Gay Love in Pictures: Ομαδική έκθεση στο χώρο τέχνης Το Οχτώ

08/05/2021
από

Η έκθεση «Gay Love in Pictures» εγκαινιάζεται την Τρίτη 11 Μαΐου στον χώρο τέχνης «Το Οχτώ».

Η έκθεση ερευνά την ομοερωτική ευαισθησία όπως αυτή αποτυπώνεται σε παρόντα χρόνο, στην πόλη μας, μέσα από τη δουλειά έξι καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Μέσα από τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών και μέσων αναπαράστασης (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία) αλλά και πιο υβριδικών κι εννοιολογικών πρακτικών προσεγγίζεται μια «άλλη» θεματολογία, ένας ισχυρός ερωτισμός που διεκδικεί ορατότητα, αναγνωρισιμότητα αλλά και την «κανονικοποίησή» του, τις αναπαραστάσεις του.

Gay love in pictures

Η πρόσληψη ενός έργου τέχνης στο πλαίσιο της ομοφυλόφιλης επιθυμίας θέτει μια διπλή πρόκληση: την απομάκρυνση από την αφαίρεση προς χάριν μιας “δήλωσης” (αναπαραστατικής ή εννοιολογικής) της επιθυμίας, και ταυτόχρονα την απομάκρυνση από τις θεωρίες “θανάτου του δημιουργού” και των προθέσεών του προς χάριν μιας βιογραφικής “δήλωσης”. Έχουμε εδώ να κάνουμε με μια επιστροφή στο συγκεκριμένο, στο ιστορικά και βιογραφικά προσδιορισμένο. Τα απλά -συχνά κρινώμενα ως παρωχημένα- ερωτήματα που αφορούν ένα έργο τέχνης “Τι απεικονίζει;” “Ποιον απεικονίζει;” “Ποιος το δημιούργησε;” “Ποια ήταν η πρόθεσή του;” αποκτούν εδώ καίριο χαρακτήρα και φορτίζουν αυτόματα και φυσικά με δύναμη διεκδίκησης τα έργα.

Κωστής Φωκάς

Κωστής Φωκάς

Ο χαρμόσυνος και βέβηλος πίνακας του Κωνσταντίνου Λαδιανού, τα διπλά επιζωγραφισμένα κι αυτοαναφορικά πορτρέτα του VASKOS (Νούλας-Τζημούλης), τα διακειμενικά και παιγνιώδη έργα του Άγγελου Παπαδημητρίου, οι σκοτεινές ελαιογραφίες και τα σχέδια του Ηλία Παπαηλιάκη, οι οικείες καταγραφές του προσωπικού χρόνου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και τα γυμνά διαπλεκόμενα σώματα του Κωστή Φωκά συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονης εικονογραφίας της γκέι αγάπης.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Επιμέλεια-οργάνωση: Κώστας Τζημούλης & Βασίλης Νούλας
Εγκαίνια: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021, 5:00 έως 9:00 μμ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καλλιτέχνης:Κωνσταντίνος Λαδιανός, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (VASKOS), Άγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωστής Φωκάς
Χώρος:Το Οχτώ, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα
Διάρκεια Έκθεσης:Από την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 έως το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021



ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!