Έκθεση της Ζωής Κεραμέα στο Hilton Αθηνών

12/01/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση

Η Ζωή Κεραμέα, διακεκριμένη «πρέσβειρα» της εικόνας, έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της στη σύγχρονη τέχνη ερευνώντας μ’ ένα απόλυτα προσωπικό στυλ αναδιπλούμενες επιφάνειες στη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και την κεραμική. Από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2012 μας καλεί στο δημιουργικό κόσμο της με αφορμή τα έργα που εκθέτει στο lobby και στο Aethrion Lounge του Hilton Αθηνών. Πρόκειται για γλυπτικές συνθέσεις από χαρτί προσαρμοσμένες στο χώρο του Hilton καθώς κι επιτοίχια έργα. Ανάμεσά τους ειναι και εννέα χαρτοκοπτικά που η καλλιτέχνις χρησιμοποίησε στο Mandala Memory HD, το ψηφιακό της παιχνίδι για το iPad.

H Zωή Κεραμέα ερευνά αναδιπλούμενες επιφάνειες χρησιμοποιώντας τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και την κεραμική. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και αποφοίτησε ως Meisterschülerin από την Ανώτατη Σχολή των Τεχνών του Βερολίνου (Universität der Künste-Berlin) τo 1981. Το 1989 της απονέμεται υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για να διερευνήσει στο εργαστήριο Printmaking Workshop στην Νέα Υόρκη μια τεχνική στην χαρακτική δικής της επινόησης που βαφτίζεται στις ΗΠΑ zoetype (ζωητυπία). Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.Έχει διδάξει και οργανώσει εργαστήρια σε πανεπιστήμια και μουσεία και έχει εκδώσει συλλεκτικά βιβλία (artist’s books) και παιχνίδια (puzzles). H ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού της Mandala Memory, που αποτελείται από 54 χαρτοκοπτικά της σχέδια για το iPhone και 108 για το iPad, παρουσιασμένη σε συνεργασία με την εταιρεία Dukode Studio της Νέας Υόρκης, διατίθεται ως App στο iTunes App Store της εταιρείας Apple. Το Mandala Memory για το iPhone έλαβε το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό Best App Ever Awards 2010. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.

Τα έργα της Κεραμέα- αεικίνητα και ανήσυχα- είναι ένας συνδυασμός από τολμηρές κι έντονες επιφάνειες, οι οποίες συχνά δημιουργούν την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου στο δισδιάστατο χώρο του χαρτιού. Άλλοτε δισδιάστατες λωρίδες χαρτιού αναδιπλώνονται σε πολυεδρικές δομικές μονάδες που ράβονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν περίπλοκα γλυπτά. Η υλοποίησή τους, που αρχικά μοιάζει ανέφικτη, πραγματοποιείται ύστερα από πολύ κόπο και υπομονή. Ο έρωτας, ο κοινωνικός ακτιβισμός, οι υποκουλτούρες του δρόμου, η θρησκεία, τα υπαρξιακά ερωτήματα, όλα σχολιάζονται στη χειρονομιακή γραφή και τις αναγνωρίσιμες γεωμετρικές κατασκευές της. Στα χρόνια της ταχύτητας και των underground διασταυρώσεων, η γνωστή εικαστικός αγαπά να ζει στη Νέα Υόρκη, καθώς της ταιριάζει ο έντονος ρυθμός της πόλης, οι δονήσεις του δρόμου, η μουσική και οι πρωτοπορίες, τα χιλιάδες ερεθίσματα που αφομοιώνονται κι εκφράζονται στο έργο της. Παρ’ όλα αυτά σπεύδει να υπογραμμίσει πως η ζωή είναι ενδιαφέρουσα παντού.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Els Hanappe και του Λάζαρου Σιάκου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ζωή Κεραμέα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.zoekeramea.com

 

 

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!