Όσκαρ 2021: Τα κουήρ ταλέντα παραμένουν στο περιθώριο

26/04/2021
από

Τα Όσκαρ επιτέλους αγκαλιάζουν την ποικιλομορφία με αργούς, ωστόσο, ρυθμούς. Τα 93α Όσκαρ δεν είχαν πολλά υποψηφία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά υπήρχαν μερικές αξέχαστες στιγμές κουήρ χαράς κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ενώ το Ma Rainey’s Black Bottom έχασε στις κύριες κατηγορίες, όπου η Viola Davis και ο Chadwick Boseman ήταν υποψήφιοι για τις κατηγορίες Καλύτερης και Καλύτερου Ηθοποιού, κατάφερε να αποσπάσει μερικά βραβεία.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ για το Καλύτερο Σχέδιο σε Κοστούμια και Καλύτερο Μακιγιάζ και Χτένισμα. Το τελευταίο σηματοδότησε την πρώτη φορά, που οι Μαύρες γυναίκες κερδίζουν το βραβείο, με τη Mia Neal και τη Jamika Wilson να τιμούνται μαζί με τον makeup artist τηςDavis, Sergio Lopez-Rivera.

Η Neal στην ομιλία της μίλησε για αποδοχή και για τα επόμενα βήματα προς την ποικιλομορφία των Όσκαρ:

«Μπορώ να φανταστώ τις Μαύρες τρανς γυναίκες να στέκονται εδώ, και τις ασιατικές αδελφές μας, και τις Λατίνες αδελφές μας και τις αυτόχθονες γυναίκες.

“Και ξέρω ότι μια μέρα δε θα είναι ασυνήθιστο ή πρωτοποριακό – θα είναι απλώς φυσιολογικό.”

https://avmag.gr/137853/ma-rainey-s-black-bottom-mia-tainia-foros-timis-sti-mayri-klironomia-ton-i-p-a/

Ένας από τους λίγους ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους, που τιμήθηκαν φέτος ήταν ο Travon Free, ο Μαύρος αμφιφυλόφιλος ηθοποιός, που πήρε το Όσκαρ για το Two Distant Strangers.

Ο Free εμφανίστηκε με την ταινία μικρού μήκους 32 λεπτών, εμπνευσμένη από τον φόνο του George Floyd από τον αστυνομικό Derek Chauvin. Η ταινία ακολουθεί τον Carter, ο οποίος είναι κολλημένος σε ένα χρονικό παράδοξο, όπου αναγκάζεται να ξαναζήσει την ίδια μέρα σε επανάληψη: την ημέρα που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό.

Ο Travon Free έγραψε την ταινία και μοιράζεται τη σκηνοθεσία με τον μακροχρόνιο φίλο και συνάδελφο Martin Desmond Roe.

Τα βραβεία διοργανώθηκαν σε μια κοινωνικά απομακρυσμένη τελετή στο Union Station στο Λος Άντζελες. Κάποιοι επισκέπτες συμμετείχαν, επίσης, από το BFI Southbank στο Λονδίνο και το Dolby Theatre στο Χόλιγουντ, όπου συνήθως γίνονται τα Όσκαρ.

Φέτος, υπήρξαν πολλά άλλα ρεκόρ στα Academy Awards. Η Chloe Zhao ήταν η πρώτη γυναίκα με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος, που κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το Nomadland. Η Kathryn Bigelow είναι η μόνη άλλη γυναίκα που κέρδισε ποτέ αυτήν την κατηγορία, για το The Hurt Locker το 2010.

Ο Daniel Kaluuya έγινε ο πρώτος Μαύρος-Βρετανός νικητής στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού, για το Judas and the Black Messiah.

Η Yuh-Jung Youn έγινε, επίσης, η πρώτη νικήτρια της Νότιας Κορέας στην κατηγορία της καλύτερης ηθοποιού.

Η Emerald Fennell πήρε το βραβείο του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, που έγινε η πρώτη Βρετανίδα που κέρδισε από τότε που ιδρύθηκαν τα Όσκαρ στην τρέχουσα μορφή τους, για το Promising Young Woman.




Δες και αυτό!