Stephen Fry: Ο Boris Johnson να απαγορεύσει τη “θεραπεία” μεταστροφής

09/02/2021
από
Stephen Fry
Stephen Fry: Ο Boris Johnson να απαγορεύσει τη "θεραπεία" μεταστροφής

Ο Stephen Fry έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον ακτιβιστή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, Peter Tatchell, για να ζητήσει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει να κωλυσιεργεί, και να απαγορεύσει αμέσως αυτήν την αποτρόπαια πρακτική.

Οι Fry και Tatchell ξεκίνησαν την εκστρατεία «Stop Dithering» τη Δευτέρα (8 Φεβρουαρίου). Στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας, ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν μια αναφορά, που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, ζητώντας την απαγόρευση της ψευδοεπιστημονικής διαδικασίας.

«Οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού, ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου είναι ανήθικη», δήλωσε ο Fry.

“Σας παροτρύνω να υπογράψετε αυτήν την αναφορά και να καλέσετε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργήσει αμέσως για να τηρήσει τη δέσμευσή της να καταστήσει αυτήν την σκληρή, περιφρονητική, και επιβλαβής πρακτική, παράνομη”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Peter Tatchell είπε ότι η ψευτο-θεραπεία μεταστροφής είναι «ανήθικη, αναποτελεσματική και καταστροφική».

«Σε κανέναν δεν πρέπει να ειπωθεί ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου είναι κάτι που είναι ελαττωματικό και απαιτεί αλλαγή. Η πρακτική βασίζεται στην προκατάληψη ότι το να είσαι λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλη/ος ή τρανς είναι ένα ελάττωμα ή μια ασθένεια που μπορεί να «θεραπευτεί».

«Οι “θεραπείες” ΛΟΑΤΚΙ+ μεταστροφής είναι καταστροφικές. Έχουν καταδικαστεί από όλους τους μεγάλους ιατρικούς, ψυχολογικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προσπάθειες ντροπής ή πίεσης ενός ατόμου να αρνηθεί ένα βασικό μέρος του ποια/ποιος/ποιο είναι μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία τους.»

Ο Stephen Fry και ο Peter Tathcell θέλουν ο Boris Johnson να απαγορεύει τη ψευτο-θεραπεία μεταστροφής μια για πάντα

Ο Tathcell θέλει να εκφράσει την απογοήτευση για την κυβέρνηση, ως προς την αποτυχία της να απαγορεύσει την τραυματική πρακτική, σημειώνοντας ότι η Γερμανία, ορισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α. και τμήματα της Αυστραλίας κατάφεραν να θεσπίσουν νομοθεσία για να σταματήσουν την ψευτο-θεραπεία μεταστροφής.

«Ενώ ο Boris Johnson και η Liz Truss καθυστερούν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτική, που συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό».

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πρώτη φορά να απαγορεύσει τη ψευτο-θεραπεία μεταστροφής τον Ιούλιο του 2018 – αλλά περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα, η πρακτική παραμένει νόμιμη.

Η Truss, υπουργός ισότητας της κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα “υποβάλει σχέδιο νόμου” για την απαγόρευση της ψευτο-θεραπείας μεταστροφής τον Ιούνιο του 2020 και τον Ιούλιο, ενώ ο Johnson είπε ότι η πρακτική “δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία”.

Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερη έρευνα πριν απαγορεύσει την ψευτο-θεραπεία μεταστροφής και παραμένει νόμιμη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρακτική έχει καταδικασθεί από διάφορους φορείς υγείας και ψυχιατρικής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών, και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής Ψυχιατρικής.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Ozanne το 2019 διαπίστωσε ότι ένα στα πέντε επιζώντα άτομα της ψευτο-θεραπείας μεταστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο επιχείρησε αργότερα αυτοκτονία, ενώ δύο στα πέντε δήλωσαν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις μετά από την επιβλαβή πρακτική.

Εν τω μεταξύ, λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συνέχισαν να «ζουν μια ευτυχισμένη και ικανοποιημένη ζωή».




Δες και αυτό!