Τυνησία: Παρενόχληση και αυθαίρετη φυλάκιση ακτιβίστριας

17/03/2021
από
Rania Amdouni
Rania Amdouni

Ένα δικαστήριο της Τυνησίας καταδίκασε μία εξέχουσα ακτιβίστρια των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, την Πέμπτη 4 Μαρτίου του 2021, σε έξι μήνες φυλάκιση και σε πρόστιμο, επειδή φώναξε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όταν οι αξιωματικοί αρνήθηκαν να καταχωρήσουν την καταγγελία της για παρενόχληση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Human Rights Watch.

Η 26χρονη ακτιβίστρια, Rania Amdouni, βρίσκεται στις φυλακές γυναικών στη Manouba, δυτικά της Τύνιδας, με τον δικηγόρο της να καταγγέλλει ότι αντιμετώπισε παρενόχληση από φρουρούς των φυλακών, λόγω της έκφρασης του φύλου της.

Rania Amdouni
Rania Amdouni

Η αστυνομία συνέλαβε την Amdouni στις 27 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. αφότου έφυγε από το αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Τύνιδας, είπε ο δικηγόρος της Hamadi Hanchiri:

«Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να καταχωρήσουν την καταγγελία της Amdouni σχετικά με επανειλημμένη παρενόχληση. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη συνέχεια σε παρενόχληση με βάση τον υποτιθέμενο σεξουαλικό της προσανατολισμό και την έκφραση του φύλου της. Η Amdouni άρχισε να φωνάζει στο δρόμο έξω από το αστυνομικό τμήμα και να καταργείται το σύστημα αστυνόμευσης της Τυνησίας.»

«Η ανταπόκριση της αστυνομίας στην καταγγελία της Amdouni την εμποδίζει να λάβει προστασία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιβολή του νόμου και στο σύστημα δικαιοσύνης της Τυνησίας», δήλωσε η Rasha Younes, ερευνήτρια δικαιωμάτων λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς (LGBT) στο Human Rights Watch.

«Με τη σύλληψη και την καταδίκη της Amdouni, οι αρχές της Τυνησίας στέλνουν ένα τρομακτικό μήνυμα στα θύματα διακρίσεων, ότι δεν έχουν πουθενά να στραφούν και ότι οποιαδήποτε διαφωνία θα μπορούσε να τα οδηγήσει στη φυλακή.» 

Με βάση τη συμπεριφορά της έξω από το αστυνομικό τμήμα, την 1η Μαρτίου ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Τύνιδας καταδίκασε την  Amdouni για «προσβολή δημόσιου αξιωματούχου κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του», τιμωρούμενη με έως και ένα έτος φυλάκισης σύμφωνα με το άρθρο 125 του τον ποινικό κώδικα, «για πρόκληση αμηχανίας και αναστάτωσης» ενώ ήταν σε «μέθη». Στις 4 Μαρτίου, το Δικαστήριο στο Montfleury, νοτιοδυτικά της Τύνιδας, έκρινε την Amdouni ένοχη για όλες τις κατηγορίες και την καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 18 τυνησιακά δηνάρια (6,50 $).

Rania Amdouni
Rania Amdouni

Ο δικηγόρος της υπέβαλε έφεση στις 5 Μαρτίου

Ο δικηγόρος της Hanchiri, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση της Amdouni εξ ονόματος της Damj Association, μιας ομάδας ΛΟΑΤ δικαιωμάτων που εδρεύει στην Τύνιδα, δήλωσε ότι ο φάκελός της, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, δεν περιείχε αποδεικτικά στοιχεία, ή καμία ένδειξη ότι ήταν σε μέθη. Το φάκελο της υπόθεσης αναφέρει, ότι η Amdouni βρισκόταν σε «άτακτη κατάσταση» και είχε «προσβάλει την αστυνομική τιμή» φωνάζοντας μία κατάρα έξω από το σταθμό, ως βάση για την καταδίκη της, δήλωσε ο Hanchiri.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Η Amdouni έφευγε από ένα εστιατόριο στο κέντρο της Τύνιδας στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ένας αστυνομικός στο δρόμο άρχισε να την παρενοχλεί προφορικά, και να τη γελοιοποιεί με βάση την έκφραση του φύλου της. Αυτό την ώθησε στο να πάει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να υποβάλει καταγγελία.

«Η Amdouni αντιμετωπίζει συνεχή παρενόχληση από την αστυνομία στο δρόμο και στο διαδίκτυο εδώ και μήνες, κι αυτό την έκανε να υποφέρει σοβαρές συνέπειες ψυχικής υγείας και να καταρρεύσει», δήλωσε ο Hanchiri.

Ο Mohammed Amin Hdeiji, ένας δικηγόρος που συνόδευσε τη Amdouni στο αστυνομικό τμήμα στις 27 Φεβρουαρίου, δήλωσε στο Human Rights Watch, ότι οι αστυνομικοί στο τμήμα γελοιοποίησαν την εμφάνιση της Amdouni και την παρενόχλησαν βάσει του υποτιθέμενου σεξουαλικού της προσανατολισμού. «Οκτώ αστυνομικοί την περιβάλλουν και την προσβάλλουν επανειλημμένα, και κάποιος της είπε: «Είστε ομοφυλόφιλη, δε θα κερδίσεις εναντίον μας και δε θα σου επιτρέψουμε να δυσφημίσεις τους αστυνομικούς», δήλωσε ο Hdeiji.

