Η Μάλτα αναδεικνύεται στον καλύτερο προορισμό για ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες

Μάλτα
Μάλτα

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τα στατιστικά της Europe Rainbow Index (https://rainbow-europe.org/country-ranking) φέρνουν στην πρώτη θέση, μεταξύ 49 χωρών, το νησί-κράτος της Μεσογείου.

Η Μάλτα, αυτό το μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος, απέσπασε την πρωτιά, στον βαθμό, που με ποσοστό ανερχόμενο σε 89% ανταποκρίνεται σε κριτήρια, όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η διασφάλιση της ισότητας ατόμων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, to νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τη χώρα φιλική απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και η ευρύτερη κοινωνική τους αποδοχή.

Την αμέσως επόμενη θέση στη λίστα αυτή καταλαμβάνει το Βέλγιο με 73%, ενώ το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία ακολουθούν με 72% και 69% αντίστοιχα.

Ο ετήσιος δείκτης, που καταρτίστηκε από το 2009 από την ILGA-Europe, κατατάσσει τις χώρες με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι και οι πολιτικές τους επηρεάζουν τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+. Η ισότητα, τα οικογενειακά ζητήματα, η ρητορική μίσους, η νομική αναγνώριση φύλου, η ελευθερία έκφρασης και τα δικαιώματα ασύλου είναι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στην κατάταξη.

Κάπου εδώ να πούμε ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου επιτρέπεται ήδη στη Μάλτα και από το 2017 υπάρχουν διαβατήρια με ουδέτερο φύλο.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, η χώρα που καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη λίστα, ανταποκρινόμενο στα προς εξέταση κριτήρια σε ποσοστό μόλις 2%, ενώ η Τουρκία και η Αρμενία κατέχουν τις αμέσως υψηλότερες θέσεις, με ποσοστό 3% και 7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ILGA-Europe, η βαθμολογία 0 τοις εκατό θα ήταν ένδειξη «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «διακρίσεων».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση με 47%, ενώ η Κύπρος στην 29η, με ποσοστό 30%.


Δέκα καλύτεροι προορισμοί για ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες

  1. Μάλτα (89%)
  2. Βέλγιο (73%)
  3. Λουξεμβούργο (72%)
  4. Νορβηγία (69%)
  5. Γαλλία (68%)
  6. Δανία (67%)
  7. Ισπανία (66%)
  8. Πορτογαλία (66%)
  9. Φινλανδία (66%)
  10. Ηνωμένο Βασίλειο (66%)

Δέκα χειρότεροι προορισμοί για ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες

  1. Αζερμπαϊτζάν (2%)
  2. Τουρκία (3%)
  3. Αρμενία (7%)
  4. Ρωσία(10%)
  5. Μονακό (11%)
  6. Λευκορωσία (13%)
  7. Σαν Μαρίνο (13%)
  8. Πολωνία (15%)
  9. Λετονία (17%)
  10. Λιχτενστάιν (17%)

Γράφει ο Γιώργος Βιτωράτος

Travel Editor / FollowGeorge.gr

Γιώργος Βιτωράτος

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες, κουήρ και μη, επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων. Για απορίες και περαιτέρω σχόλια σας περιμένω στο [email protected] Μέχρι τότε... see you in the sky!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!