Προστατεύστε τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα από τις επιθέσεις μίσους

24/03/2021

Την ποινικοποίηση της βίας κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων ζητούν μέλη της ακτιβιστικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων, μετά από την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στο μετρό της Ρώμης.

Ο Ζαν Πιέρ Μόρενο δέχτηκε επίθεση από έναν άγνωστο στο μετρό, επειδή φίλησε τον σύντροφό του. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και κοινοποιήθηκε από τις ομάδες Gaynews και Gaynet Roma την Κυριακή το βράδυ. Ο Μόρενο δήλωσε στο Gaynews: «Ενώ και ο φίλος μου φιλιόμασταν, ακούσαμε ξαφνικά έναν άνδρα να φωνάζει από την άλλη πλατφόρμα. Μας πλησίασε γρήγορα και μας χτύπησε».

Ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τις επιθέσεις κατά ΛΟΑΤ+, ΑμεΑ και γυναικών ως εγκλήματα μίσους, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ιταλίας τον Νοέμβριο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από ακροδεξιές και καθολικές ομάδες.

Ωστόσο, το πέρασμα του νομοσχεδίου μέσω της ανώτερης Βουλής (Γερουσίας), καθυστέρησε λόγω της αλλαγής στην κυβέρνηση αλλά και της αντίστασης γερουσιαστών που ανήκουν στην ακροδεξιά πτέρυγα (League) του Ματέο Σαλβίνι, η οποία επέστρεψε στην μετά την κυβέρνηση συνασπισμού.

Το νομοσχέδιο που εκπονήθηκε από τον Αλεσάντρο Ζαν, γερουσιαστή του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος (PD), θα αποτελούσε επέκταση ενός υφιστάμενου νόμου που τιμωρεί τη ρατσιστική βία, το μίσος και τις διακρίσεις.

Ο Ζαν υποστήριξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ψηφιστεί ένας νόμος που υπάρχει «σχεδόν σε όλες τις άλλες δυτικές χώρες».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είχε την υποστήριξη γερουσιαστών που ανήκουν στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου – το PD και το M5S – καθώς και το Free and Equal, μια μικρή αριστερή ομάδα και αρκετούς γερουσιαστές από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, οι πολιτικοί της ακροδεξιάς πτέρυγας κατηγόρησαν αμέσως την αριστερά ότι «εκμεταλλεύτηκε την επίθεση για πολιτικούς σκοπούς».

«Το PD, το M5S και το Free and Equal ζήτησαν να συμπεριληφθεί ο νόμος στην ημερήσια διάταξη, αλλά υπήρξε αντίσταση από το League», δήλωσε ο Ζαν. «Ωστόσο, παρόλο που η κυβέρνηση άλλαξε, το κοινοβούλιο παρέμεινε το ίδιο, και έτσι πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα τους αριθμούς για να το εγκρίνουμε – χρειαζόμαστε απλώς τον νόμο για να απελευθερωθεί από την κυβέρνηση».

Δύο γερουσιαστές της Forza Italia δήλωσαν τη Δευτέρα ότι υποστηρίζουν τον νόμο και ζήτησαν να προγραμματιστεί η ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό.

Οι ομάδες δικαιωμάτων λαμβάνουν εκατοντάδες αναφορές εγκλημάτων μίσους κάθε χρόνο, αλλά οι περισσότερες παραμένουν ατιμώρητες. Αν και η Ιταλία ψήφισε τις πολιτικές ενώσεις για ομόφυλα ζευγάρια το 2016, η χώρα υστερεί από τους εταίρους της ΕΕ στη δημιουργία μέτρων κατά της ομοφοβίας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!