Ο Hanchiri μίλησε με την Amdouni, η οποία του είπε ότι στις φυλακές γυναικών της Μανουμπά, όπου κρατείται, οι φρουροί έχουν επανειλημμένα εισέλθει στο κελί της το βράδυ ενώ κοιμόταν, και την προσβάλλουν χρησιμοποιώντας υποτιμητική γλώσσα, που σχετίζεται με τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, και την έκφραση του φύλου της.

Η υπόθεση της Amdouni δεν είναι η μόνη

Το Human Rights Watch έχει τεκμηριώσει παραβιάσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Τυνησίας εναντίον ακτιβιστριών/ών σε διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης ΛΟΑΤ ακτιβιστριών/ών με αυθαίρετες συλλήψεις, σωματική επίθεση, απειλές για βιασμό και θανάτωσή τους, και άρνηση στην πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο. Η υπόθεση της Amdouni ήταν μεταξύ εκείνων, που τεκμηριώθηκαν από το Human Rights Watch.

Σε συνέντευξή της τον Φεβρουάριο πριν από τη σύλληψή της, η Amdouni δήλωσε στο Human Rights Watch, ότι από τον Ιανουάριο υφίσταται διαδικτυακή παρενόχληση, εκφοβισμό και απειλές βίας, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου και του βιασμού. Το Human Rights Watch εξέτασε πολλές από τις αναρτήσεις στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ταυτοποιήθηκαν ως αστυνομικοί, που παρενοχλούσαν την Amdouni με βάση την έκφραση του φύλου της και τον υποτιθέμενο σεξουαλικό προσανατολισμό της. Ένα μέλος του κοινοβουλίου μάλιστα, ο Seif Eddine Makhlouf (45 ετών), τη γελοιοποίησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook με βάση την έκφραση του φύλου της. Η Amdouni έκτοτε διέγραψε τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 11 Ιανουαρίου, η αστυνομία έψαξε την Amdouni κοντά στην κατοικία της και ρώτησε τους γείτονες αν ήταν εκεί, γεγονός που την ώθησε να εγκαταλείψει τη γειτονιά της και να κρυφτεί, είπε:

«Δεν αισθάνομαι ασφαλής, ακόμη και στο διαμέρισμά μου. Η αστυνομία ήρθε να με ψάχνει στη γειτονιά μου. Η ζωή μου απειλείται και η ψυχική μου υγεία επιδεινώνεται. Άνθρωποι με κοιτάζουν στον δρόμο και με παρενοχλούν στο διαδίκτυο.»

Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την απαγόρευση των διακρίσεων αντικατοπτρίζεται στο σύνταγμα της Τυνησίας το 2014, σύμφωνα με το άρθρο 24 και το άρθρο 21, αντίστοιχα. Ωστόσο, η απουσία λογοδοσίας και αξιόπιστων συστημάτων καταγγελιών, καθώς και η έλλειψη νομοθεσίας χωρίς διακρίσεις, που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου βάσει της εγχώριας νομοθεσίας, περιορίζουν την πρόσβαση των ΛΟΑΤ ατόμων σε ένδικα μέσα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο η αστυνομία μπορεί να τα κακομεταχειρίζεται με ατιμωρησία, υπογραμμίζει το Human Rights Watch.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στο γενικό της σχόλιο για το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο επικύρωσε η Τυνησία, δήλωσε ότι «Το απλό γεγονός ότι οι μορφές έκφρασης θεωρούνται προσβλητικές για μια δημόσια προσωπικότητα δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την επιβολή κυρώσεων […]. Επιπλέον, όλα τα δημόσια πρόσωπα […] υπόκεινται νόμιμα σε κριτική και πολιτική αντιπολίτευση.»

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας πρέπει να μεταρρυθμίσει το άρθρο 125 του ποινικού κώδικα λόγω των διαφόρων τρόπων, με τους οποίους μπορεί να ερμηνευτεί από τις αρχές, για να περιορίσει την ελεύθερη ερμηνεία, δήλωσε η Human Rights Watch.

Οι αρχές της Yogyakarta, σχετικά με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου, καθοδηγούν τα κράτη να «[…] αποτρέψουν και να παρέχουν προστασία από τη σκληρή, την απάνθρωπη ή την ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, που διαπράττεται για λόγους που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου του θύματος, καθώς και την υποκίνηση τέτοιων πράξεων.»

Οι αρχές της Τυνησίας πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της Amdouni, αντιμετωπίζονται εμπιστευτικά και γρήγορα, ακολουθώντας μια σαφή διαδικασία και ότι οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες χωρίς φόβο για αντίποινα, ανέφερε η Human Rights Watch. Οι αρχές θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουν ότι κανένα θύμα διακρίσεων δε θα στερείται βοήθειας, δε θα συλλαμβάνεται ή παρενοχλείται βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου.

«Η κυβέρνηση της Τυνησίας ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτεί για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, αλλά η δίωξη ατόμων που αναφέρουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους δείχνει ότι αυτή η ρητορική δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα», δήλωσε η Younes. «Οι αρχές της Τυνησίας πρέπει να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για παρενόχληση της αστυνομίας εναντίον της Amdouni και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα για να τη διώξουν.»




Δες και αυτό!