Τουλάχιστον 40 αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες μαζεύουν χρήματα μέσω του Amazon

02/02/2021
από
Amazon, AmazonSmile, αντι-ΛΟΑΤΚΙ

Παρά τις πολιτικές κατά των διακρίσεων, πάνω από 40 αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες βρέθηκαν να συγκεντρώνουν χρήματα, μέσω του AmazonSmile.

Μια νέα έρευνα από το openDemocracy αποκάλυψε ότι περισσότερες από 40 αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες συγκεντρώνουν χρήματα στην πλατφόρμα διαδικτυακών δωρεών της Amazon, AmazonSmile – παρά τις πολιτικές της εταιρείας κατά των διακρίσεων, που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Amazon, AmazonSmile, αντι-ΛΟΑΤΚΙ

Το AmazonSmile επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο, έχοντας συγκεντρώσει 215 εκατομμύρια δολάρια από το 2013. Οι ακτιβίστριες/στές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την Amazon να αφαιρέσει αμέσως αυτές τις ομάδες από την πλατφόρμα της.

Η Evelyne Paradis, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΛΟΑΤΚΙ ομάδας υπεράσπισης ILGA-Europe, δήλωσε:

«Οι εταιρείες, εάν πραγματικά υλοποιούν όσα λένε, δε θα έπρεπε να παρέχουν την πλατφόρμα τους σε οργανισμούς, που εργάζονται για τον περιορισμό των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων. Είναι καλό που η Amazon έχει μια ποικιλία ομάδων στην πλατφόρμα της, αλλά δε θα έπρεπε να δίνει χώρο σε κανέναν οργανισμό […] που τροφοδοτεί ενεργά το μίσος και/ή εργάζεται ενάντια στα δικαιώματα άλλων ανθρώπων.” 

Ο Robbie de Santos, Αναπληρωτής Διευθυντής Εκστρατειών και Επικοινωνιών της Stonewall σχολίασε επίσης:

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε οργανώσεις, που κάνουν εκστρατεία ενάντια στην ισότητα των ΛΟΑΤ ατόμων, να βρίσκουν χώρο στο AmazonSmile. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στην Amazon, θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, έως ότου κάθε ΛΟΑΤ+ άτομο na είναι ελεύθερο να είναι ο εαυτός του παγκοσμίως.”

Αυτό το νέο βγήκε στην επιφάνεια, μετά από την ανακοίνωση της Amazon, για τη συνεργασία της με το πρόγραμμα Diversity Champions της Stonewall, για περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς στοn χώρο εργασίας.

Το openDemocracy παρουσίασε το AmazonSmile την έρευνα, διαπιστώνοντας ότι περισσότερες από 40 ομάδες με αντι-ΛΟΑΤΚΙ σκοπούς συγκέντρωναν χρήματα στην πλατφόρμα, και ρώτησε, εάν η εταιρεία θα διερευνήσει το ενδεχόμεο παραβίασης της Συμφωνίας συμμετοχής τους.

Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της Amazon επανέλαβε την πολιτική τους:

«Οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, που περιγράφονται στη συμφωνία συμμετοχής, για να είναι επιλέξιμοι για το AmazonSmile. Οι οργανισμοί που εμπλέκονται, υποστηρίζουν, ενθαρρύνουν, ή προωθούν τη μισαλλοδοξία, το μίσος, την τρομοκρατία, τη βία, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες, δεν είναι επιλέξιμοι.” 

«Εάν σε κάποιο σημείο κάποιος οργανισμός παραβιάσει αυτήν τη συμφωνία, η επιλεξιμότητά του θα ακυρωθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αν και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα συμβεί στις εν λόγω αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα χρήματα έχουν συγκεντρώσει οι αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες από τις δωρεές του AmazonSmile online, καθώς αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν παρασχεθεί ούτε από τις ομάδες ούτε από την Amazon.

Η πλήρης έρευνα του openDemocracy είναι διαθέσιμη για προβολή εδώ.




Δες και αυτό!