Παντρεύτηκε πριν υποβληθεί σε ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο

17/02/2021
από
ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο
Ο Alain du Chemin παντρεύεται τον Paul Gazzard (Facebook)

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας με καρκίνο τελικού σταδίου προγραμματίζει μία ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο στην Ελβετία, αφού παντρεύτηκε τον αγαπημένο της ζωής του την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο
Ο Alain du Chemin παντρεύεται τον Paul Gazzard (Facebook)

Ο Alain du Chemin, 50 ετών, παντρεύτηκε τον Paul Gazzard, 48 ετών, σε μια ρομαντική τελετή την Κυριακή (14 Φεβρουαρίου), περιτριγυρισμένος από έναν μικρό αριθμό από την πλησιέστερη οικογένεια και τους φίλους τους.

Ο γάμος ήταν μια χαρούμενη, αλλά γλυκόπικρη περίσταση.

Ο Alain διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα τελικού σταδίου τον Σεπτέμβριο του 2019, μια επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

«Δεν πρόκειται να ζήσω για πάντα, αλλά θέλω πραγματικά να αφήσω τον Paul με μερικές καλές αναμνήσεις», δήλωσε ο Alain στο The Mirror.

Ο Alain, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Τζέρσεϋ, αφού πέρασε μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στο Λονδίνο, είπε ότι πήρε την απόφαση να πετάξει στην Ελβετία λόγω των «απροσδιόριστων» συμπτωμάτων που συνοδεύουν τη μορφή του καρκίνου του.

«Το να χάσεις όλη την αξιοπρέπεια σου δεν είναι κάτι που θέλω να περάσω», είπε.

Ο Paul είπε ότι είχαν καθυστερήσει να παντρευτούν για χρόνια, αλλά τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν, καθώς το ήθελαν, έστω και λίγο πριν πεθάνει ο Alain.

«Νομίζω ότι και οι δύο σκεφτήκαμε ότι ας το κάνουμε. Ας έχουμε μια ξεχωριστή μέρα», είπε.

Ο ιατρικώς υποβοηθούμενος θάνατος είναι δύσκολος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ζευγάρι μοιράστηκε την απογοητευτική ιστορία τους για να ευαισθητοποιήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μία ασθένεια που οδηγεί στον θάνατο, στο να επιλέγουν έναν υποβοηθούμενο θάνατο.

Η διαδικασία είναι νόμιμη στην Ελβετία, με άτομα που ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να τερματίσουν τη ζωή τους με τους δικούς τους όρους.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έχει περιορίσει σημαντικά τα διεθνή ταξίδια, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση στην κλινική Dignitas στο Pfaeffikon δεν είναι εύκολη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Alain πρέπει να πληρώσει 25.000 £ για ένα ιδιωτικό τζετ για να τον μεταφέρει στην Ελβετία.

«Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικά άδικο», είπε.

«Εφόσον ο νόμος διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, πιστεύω πραγματικά ότι δε θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, μόνο αν έχεις αυτό το σημαντικό χρηματικό ποσό.»

«Δε θέλω πραγματικά να πάρω τη ζωή μου με δυσάρεστο τρόπο», πρόσθεσε. «Δεν έχω κατάθλιψη – ήμουν πολύ τυχερός από πολλές απόψεις και έχω τον πιο υπέροχο σύντροφο και την οικογένειά μου. Απλώς, δε θέλω να περάσω από δυνητικά πολύ δυσάρεστες παρενέργειες, και ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου πρέπει να πρέπει να το παρακολουθήσουν.» 

Στην Ελβετία η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως ονομάζεται, επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και αφορά μόνο ενήλικες ασθενείς, ενώ η ευθανασία απαγορεύεται, και τιμωρείται ως ανθρωποκτονία από πρόθεση.




Δες και αυτό!