ΑΝΤ1 και Σπανουδάκης γυρίζουν τα ρολόγια έναν αιώνα πίσω

Σπανουδάκης. Χατζηνικολάου

Ευχαριστούμε τον ΑΝΤ1 που παθολογικοποιεί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βγάζοντας τρέιλερ συνέντευξης με σπικάζ «Τι πιστεύει ο Σταμάτης Σπανουδάκης για την ομοφυλοφιλία».

Πρώτον δε μας αφορά και δεύτερον το να ζητάς τη γνώμη κάποιου πάνω σε ένα θέμα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι θετική, αλλά μπορεί να είναι και αρνητική. Από πότε τίθεται ζήτημα γνώμης γύρω από την ομοφυλοφιλία; Ας γυρίσουμε τα ρολόγια έναν αιώνα πίσω. Έχει πάει πολύ μπροστά ο τόπος, και ο ΑΝΤ1 μάλλον τρόμαξε.

Μήπως υπάρχει κάτι στην προσωπική ζωή του κ. Σπανουδάκη που μου ξεφεύγει; Είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος ας πούμε, ή μεγάλωσε κάποιο ΛΟΑΤΚΙ παιδί; Γιατί να βγαίνει ένα τρέιλερ δημοσιογραφικής εκπομπής με καλεσμένο κάποιον μουσικοσυνθέτη, και να ακούγεται ότι θα μας μιλήσει για την ομοφυλοφιλία; Ξαναρωτάω, έχει κάποια προσωπική εμπειρία, ή μήπως έχει κάνει κάποιες σπουδές φύλου, που δε γνωρίζω;

Μήπως έχουν πέσει τα νούμερα του Νίκου, και λένε εκεί στον ΑΝΤ1, δεν κάνουμε ένα ιντριγκαδόρικο τρέιλερ για τον Σπανουδάκη, γιατί πολύ κουλτούρα κάνει, και δε μας βλέπω καλά; Εγώ αλήθεια ψάρωσα με το τρέιλερ και έκατσα από περιέργεια να δω τι πιστεύει ο Σταμάτης για την ομοφυλοφιλία.

Κι εδώ είναι, που λένε, η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία. Καταρχάς η ομοφυλοφιλία για τον κ. Σπανουδάκη περιορίζεται στην ανδρική ομοφυλόφιλη επιθυμία. Η γυναίκεια ομοφυλοφιλία μάλλον δεν του περνά από το μυαλό. Φυσικά, αυτή η αδιαφορία συνάδει ευχάριστα με την πατριαρχική του κοσμοθεωρία. Η τοποθέτηση του, λοιπόν, αναλώθηκε σε κάτι στρεβλό που φέρει μια πολύ παλιά αντίληψη γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα που δεν μπορώ να αντιληφθώ. Η ομοφοβική του προβληματική, για να είμαι ακριβής, στοιχειοθετήθηκε γύρω από το κατά πόσο «άντρας» πρέπει να είναι ένας ομοφυλόφιλος άντρας. Μας ανέφερε δηλαδή ότι έχει φίλους ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά είναι 100% «άνδρες». Τι εννοεί; Αναφέρεται στην έκφραση φύλου; Δε θέλει να είμαστε θηλυπρεπείς και να κουνιόμαστε ας πούμε; Δεν κατανοώ. Πάντως, είναι άξιο λόγου ότι ο κ. Σπανουδάκης έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις BDSM εμφανίσεις του Pride περιγράφοντας μας αγόρια με μαστίγια και σορτ, που επιδεικνύουν τη σεξουαλικότητα τους στην πλατεία Συντάγματος. Αλλά ούτε αυτά τα macho αγόρια είναι «άνδρες» για τον μουσικοσυνθέτη. Οπότε, η κατηγορία «άνδρας» δεν αναφέρεται στο κατά πόσο ανδροπρεπής «πρέπει να είναι ένας ομοφυλόφιλος για να μην τον ενοχλεί» μάλλον αναφέρεται σε κάθε έκφραση ομοφυλόφιλης σεξουαλικότητας και επιθυμίας.

Φυσικά, μας δίνει την ξεκάθαρη απάντηση αμέσως μετά λέγοντας ότι τον ενοχλούν «οι οργανωμένοι ομοφυλόφιλοι» που πάνε να επιβάλλουν την άποψη τους. Δηλαδή, επιβάλλω εγώ άποψη, που βγαίνω στο Pride και λέω “love is love” και δεν επιβάλλει άποψη ο κ. Σπανουδάκης, που βγαίνει ευθαρσώς και λέει «κρυφτείτε στις ντουλάπες». Οπωσδήποτε, όμως, να αναφέρω και την ευθύνη του δημοσιογράφου σε όλο αυτό το ομοφοβικό παραλήρημα, ο οποίος κατά την τοποθέτηση του κ. Σπανουδάκη και δεν έχει καμία ερώτηση, αλλά μας κάνει και σούμα λέγοντας: «επομένως (έχεις πρόβλημα) με ορισμένες εκφράσεις, στρεβλώσεις». Οπότε, μήπως για τον κ. Χατζηνικολάου το Pride και η οποιαδήποτε διεκδίκηση από ΛΟΑΤΚΙ άτομα, χαρακτηρίζεται ως στρέβλωση; Μήπως έμμεσα επικτροτείται η ομοφοβία του καλεσμένου; Ευχαριστούμε τον ΑΝΤ1 για την οπισθοδρομική συνηγορία, και κυρίως για τη δημοσιογραφία του σιωπηλού ακροατή, που επιτελείται με μεγάλη επιτυχία.

Γράφει ο Γιάννης Παυλόπουλος

Γιάννης Παυλόπουλος

Στο μεταπτυχιακό (Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ) αντί να κάνω διπλωματική για τον Αλμοδόβαρ έκανα για το Ζεϊμπέκικο. Στη δραματική σχολή («δήλος» - Δήμητρα Χατούπη) αντί να παίξω την Πατρόνα έπαιζα τον Καπετάνιο. Γράφω μπας και θυμηθώ κάτι από το ταμπεραμέντο της παιδικής ηλικίας, εκείνου του αγοριού που φόραγε τα τακούνια της μαμάς και έπαιζε με τη barbie και τη bibibo. Αγαπημένη μου φράση: «Ο καθωσπρεπισμός και οι νοικοκυραίοι μου μαύρισαν την ψυχή. Ευχαριστώ, δε θα πάρω.»




Δες και αυτό!