Γερμανία: Απαγόρευση των περιττών επεμβάσεων στα ίντερσεξ παιδιά

29/03/2021
από
ίντερσεξ παιδιά

Η ανακούφιση για τα ΛΟΑΤ+ άτομα της Γερμανία έφτασε την Πέμπτη (25 Μαρτίου), με την απαγόρευση των περιττών χειρουργικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ μωρά, όμως, δυστυχώς, δεν κράτησε για πολύ. Διαπιστώθηκε ότι ένα «παραθυράκι» του νόμου παρέμεινε, οπότε υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος η κακοποιητική αυτή πρακτική αυτή να συνεχιστεί.

Οι νομοθέτες στο Bundestag, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, ψήφισαν να απαγορεύσουν μη θεραπευτικές, εξαιρετικά καλλωπιστικές ιατρικές παρεμβάσεις σε ίντερσεξ παιδιά που εδώ και καιρό βασίζονταν σε ιστορικό στίγμα.

Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών φύλου – όπως χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα, αναπαραγωγική ανατομία και ορμόνες – που συχνά δεν ταιριάζουν σε την τυπική δυαδική κατηγοριοποίηση ανδρών ή γυναικών.

Οι βιολογικές αποκλίσεις είναι απολύτως φυσικές για τον άνθρωπο, αλλά για δεκαετίες οι χειρουργοί προσπάθησαν να «διορθώσουν» τα ίντερσεξ μωρά με ιατρικά μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις για να αλλάξουν το μέγεθος ή την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων προτού τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να συναινέσουν ουσιαστικά.

Ψηφίζοντας για να κατασταθεί παράνομη αυτή η πρακτική, οι Γερμανοί που επιθυμούν να κάνουν τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά με ποικίλα χαρακτηριστικά φύλου πρέπει να λάβουν έγκριση από οικογενειακό δικαστήριο, ανέφερε το Ίδρυμα Thomas Reuters.

Όμως, η ιστορική κίνηση της Γερμανίας για την απαγόρευση της άσκοπης χειρουργικής επέμβασης σε ίντερσεξ νεαρά άτομα έχει ένα επικίνδυνο «παραθυράκι».

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις και οι νομοθέτες τόνισαν ότι η απαγόρευση συνοδεύεται από κενά που θα το καθιστούσαν «εύκολο», το να συνεχιστεί αυτή η κακοποιητική πρακτική.

Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης, ανέφεραν, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, αποφεύγοντας απλώς την αναγνώριση ενός παιδιού ως ίντερσεξ.

Η Wunn εξήγησε ότι οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι γιατροί μπορούν να παρακάμψουν εντελώς τον νόμο, απλώς μη αναγνωρίζοντας το παιδί τους ως ίντερσεξ. Εάν το παιδί υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, η απαγόρευση δεν καθορίζει ποινές γι’ αυτό.

“Το περιθώριο ερμηνείας είναι τεράστιο και η απαγόρευση είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθεί”, δήλωσε ο νομοθέτης του κόμματος Free Democratic, Jens Brandenburg στο Reuters.

Μεταξύ 2005 και 2016, περίπου 1.871 παιδιά κάτω των 10 ετών υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση «θηλυκοποίησης» ή «αρρενοποίησης», διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ.

Η συχνότητα αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων παρέμεινε συνεπής καθ’ όλη την περίοδο των 11 ετών, χωρίς αυξομειώσεις.

https://avmag.gr/135133/to-2020-itan-ena-etos-proodoy-gia-tin-intersex-taytotita/




Δες και αυτό!