Αστυνομική βία σε διαδήλωση με αίτημα το τέλος των «βασανιστηρίων» σε ΛΟΑΤ φοιτήτριες/τές

29/03/2021
από
Τουρκία, αστυνομική βία, φοιτήτριες, φοιτητές, Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δώδεκα φοιτήτριες/τές εν μέσω ενός νέου κύματος ΛΟΑΤ+ διαδηλώσεων σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φοιτητριών/ών και αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Bogazici ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε έναν φανατικό αντι-ΛΟΑΤ+ πολιτικό ως ανώτερο αξιωματούχο του Πανεπιστημίου.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα την κράτηση 600 ατόμων, τα οποία ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόγιου χαρακτήρισε «ΛΟΑΤ+ αποκλίνοντες».

Οι εντάσεις στο πανεπιστήμιο κλιμακώθηκαν περαιτέρω την Πέμπτη (25 Μαρτίου) καθώς μια ομάδα προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί για έρευνα σχετικά με φοιτητή που δημιούργησε ένα έργο τέχνης που απεικόνιζε ουράνια τόξα δίπλα στην Κάαμπα, τον πιο ιερό χώρο του Ισλάμ.

Το Reuters αναφέρει ότι επτά φοιτήτριες/τές υποβλήθηκαν σε δίκη την περασμένη εβδομάδα για κατηγορίες για υποκίνηση μίσους, επειδή πρόβαλαν μια εικόνα που συνδυάζει ισλαμικές εικόνες με ΛΟΑΤ+ σημαίες ουράνιου τόξου.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη φοιτητική ομάδα “Bogazici Resistance” στο Twitter και στο Instagram έδειξαν ότι η αστυνομία με βία καταβαλλόταν εναντίον των φοιτητριών/τών που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.

«Η αστυνομία παρεμβαίνει τώρα, επειδή θέλαμε να απελευθερωθούν οι φίλες/οι μας και δε θα αφήναμε το μέτωπο της πανεπιστημιούπολης μέχρι να τις/τους πάρουμε», έγραψε η ομάδα.

Μπορούν να ακουστούν κραυγές και στριγκλιές σε ένα βίντεο, καθώς η αστυνομία μπαίνει επιθετικά μέσα στο πλήθος. Ένα άλλο βίντεο, δείχνει ότι οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να μπουν βίαια σε οχήματα κράτησης.

Οι ολονυχτίες συνεχίστηκαν στην πανεπιστημιούπολη την Παρασκευή (26 Μαρτίου) καθώς φοιτήτριες/τές και καθηγήτριες/τές με μεγάφωνα απευθύνθηκαν σε πλήθη που είχαν μαζί τους ΛΟΑΤ+ σημαίες, μιλώντας συνεχώς τον διευρυμένο κόλπο μεταξύ του πανεπιστημίου και της βαθιάς αντι-ΛΟΑΤ+ τουρκικής κυβέρνησης.

“Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα ξεπεράσει τα βασανιστήρια”, δήλωσε η ομάδα “Bogazici Resistance” στα κοινωνικά μέσα, μαζί με τα hashtag που μεταφράζονται σε #ReleaseOurFriends #Don’tTouchMyRainbow.

«Μαζί φωνάζουμε ξανά και ξανά για τις φίλες και τους φίλους μας που έχουν συλληφθεί με βασανιστήρια, με επιθέσεις και αντιμετωπίζουν απρόκλητη κακοποίηση!» 




Δες και αυτό!