Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να κηρύξει την ΕΕ «ζώνη ελεύθερη για ΛΟΑΤ+»

11/03/2021
από

Σε απάντηση στην ομοφοβική πολιτική της Πολωνίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο να κηρύσσει ολόκληρη την ΕΕ «ζώνη ελεύθερη για ΛΟΑΤ+».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εκδώσει ψήφισμα την Πέμπτη με το οποίο κηρύσσει ολόκληρη την ΕΕ «ζώνη ελεύθερη για ΛΟΑΤ+», σε μια απάντηση κυρίως στην Πολωνία, όπου αρκετοί δήμοι έχουν ανακηρυχθεί «ζώνες απαλλαγμένες από τη ΛΟΑΤ ιδεολογία».

Το -συμβολικό- ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του άρθρου 7 και του νέου μηχανισμού κράτους δικαίου που συνδέεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ – για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στην Πολωνία.

Στην ομιλία της για την Ένωσης το 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι «οι ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ δεν έχουν θέση στην ένωσή μας» – μια άμεση απάντηση στα πολωνικά ψηφίσματα.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις από την δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας (PiS) άλλα και στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι αποφάσεις των πολωνικών δήμων «αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου αυξημένων διακρίσεων και επιθέσεων εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤ+ στην Πολωνία», που περιλαμβάνουν «αυξανόμενη ρητορική μίσους από δημόσιες αρχές, εκλεγμένους αξιωματούχους – και του σημερινού Προέδρου– και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης,”συλλήψεις ακτιβιστών και επιθέσεις και απαγόρευση σε πορείες υπερηφάνειας». 

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα, ένα άλλο βήμα για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+», δήλωσε ο Πολωνός ακτιβιστής Μπαρτ Σταζέσκι στο BIRN. «Δεν μπορούμε απλώς να παραμείνουμε σε συμβολικές πράξεις – χρειαζόμαστε ενέργειες και τολμηρούς πολιτικούς».

«Η Πολωνία είναι τώρα πεδίο μάχης στον πόλεμο των δεξιών κινήσεων ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ και το αποτέλεσμα θα μας πει πολλά όχι μόνο για το μέλλον της Πολωνίας, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ», πρόσθεσε ο Σταζέσκι.

Τα πολωνικά δημοτικά ψηφίσματα, που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, τράβηξαν τη διεθνή προσοχή το 2020, όταν μια ομάδα ακτιβιστών συνέταξε έναν «Άτλαντα μίσους» που χαρτογράφησε τις περιοχές με τέτοια ψηφίσματα. Ο Σταζέσκι δημιούργησε επίσης ένα φωτογραφικό έργο «χωρίς ΛΟΑΤ», που απεικονίζει άτομα ΛΟΑΤ δίπλα σε πινακίδες που λένε ότι οι πόλεις τους ήταν «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ».

Όπως αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλοι αυτοί οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τις λεγόμενες αγωγές SLAPP – εκείνες που αποσκοπούν στη λογοκρισία, τον εκφοβισμό και τη σιωπή επιβαρύνοντας τους με το κόστος της νομικής υπεράσπισης – που κατατέθηκαν από τοπικές κυβερνήσεις ή υπερκαθολικές οργανώσεις.

«Σήμερα, στην Πολωνία, για τη δημοσίευση ήδη διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών, οι κρατικές αρχές μπορούν να σας μηνύσουν μεγάλα ποσά», δήλωσε ο Kuba Gawron, ένας από τους ακτιβιστές πίσω από το έργο Atlas Of Hate. «Είναι καλό ότι η ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα σε αυτές τις τοπικές αρχές που μας κάνουν μήνυση, λέγοντάς τους ότι παρακολουθούνται».

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικεντρώνεται πρωτίστως στην Πολωνία, αλλά επισημαίνει και τις αρνητικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ: ​​μεταξύ αυτών, ο ουγγρικός νόμος που εγκρίθηκε πέρυσι, ο οποίος απαγορεύει αποτελεσματικά τη νόμιμη αναγνώριση των τρανς και ίντερσεξ, ή το γεγονός ότι μόνο δύο χώρες της ΕΕ ( Η Γερμανία και η Μάλτα) έχουν μέχρι τώρα απαγορεύσει τη «θεραπεία μεταστροφής».

Το ψήφισμα, το οποίο συζητήθηκε την Τετάρτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, κατατέθηκε από μια ομάδα ευρωβουλευτών από διάφορες μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού νομοθετικού σώματος και αναμένεται να περάσει.

https://avmag.gr/131871/i-queer-koinotita-stin-polonia-ekpempei-s-o-s/




Δες και αυτό!