Κι όμως η Πολωνία προβληματίζεται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των γκέι γάμων

15/04/2021
από

Αμφίβολη φαίνεται να είναι επικύρωση στην Πολωνία της συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν θα το υποστηρίξει χωρίς εγγυήσεις για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα.

Με τον κυβερνώντα συνασπισμό να φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο μέρη, οι ψήφοι της αντιπολίτευσης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή.

Η Πολωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόωρες εκλογές εάν η εθνικιστική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμβιβασμό με τον εξίσου συντηρητικό συνασπισμό “United Poland”, σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Η “United Poland” αντιτίθεται στο ταμείο, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την Πολωνία στο να επιβαρυνθεί με τα χρέη άλλων χωρών και να αναγκαστεί να αποδεχτεί φιλελεύθερες πολιτικές όπως οι γκέι γάμοι, λόγω μιας ρήτρας που συνδέει τα κονδύλια της ΕΕ με το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επικυρώσουν την απόφαση ώστε να επιτραπεί ο δανεισμός 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (897 δισεκατομμύρια δολάρια) ώστε οι χώρες να ανακάμψουν από την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία.

«Έχουμε ετοιμάσει τροπολογίες που εγγυώνται την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κεφαλαίων», δήλωσε ο Borys Budka, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Civic Platform. «Εάν δεν εγκριθούν, δεν βλέπω πιθανότητα θετικής ψηφοφορίας».

Η “Civic Platform” πρότεινε μια σειρά τροποποιήσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της κυβέρνησης που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα της ΕΕ, το οποίο αναφέρει ότι θα αποτρέψει την κατάχρηση των πόρων.




Δες και αυτό!