Απόφαση-ορόσημο στο Ισραήλ: Τρανς μπαμπάς κερδίζει το δικαίωμα να αποκαλείται «γονέας»

10/05/2021
από

Μία απόφαση-ορόσημο στο Ισραήλ αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο την Τετάρτη (5 Μαΐου). Τρανς μπαμπάς κερδίζει το δικαίωμα να ονομαστεί «γονέας» στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του – αλλά όχι «πατέρας».

Έτσι, οι τρανς γονείς θα εγγράφονται ως «γονείς» στα επίσημα έγγραφα των παιδιών τους, αλλά όχι ως «μητέρα» ή «πατέρας», μετά από μία δικαστική υπόθεση, που ασκήθηκε από έναν τρανς μπαμπά και τον σύντροφό του.

«Το δικαστήριο μίλησε σήμερα με ξεκάθαρη φωνή υπέρ του δικαιώματος της τρανς γονεϊκότητας και της ισότητας», δήλωσε ο δρ. Ido Katri του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, πρόεδρος της ομάδας υπερασπιστών Project Gila.

«Δυστυχώς, ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των λέξεων και των ενεργειών του δικαστηρίου είναι πολύ μεγάλο. Η απόφαση συνεχίζει να αντικατοπτρίζει ξεπερασμένες αντιλήψεις και προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ανατροφής των παιδιών, ως προς την έκκλησή της σε ιατρική επιτροπή».

Το Ισραήλ συμφώνησε τελικά, ότι το να είσαι τρανς άτομο δεν είναι ψυχική διαταραχή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η απόφαση-ορόσημο έρχεται στην περίπτωση των Yonatan και Daniel Martin Marom, δύο ανδρών που μεγαλώνουν έναν γιο μαζί. Αφού γεννήθηκε το μωρό, ο Yonatan, ο οποίος είναι τρανς άνδρας, διαπίστωσε ότι στα έγγραφα είχε καταγραφεί το φύλο του ως γυναίκα και είχε εγγραφεί ως «μητέρα» του παιδιού του, χωρίς να το γνωρίζει, ή να ερωτηθεί γι’ αυτό.

Σύμφωνα με το The Jerusalem Post, το κράτος αρνήθηκε, επίσης, να προσθέσει τον Daniel στο πιστοποιητικό γέννησης του μωρού, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο άνδρες και ο γιος τους στερήθηκαν υπηρεσίες υγείας και κοινωνικά δικαιώματα. Το ζευγάρι υπέβαλε αγωγή απαιτώντας και οι δύο να αναγράφονται στο πιστοποιητικό γέννησης του γιου τους, με το σωστό φύλο τους.

Εκδίδοντας την απόφασή τους, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέφεραν: «Το επιχείρημα των αναφορών σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του σκοπού του μητρώου και αυτού του πιστοποιητικού γέννησης είναι σωστό.

«Ενώ το μητρώο προορίζεται να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το άτομο που είναι εγγεγραμμένο σ’ αυτό, το πιστοποιητικό γέννησης προορίζεται να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το νεογέννητο και όχι σχετικά με την ταυτότητα φύλου των γονιών του. Ως εκ τούτου, μια ουδέτερη αναφορά σε «γονέα» στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού δε συνεπάγεται ανάκληση οποιουδήποτε ενδιαφέροντος.»

Η απόφαση σημαίνει ότι οι άντρες που γεννούν στο Ισραήλ μπορούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι ως άνδρες. Οι τρανς γονείς θα καταγράφονται με ουδέτερο τρόπο, ως προς το φύλο, ως «γονείς», και δε θα εγγράφονται ως «μητέρα» ή «πατέρας» του παιδιού τους.

Ο Ran Shalhavi, γενικός διευθυντής του ΛΟΑΤ οργανισμού ισότητας The Agudah, σχολίασε την απόφαση: «Ο Yonatan και ο Merom υπέστησαν κατάχρηση από το κράτος, που παραβίασε το θεμελιώδες δικαίωμά τους να είναι γονείς, απλά και μόνο λόγω του ποιοι είναι.»

«Σήμερα, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα και την αναγνώριση του δικαιώματος καθεμιάς/καθενός να είναι γονέας και να ασκήσει το δικαίωμά της/του, αλλά το βήμα δεν είναι αρκετό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε όλες/οι να μπορούν να ασκήσουν την αγάπη τους, ανεξάρτητα από αυτό ή από την επιτροπή.

«Ελπίζουμε όλες/οι ότι θα φτάσουμε, επίσης, σε μια νέα εποχή ανοχής και αποδοχής απέναντι στους τρανς ανθρώπους».




Δες και αυτό!