Κλεμάν Μπον: Η Πολωνία τού αρνήθηκε την επίσκεψη σε «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ»

10/03/2021
από

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η Πολωνία του αρνήθηκε την πρόσβαση σε μια περιοχή «χωρίς ΛΟΑΤ» κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

«Οι πολωνικές αρχές μου δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν ήταν σε θέση να προγραμματίσουν αυτήν την επίσκεψη και λυπάμαι βαθιά. Είναι μια απόφαση για την οποία λυπάμαι», δήλωσε ο κ. Μπον στη γαλλική έκδοση l’Obs.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γάλλου υπουργού, Πολωνοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη στην πόλη Κράζνικ «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης».

Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι είχε εξετάσει τρεις επιλογές: ακύρωση της επίσκεψής του στην Πολωνία, αναβολή της ή μετά από την υπόσχεσή του να επισκεφθεί την περιοχή να το κάνει, αλλά χωρίς άδεια από την κυβέρνηση. «Αλλά στα μάτια μου, δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε έτσι με ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είπε για την τελευταία επιλογή.

Ο κ. Μπον αποφάσισε να συνεχίσει την επίσκεψη στη χώρα, φτάνοντας στην Πολωνία τη Δευτέρα, τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

«Αν αποφάσισα να συνεχίσω την επίσκεψή μου στην Πολωνία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άλλο θέμα – εξίσου σημαντικό στα μάτια μου – προέκυψε: αυτό του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση», είπε.

Η Πολωνία έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους της ΕΕ για τις αμβλώσεις, αφού ένα ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αμβλώσεις σε περίπτωση εμβρυϊκών παραμορφώσεων είναι αντισυνταγματικές. Η ετυμηγορία πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Από το 2019, τοπικοί αξιωματούχοι σε όλη την Πολωνία δημιούργησαν δεκάδες ζώνες «LGBT-ideology free» σε μεγάλο βαθμό μέσω χαρτών που στοχεύουν στο στιγματισμό ατόμων LGBTQ.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τις επιδοτήσεις σε έξι πόλεις της Πολωνίας λόγω δηλώσεων κατά των ΛΟΑΤ+.

Το πρόγραμμα του κ. Μπον, ο οποίος είναι ανοιχτά γκέι, περιλαμβάνει συναντήσεις με ΜΚΟ ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και με τον δήμαρχο της Βαρσοβίας Ραφά Τρζασκόφσκι , αρχηγό της αντιπολίτευσης.

«Η Ευρώπη δεν παλεύει μόνο για τεχνικά θέματα», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, «Είναι επίσης η ήπειρος των φιλελεύθερων δημοκρατιών όπου υπερασπιζόμαστε έντονα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες».

με πληροφορίες από το Reuters και Politico




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!