Η Ευρώπη είκοσι χρόνια μετά την πρώτη αναγνώριση των γκέι γάμων

02/04/2021

Είκοσι χρόνια πριν, το Άμστερνταμ έγραψε ιστορία, όταν ο δήμαρχος πάντρεψε τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια στο δημαρχείο, κάνοντας την Ολλανδία την πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο.

Οι εορτασμοί, που πραγματοποιήθηκαν εχθές στην πόλη σηματοδότησαν μια ιστορική στιγμή στην ιστορία των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων. Στις δύο δεκαετίας που ακολούθησαν, 16 χώρες στη Δυτική Ευρώπη έχουν νομιμοποιήσει την ένωση των ομόφυλων ζευγαριών.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Σύμφωνα με την Evelyne Paradis, Διευθύντρια της ILGA, η εμφάνιση αυταρχικών πολιτικών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια έχει εμποδίσει την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το γεγονός ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ αναγκάζει όλους να αναγνωρίσουν ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί», δηλώνει στο Euronews. «Υπάρχει μια ανησυχία ακόμη για αυτούς που ήταν λίγο εφησυχασμένοι».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι αυτές οι ακροδεξιές πολιτικές που έχουν αναδυθεί σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία «χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο τις κοινότητες των ΛΟΑΤ+».

Πισωγύρισμα στην Ισότητα

Τα δικαιώματα που απολαμβάνουν αρκετά ΛΟΑΤ+ άτομα στον κόσμο, εξακολουθούν να αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλές χώρες της Ευρώπης, με τις ακτιβιστικές ομάδες να συνεχίζουν τον αγώνα για ίση μεταχείριση στα μάτια του νόμου – και της κοινωνίας.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό. Η Ουγγαρία ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο, που απαγορεύει de-facto την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Στην Πολωνία η ΕΕ έφτασε σε σημείο να κόψει επιχορηγήσεις σε ορισμένες πόλεις της Πολωνίας που είχαν υιοθετήσει τις λεγόμενες «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΙ».

«Οι αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστά από τα κράτη μέλη και τις δημόσιες αρχές», δήλωσε η Helena Dalli, Επίτροπος για την Ισότητα της ΕΕ.

«Αν και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια αντίδραση σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία», δήλωσε στο Euronews ένας ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής στην Πολωνία.

Ο Kamil Maczuga προτάθηκε για το βραβείο Sakharov για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2020, για την χαρτογράφηση των δήμων στην Πολωνία, που υπέγραψαν διατάγματα ανακηρύσσοντας τον εαυτό τους «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ».

Το έργο του “Atlas of Hate”, επιβράδυνε τη διάδοση αυτών των διατάξεων.

«Μια ισχυρή ώθηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοήθησε να σταματήσει η εξάπλωση αυτών των λεγόμενων ζωνών χωρίς ΛΟΑΤ. Νομίζω ότι δεν έχουν υπάρξει νέες δηλώσεις από πέρυσι».

«Ακόμα και το κυβερνών κόμμα προειδοποιεί τις τοπικές κυβερνήσεις ότι η αποδοχή τέτοιων δηλώσεων μπορεί να τους κοστίσει χρήματα από την ΕΕ. Γνωρίζουν, λοιπόν, ότι οι ενέργειές τους ενδέχεται να έχουν κάποιες συνέπειες».

Ωστόσο, προσθέτει ότι η κυβέρνηση στην Πολωνία εξακολουθεί να προωθεί τις διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η ισχυρή υποστήριξη, πρέπει να συνεργαστούμε, δεν έχει σημασία σε ποιο βήμα βρίσκεται η κάθε χώρα. Ακόμα και όταν υπάρχει ισότητα στον γάμο, σε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις και γι ‘αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες και να συνεργαστούμε».

Μία χώρα στην Ευρώπη που αποτελεί παράδειγμα ανατροπής στάσεων και νόμων που επηρεάζουν την κοινότητα των ΛΟΑΤ+ είναι η Ιρλανδία.

Η γκέι σεξουαλική δραστηριότητα αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993. Το 2015, μετά από δημοψήφισμα για το θέμα, η ισότητα στον γάμο κατοχυρώθηκε από τον νόμο.

Και ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας, Leo Varadkar, ήταν ο τέταρτος ανοιχτά ΛΟΑΤ+ αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο.

Η Paula Fagan, σύμβουλος της LGBT Ireland, αναφέρει ότι η επέτειος των πρώτων γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι μια αιτία για «προσεκτική γιορτή», αλλά προσθέτει ότι «ο δρόμος για την ισότητα παραμένει αγώνας».

«Το συναίσθημα κατά των ΛΟΑΤΙ + αυξάνεται σε πολλές χώρες και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να προωθήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα τους», λέει στο Euronews.

Επιπλέον επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει τεράστια πρόοδο στα ΛΟΑΤΙ+ θέματα», υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας στην Ιρλανδία για να διασφαλιστεί ότι οι ΛΟΑΤΙ + μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς».

Κοιτάζοντας την Ευρώπη στο σύνολό της, λέει «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τέτοιες εξελίξεις, όπως η πρόσφατη ανακήρυξη της Ευρώπης ως ελεύθερη ζώνη για ΛΟΑΤ+ άτομα. αλλά η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι, ώστε να παραμένουμε είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την πρόοδο να συμβαίνει. Θέλω να πιστεύω ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια θα είμαστε σε μια θέση όπου τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί αρκετά».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!