Καπουτζίδης: “Δε θέλω να πάω σε κανάλι που δε θέλει έναν γκέι, ή να έρχονται να με βλέπουν στο θέατρο άνθρωποι που δε θέλουν έναν γκέι”

03/02/2021
από
Καπουτζίδης, ΕΡΤ, Αυτός και ο Άλλος

Ο Γιώργος Καπουτζίδης βρέθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αυτός και ο Άλλος» των Θοδωρή Βαμβακάρη και ο Τάκη Γιαννούτσο (γνωστό δίδυμο από το ραδιόφωνο), και δήλωσε αποφασισμένος να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων, όπως τα επαγγελματικά του σχέδια και την κακοποίηση με αφορμή την καταγγελία από τη Σοφία Μπεκατώρου, μίλησε για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος, αλλά και να προχωρήσει το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Εδώ μερικά σημεία από όσα είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης στη συνέντευξη:

«Δε θέλω να πάω σε ένα κανάλι που δε θέλει έναν γκέι.»

«Δε με προβλημάτιζε αν θα με συμπαθούσε κάποιος, αν θα χάσω κοινό, διαφήμιση, ούτε αν θα σταματήσει να με θέλει ένα κανάλι. Δε με ένοιαζε καθόλου και δε θέλω να πάω σε ένα κανάλι που δε θέλει έναν γκέι. Δε θέλω να κάνω διαφήμιση για κάποιον που δε θέλει έναν γκέι. Και δε θέλω να έρχονται στο θέατρο να με βλέπουν άνθρωποι που δε θέλουν έναν γκέι. Να κάτσουν σπίτι τους, ή να πάνε να δουν ένα άλλο θέατρο, και θα είμαστε ευτυχισμένοι και οι δύο.»

«Το μόνο που με απασχολούσε ήταν- επειδή βρισκόμουν 600 χλμ. μακριά από την πόλη μου- να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς μου με σούσουρο. Τίποτα άλλο δεν με απασχολούσε. Γιατί δε θα ήμουν δίπλα. Όταν κατάλαβα ότι έχουν τη σιγουριά, την πίστη και την ικανότητα, ότι όποιος είναι να κάνει σούσουρο θα τον κάνουν πέρα, ήμουν πολύ ήσυχος».

«Το σύμφωνο συμβίωσης δεν πρέπει να είναι κουτσό.»

«Πρέπει να αλλάξει η πολιτική του κράτους, να πει ότι οι πολίτες μου είναι ίσοι και θα δώσω ίσα δικαιώματα σε όλους.»

«Ο πολιτικός γάμος πρέπει να θεσμοθετηθεί. Αν το κράτος πει στα σχολεία, στις κοινωνίες, στα γραφεία, στις υπηρεσίες ότι οι πολίτες είναι ίσοι, τότε κανένας υπάλληλος, πουθενά, εκπαιδευτικός, γιατρός, ηθοποιός, δημοσιογράφος δε θα αντιμετωπίσει ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο με μισό μάτι.» Στη συνέχεια, συμπλήρωσε και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει και το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια “και θα προσπαθήσω γι’ αυτό.” 

«Στην τηλεόραση του ’80 ο ομοφυλόφιλος ήταν άνθρωπος του περιθωρίου.»

«Αυτό που με έκανε εσωστρεφή ήταν σίγουρα η σεξουαλικότητά μου. Δυσκολεύτηκα όταν το κατάλαβα. Χαίρομαι που τώρα ένα γκέι παιδί μπορεί να δει και 10-20 διαφορετικά πράγματα στο ίντερνετ και στην τηλεόραση που θα το βοηθήσουν να καταλάβει ποιος είναι. Τη δεκαετία του ’80 ένα γκέι παιδί άνοιγε την τηλεόραση και ο ομοφυλόφιλος ήταν ένας άνθρωπος που είτε μιλούσε πλάτη στην τηλεόραση, είτε με “μωσαϊκό” και αλλοίωση στη φωνή. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν από το περιθώριο, ένας άνθρωπος που δε μπορούσε να σταθεί εδώ, που μιλάμε με αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Έβλεπα αυτό, έβλεπα το AIDS, έβλεπα ότι είναι ο τύπος που τον βαράνε σφαλιάρες στις ελληνικές ταινίες και τον κοροϊδεύουν. Ένιωθες, άρα εκεί είμαι κι εγώ;»

«Παρότι λέω ότι δε θέλω να δίνω συμβουλές, είμαι πολύ χαρούμενος και αποφασισμένος να κάνω την προσπάθεια, που έχω βάλει στόχο, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στην Ελλάδα. Είτε μέσα από τη δουλειά μου, από συνεντεύξεις, είτε με δράσεις και χαίρομαι που με έχουν πλησιάσει ΛΟΑΤΚΙ ομάδες.»

«Η ισότητα είναι μόνο στα χαρτιά.»

Για τη Σοφία Μπεκατώρου

«Είναι από τα σημαντικότερα πρότυπα που μπορεί να έχει ένα νέο κορίτσι σήμερα. Δείχνει ότι οι γυναίκες πρέπει να ενωθούν, να διεκδικήσουν. Η ισότητα για την οποία μιλάμε είναι μόνο στα χαρτιά, δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει στο μυαλό όλων. Ότι ο άνδρας και η γυναίκα έχουν ίσα δικαιώματα. Πρέπει να μάθει ο άντρας πως να συμπεριφέρεται σε μια γυναίκα. Πρέπει να μάθει η γυναίκα ότι είναι ίση, να νιώσει ίση.»

«Όταν μία γυναίκα αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να μιλήσει, ή φοβάται ή διστάζει να μιλήσει, καταλαβαίνεις ότι δεν αισθάνεται ίση. Δεν είναι σε έναν χώρο, στον αθλητισμό ή το θέατρο, συμβαίνει και στη δημοσιογραφία και στους οδηγούς ταξί και παντού.»


Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε τον Ιανουάριου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!