν -και δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Κρατήστε τον κύκλο σας μικρό, με άτομα που θα έχετε επιλέξει. Καθώς ο καιρός θα περνά, θα καταλαβαίνετε καλύτερα ποιοι είναι ακίνδυνοι και ποιοι όχι.


Μη δανείζετε χρήματα

Δεν το αναφέρω λόγω τσιγκουνιάς, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα δανεικά στον στρατό είναι αγύριστα. Θα σας πλησιάσουν αρκετοί να σας ζητήσουν αυτήν τη χάρη, και οι περισσότεροι θα σας υποσχεθούν επιστροφή ή και τόκο. Αποφύγετε αυτόν τον πειρασμό, ειδικά εάν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα. Στον στρατό τα χρήματα εξαντλούνται με ταχύτητα φωτός, και θα ήταν άβολο να βρεθείτε χωρίς ευρώ στην τσέπη.


Εκμεταλλευτείτε τις ώρες ξεκούρασης

Από την αρχή μέχρι το τέλος της θητείας σας, το ωράριο σας θα είναι συγκεκριμένο. Οι στιγμές ξεκούρασης δεν είναι πολλές, οπότε φροντίστε να αναπαύεστε. Από τον δεύτερο-τρίτο μήνα και μετά, οι δραστηριότητές σας θα γίνονται πιο έντονες, συνεπώς χρειάζεται να είστε δυνατοί. Προσπαθήστε να μην παρασέρνεστε από συνάδελφους σας που θέλουν να περάσουν το μεσημέρι παίζοντας χαρτιά, και αφιερώστε τον χρόνο που σας δίνεται για να χαλαρώσετε.


Φροντίστε την ατομική σας υγιεινή

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Οι συνθήκες διαβίωσης σε έναν θάλαμο με 40 άτομα, δεν είναι και οι καλύτερες. Επιπλέον, πολλά από τα στρώματα και τις κουβέρτες θα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, και τα περισσότερα στρατόπεδα είναι παλιά και βρώμικα. Επενδύστε ελάχιστα ευρώ παραπάνω, προκειμένου να έχετε ένα έξτρα σαπούνι ή σαμπουάν.


Φυλάξτε τα πράγματά σας σαν κόρη οφθαλμού

Αγοράστε λουκέτα και μηχανισμούς κλειδώματος για τα σακ βουαγιάζ και τις βαλίτσες σας. Αν ο σάκος σας έχει ήδη λουκέτο, μην αρκεστείτε σε αυτό. Πάρτε επιπλέον προφυλάξεις, μιας και οι κλοπές είναι πολλές και συνεχείς. Επειδή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρείτε το δίκιο σας σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να κάνετε ένα λεπτό παραπάνω για να ανοίξετε ένα κουτί, παρά να κλαίτε για το περιεχόμενό του.


Μην παίρνετε προσωπικά τις εντάσεις

Οι ανώτεροί σας θα φωνάζουν πολύ σε εσάς, σε άλλους φαντάρους, ή σε συναδέλφους τους. Μην παίρνετε τίποτα προσωπικά, και εμπεδώστε ότι αυτό είναι μέρος της δουλειάς τους. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά όσο πιο ψυχρά αντιμετωπίζετε αυτές τις φωνές, τόσο καλύτερα για εσάς. Πέρα από περιπτώσεις εμπάθειας, κανένας αξιωματικός δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί σας. Για εκείνους είστε ένας ακόμα αριθμός, ανάμεσα στους χιλιάδες που βλέπουν στην επαγγελματική τους ζωή. Αν, όμως, δεχθείτε λεκτική βία που αφορά στην ταυτότητα φύλου ή στον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, πράξτε βάσει της συμβουλής που σας δίνω παρακάτω.


Βρείτε συμμάχους

Υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε κάποιο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στο στρατόπεδο ή στη μονάδα σας. Αν θέλετε, κρατήστε μια επιφύλαξη μέχρι να νιώσετε άνετα, αλλά μη διστάσετε να κάνετε προσέγγιση. Ο στρατός είναι ένα αχανές μπάχαλο, και είναι σημαντικό να νιώθετε ασφαλείς μαζί με ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν. Επιπλέον, η αίσθηση του ανήκειν θα κάνει τις δύσκολες μέρες κάπως πιο υποφερτές.


Η αυτοπεποίθηση έχει σημασία

Αυτό αφορά τη στάση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, ειδικά αν είστε out. Ενδεχομένως να υπάρχουν στιγμές που θα νιώσετε ηττημένοι ή καταρρακωμένοι. Προσπαθήστε να μη δίνετε σημασία στα σχόλια οποιουδήποτε είδους και κρατήστε ατσάλινη αυτοπεποίθηση, ακόμα κι αν δεν το νιώθετε. Όσο βλέπουν ότι δε ”μασάτε”, τόσο θα αποθαρρύνονται από το να ασχοληθούν ξανά μαζί σας. Αντικρούστε ειρωνείες και κακίες με θάρρος και ψυχραιμία, αλλά αποφύγετε έντονους καβγάδες. Κάποιες φορές, η έλλειψη απάντησης, είναι απάντηση.


Βγείτε έξω από το στρατόπεδο

Προσπαθήστε να μη μένετε μέσα στο στρατόπεδο αν είστε εξοδούχος. Ακόμα κι αν δεν έχετε χρήματα, περπατήστε μέχρι εκεί που αντέχετε και δείτε την κοντινή πόλη ή χωριό. Οι ώρες εκτός στρατοπέδου είναι αναζωογονητικές, και θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας. Επιπλέον, οι γνωριμίες εκτός στρατοπέδου μπορούν να είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστες (αν καταλάβατε τι εννοώ). Αν έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε ένα βιβλίο, κάντε το. Η παρέα στις ατελείωτες ώρες πλήξης που θα βιώσετε κατά τη διάρκεια της θητείας, είναι απαραίτητη. Και μια τελευταία συμβουλή:

Όπως και με το κάθε τι, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το αν ”πρέπει” να είστε out ή όχι. Ζυγίστε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους, και πράξτε ανάλογα. Το περιβάλλον δεν είναι πάντα φιλόξενο, όμως -γενικά- τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο παλιά. Επίσης, κρατήστε κατά νου ότι σε μερικούς μήνες, δε θα δείτε ποτέ ξανά αυτούς που σας περιτριγυρίζουν. Θα υποστείτε κάποιες διακρίσεις, και η πιο συνηθισμένη είναι το ”χώσιμο” από παλαιότερους φαντάρους. Αν όμως βιώσετε διάκριση λόγω του σεξουαλικού σας προσανατολισμού, η συμβουλή μου είναι να απευθυνθείτε το συντομότερο στον ανώτερό σας. Το bullying απαγορεύεται, και μπορείτε να τους το θυμίσετε. Οι αξιωματικοί έχουν την ευθύνη σας -και αυτή η ευθύνη είναι τεράστια. Δε θέλουν να διακινδυνεύουν καταστάσεις, και είναι χρέος τους να σας προστατεύουν.

Μελίτα Σκαμπώ

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!